Publicat: 14 aprilie, 2022 19:59
Actualizat: 23 noiembrie, 2023 20:44

Petrecerea timpului în aer liber, plimbările cu câinele, campatul în natura, grădinăritul sau vânătoarea vă pot aduce în contact direct cu căpușa, parazitul acela care se înfige cu totul în pielea animalelor și a omului și se hrănește cu sânge, provocând diverse boli neplăcute, dintre care cea mai gravă e Lyme.

Cum te asiguri că nu faci boala Lyme
Insecta de temut din iarba verde. Sursa: pixabay.com

Expunerea la căpușe poate avea loc pe tot parcursul anului, dar acestea sunt cel mai frecvent întâlnite în lunile calde, din aprilie până în septembrie.

Cum să ne ferim de căpușe?

1. Când sunteți în zonele cu iarbă sau la pădure, purtați pantaloni lungi, șosete, dacă este posibil și bluze cu mânecă lungă.

2. E utilă tratarea îmbrăcaminții cu soluții care conțin permetină 0,5%, soluții care conțin ulei de eucalipt, lămâie sau alte produse, la recomandarea unui specialist în domeniul sănătății (medic sau farmacist).

3. Când ajungeți acasă verificăți îmbrăcămintea de căpușe, spălați hainele la temperatură ridicată, examinați animalele de companie. Se recomandă să faceți un duș la scurt timp după ce ați ajuns în casă. Verificați-vă corpul: sub brațe, în jurul urechilor, în interiorul buricului, spatele genunchilor, pe scalp, între picioare, în jurul taliei.

4. Aplicați un insecticid pentru căpușe pe zona cu iarbă din curtea dumneavoastră.

Cum se scoate o căpușă?

  • se folosește o pensetă cu vârf fin pentru a prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii;
  • se trage în sus cu o presiune constantă și uniformă;
  • nu se smuncește, nu se răsucește, acest lucru poate provoca ruperea părților bucale ale căpușei, care vor rămâne în piele; dacă se întâmplă acest lucru, se recomandă îndepărtarea resturilor cu penseta;
  • după îndepărtarea căpușei, se spală zona respectivă și mâinile cu alcool sau săpun și apă;
  • nu zdrobiți niciodată o căpușă cu degetele, aruncați-o în toaletă sau la gunoi, însă într-o pungă sau într-un recipient sigilate

Temuta boala Lyme

Căpușele pot produce foarte multe boli cea mai gravă fiind boala Lyme.

Cele mai frecvente simptome ale bolilor transmise de căpușe sunt: febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, durerile articulare (în cazul bolii Lyme).

Erupția cutanată apare în boala Lyme, boala STARI (boala cutanată asociată căpușei sudice), febra petelor din Muntele Stâncos (RMSF), ehrlichioza și tularemia.

Cum reducem riscul de îmbolnăvire după o mușcătură de căpușă?

  • se scoate căpușa corect, conform pașilor de mai sus;
  • se scoate căpușa în cel mai scurt timp posibil (riscul de boală Lyme este scăzut dacă a fost scoasă în mai puțin de 36 de ore);
  • nu se recomandă administrarea de antibiotice (decât la indicația medicului, care poate prescrie o singură doză de doxiciclină)

Complicații

Netratată, boala Lyme produsă de căpușa purtătoare de Borrelia burgdoferi poate produce o gamă largă de simptome în funcție de stadiul infecției: febră, erupții cutanate, paralizie facială, artrită, palpitații cardiace, dureri intermitente în mușchi, tendoane, articulații și oase.

Simptomele timpurii ale bolii Lyme (3 până la 30 zile) sunt: febră, frisoane, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici umflați.

Erytema migrans este o erupție cutanată în expansiune (EM )care apare la 70-80% din persoanele infectate și începe la locul mușcăturii după o întârziere de 3 și până la 30 zile. Se extinde treptat pe parcursul a mai multor zile și poate să apară pe orice zonă a corpului.

Alte simptome după mușcătura de căpușă: o mică umflătură sau roșeață care apare imediat și seamănă cu o mușcătură de țânțar (este cea mai frecventă). Această iritație dispare în 1-2 zile și nu este un simptom al bolii Lyme.

Tratamentul bolii Lyme

Boala Lyme poate fi dificil de diagnosticat. Există două tipuri de teste de sânge pentru a confirma sau exclude boala Lyme.

În caz de boală Lyme, se administreză până la 28 de zile tratament cu antibiotice. Este foarte important să se facă complet tratamentul chiar dacă pacientul se simte din ce în ce mai bine.

În cazul pacienților cu simptome severe, aceștia vor fi redirecționați către spital pentru tratament injectabil cu antibiotice. Majoritatea pacienților cu boală Lyme se simt semnificativ mai bine după acest tip de tratament.

Produse repelente pentru căpușe

Autan Multi-insect spray 100ml este destinat protecției împotriva diferitelor tipuri de insecte, țânțari comuni, țânțari tigru, căpușe și tăuni. Este eficient împotriva căpușelor până la 8 ore, împotriva muștelor de grajd până la 7 ore, țânțarilor, țânțarilor tropicali și tigru până la 8 ore.

Autan Botanicals loțiune x 100ml este un spray repelent pe bază de plante, derivate din uleiul distilat provenit din Eucaliptus citriodora. Este testat dermatologic, nu irită pielea, nu conține DEET.

Oferă protecție împotriva țânțarilor de până la 6 ore, împotriva căpușelor de până la 5 ore și împotriva musculițelor de până la trei ore. Sprayul nu se aplică mai mult de 2 ori pe zi.

Uleiurile esențiale de cuișoare, cimbru târâtor, cimbru roșu în diluție de 3%, au avut o eficiență între 68-83% în eliminarea căpușelor, în studiile realizate. Folositoare pot fi și uleiurile de oregano, mentă, eucalipt care pot fi alternative naturale la repelenții sintetici pentru căpușe.

DEspre autor

Ioana Gabor este farmacist, doctor în științe medicale. După ce a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, își practică cu pasiune profesia și oferă cele mai bune sfaturi medicale pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 martie, 2024
Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv
9 martie, 2024
Jocul video 3D care previne tulburările emoționale. REThink Life, un proiect inovativ al UBB
4 martie, 2024
„E nerealist să credem că dietele mediteraneene vor fi implementate în România”. Alternativa carpato-danubiană
12 februarie, 2024
Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
12 februarie, 2024
Cancerul de piele, factori de risc, diagnostic și tratament – INTERVIU cu dr. Hana Decean

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!