Publicat: 14 aprilie, 2022 19:59
Actualizat: 23 noiembrie, 2023 20:44

Petrecerea timpului în aer liber, plimbările cu câinele, campatul în natura, grădinăritul sau vânătoarea vă pot aduce în contact direct cu căpușa, parazitul acela care se înfige cu totul în pielea animalelor și a omului și se hrănește cu sânge, provocând diverse boli neplăcute, dintre care cea mai gravă e Lyme.

Cum te asiguri că nu faci boala Lyme
Insecta de temut din iarba verde. Sursa: pixabay.com

Expunerea la căpușe poate avea loc pe tot parcursul anului, dar acestea sunt cel mai frecvent întâlnite în lunile calde, din aprilie până în septembrie.

Cum să ne ferim de căpușe?

1. Când sunteți în zonele cu iarbă sau la pădure, purtați pantaloni lungi, șosete, dacă este posibil și bluze cu mânecă lungă.

2. E utilă tratarea îmbrăcaminții cu soluții care conțin permetină 0,5%, soluții care conțin ulei de eucalipt, lămâie sau alte produse, la recomandarea unui specialist în domeniul sănătății (medic sau farmacist).

3. Când ajungeți acasă verificăți îmbrăcămintea de căpușe, spălați hainele la temperatură ridicată, examinați animalele de companie. Se recomandă să faceți un duș la scurt timp după ce ați ajuns în casă. Verificați-vă corpul: sub brațe, în jurul urechilor, în interiorul buricului, spatele genunchilor, pe scalp, între picioare, în jurul taliei.

4. Aplicați un insecticid pentru căpușe pe zona cu iarbă din curtea dumneavoastră.

Cum se scoate o căpușă?

  • se folosește o pensetă cu vârf fin pentru a prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii;
  • se trage în sus cu o presiune constantă și uniformă;
  • nu se smuncește, nu se răsucește, acest lucru poate provoca ruperea părților bucale ale căpușei, care vor rămâne în piele; dacă se întâmplă acest lucru, se recomandă îndepărtarea resturilor cu penseta;
  • după îndepărtarea căpușei, se spală zona respectivă și mâinile cu alcool sau săpun și apă;
  • nu zdrobiți niciodată o căpușă cu degetele, aruncați-o în toaletă sau la gunoi, însă într-o pungă sau într-un recipient sigilate

Temuta boala Lyme

Căpușele pot produce foarte multe boli cea mai gravă fiind boala Lyme.

Cele mai frecvente simptome ale bolilor transmise de căpușe sunt: febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, durerile articulare (în cazul bolii Lyme).

Erupția cutanată apare în boala Lyme, boala STARI (boala cutanată asociată căpușei sudice), febra petelor din Muntele Stâncos (RMSF), ehrlichioza și tularemia.

Cum reducem riscul de îmbolnăvire după o mușcătură de căpușă?

  • se scoate căpușa corect, conform pașilor de mai sus;
  • se scoate căpușa în cel mai scurt timp posibil (riscul de boală Lyme este scăzut dacă a fost scoasă în mai puțin de 36 de ore);
  • nu se recomandă administrarea de antibiotice (decât la indicația medicului, care poate prescrie o singură doză de doxiciclină)

Complicații

Netratată, boala Lyme produsă de căpușa purtătoare de Borrelia burgdoferi poate produce o gamă largă de simptome în funcție de stadiul infecției: febră, erupții cutanate, paralizie facială, artrită, palpitații cardiace, dureri intermitente în mușchi, tendoane, articulații și oase.

Simptomele timpurii ale bolii Lyme (3 până la 30 zile) sunt: febră, frisoane, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici umflați.

Erytema migrans este o erupție cutanată în expansiune (EM )care apare la 70-80% din persoanele infectate și începe la locul mușcăturii după o întârziere de 3 și până la 30 zile. Se extinde treptat pe parcursul a mai multor zile și poate să apară pe orice zonă a corpului.

Alte simptome după mușcătura de căpușă: o mică umflătură sau roșeață care apare imediat și seamănă cu o mușcătură de țânțar (este cea mai frecventă). Această iritație dispare în 1-2 zile și nu este un simptom al bolii Lyme.

Tratamentul bolii Lyme

Boala Lyme poate fi dificil de diagnosticat. Există două tipuri de teste de sânge pentru a confirma sau exclude boala Lyme.

În caz de boală Lyme, se administreză până la 28 de zile tratament cu antibiotice. Este foarte important să se facă complet tratamentul chiar dacă pacientul se simte din ce în ce mai bine.

În cazul pacienților cu simptome severe, aceștia vor fi redirecționați către spital pentru tratament injectabil cu antibiotice. Majoritatea pacienților cu boală Lyme se simt semnificativ mai bine după acest tip de tratament.

Produse repelente pentru căpușe

Autan Multi-insect spray 100ml este destinat protecției împotriva diferitelor tipuri de insecte, țânțari comuni, țânțari tigru, căpușe și tăuni. Este eficient împotriva căpușelor până la 8 ore, împotriva muștelor de grajd până la 7 ore, țânțarilor, țânțarilor tropicali și tigru până la 8 ore.

Autan Botanicals loțiune x 100ml este un spray repelent pe bază de plante, derivate din uleiul distilat provenit din Eucaliptus citriodora. Este testat dermatologic, nu irită pielea, nu conține DEET.

Oferă protecție împotriva țânțarilor de până la 6 ore, împotriva căpușelor de până la 5 ore și împotriva musculițelor de până la trei ore. Sprayul nu se aplică mai mult de 2 ori pe zi.

Uleiurile esențiale de cuișoare, cimbru târâtor, cimbru roșu în diluție de 3%, au avut o eficiență între 68-83% în eliminarea căpușelor, în studiile realizate. Folositoare pot fi și uleiurile de oregano, mentă, eucalipt care pot fi alternative naturale la repelenții sintetici pentru căpușe.

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 octombrie, 2023
Planul B al UBB, dacă UMF Cluj va respinge unificarea INVITAT rectorul Daniel David
17 octombrie, 2023
INCINERARE VS ÎNHUMARE: Mii de locuri pentru urnele cu cenușă în noul cimitir din Cluj
25 iulie, 2023
Remedii naturiste în alergiile sezonului cald
21 iulie, 2023
Modalități naturale de a scăpa de constipație
10 iulie, 2023
Cum putem scăpa de celulită? Tratamentul revoluționar cu Eximia Med 7.0

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!