Metoda de cercetare a creierului de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca are multiple aplicații, inclusiv poate fi folosită pentru a determina în ce măsură o persoană își poate reveni din comă, așa cum a făcut-o celebrul campion de Formula 1, Michel Schumacher.
Cercetarea în domeniul neuroștiințelor, dar și a unor afecţiuni precum autismul, depresia, traumatismele craniene ori alcoolismul va fi eficientizată datorită metodei revoluţionare dezoltate de o echipă de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.
Cercetătoare la UBB şi liderul unui laborator la TINS, Maria Ercsey-Ravasz explică pentru Reporter Medical importanța descoperirii făcute.
Una dintre aplicațiile cele mai interesante se referă la măsura în care o persoană aflată în comă își poate reveni din starea respectivă. Printr-o astfel de situație a trecut celebrul campion de Formula 1, Michael Schumacher, care a stat 6 luni în comă în urma unui accident la schi. La 11 ani de la incident, în care nu s-a știut nimic de starea lui Schumacher, presa internațională a relatat că acesta a fost prezent la nunta fiicei sale.
Subiectele principale abordate în interviul cu Maria Ercsey-Ravasz sunt următoarele:
Explicația descoperirii pe înțelesul tuturor
Ce înseamnă rețea funcțională în creier?
Aplicațiile privind diferitele stadii ale comei- cazul Schumacher
Cum afectează alcoolismul creierul și cât de remediabile sunt aceste probleme
Descoperire publicată în revista de top Cell Systems
O echipă de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a dezvoltat o metodă revoluţionară care simplifică şi ajută la înţelegerea volumelor foarte mari de date complexe obţinute prin scanarea creierului cu rezonanţă magnetică nucleară funcţională (RMNf sau fMRI) sau prin electroencefalogramă (EEG). Metoda deschide noi perspective de cercetare, în special în domeniul neuroştiinţelor, dar poate fi utilizată şi în studierea unor afecţiuni precum autismul, depresia, traumatismele craniene ori alcoolismul.
Rezultatele cercetării au fost publicate în numărul din luna august al jurnalului Cell Systems, fiind rezultatul unei colaborări de aproape zece ani dintre cercetătorii clujeni de la TINS şi UBB cu cei de la Universitatea Miguel Hernandez din Alicante (Spania), Universitatea Politehnică din Valencia (Spania) şi Universitatea Heidelberg (Germania). Cercetătorii clujeni care au contribuit la studiu sunt Ercsey-Ravasz Maria (cu afiliere UBB, TINS), Raul Mureşan (TINS, Institutul STAR-UBB), Varga Levente (TINS, UBB), Vasile Moca (TINS) şi Molnar Botond (TINS, UBB).
Problema de la care a pornit cercetarea în anul 2015 ţine de faptul că tehnologiile de scanare, precum RMNf (dar şi alte tehnologii), oferă o cantitate foarte mare de date, greu de interpretat, care pot duce la rezultate contradictorii.
„Noi am căutat o metodă care să producă unităţi de măsură, biomarkeri, cu care poţi să detectezi prezenţa unor boli sau afecţiuni şi să pui un diagnostic în ceea ce priveşte activitatea cerebrală. Metoda găsită e una extrem de sensibilă şi robustă în acelaşi timp”, explică Ercsey-Ravasz Maria, autor corespondent al articolului publicat în revista Cell Systems.
Ca exemplu, testele preliminare pe care le-au realizat cercetătorii, dar care necesită validări ulterioare, arată că aplicarea acestei metode pentru persoane aflate în diferite stadii de comă ar putea anticipa care dintre pacienţi se afltă într-o stare care ar putea fi reversibilă şi care nu.
Proiectul UBBMed derulat de UBB devine din ce în ce mai relevant în lumea medicală internațională.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, subliniază că „UBB este principala zonă de expertiză din ţară în psihologie/ştiinţe cognitive (clinice) cu implicaţii de lidership academic şi clinic în sănătatea mintală/tulburările psihice, cu extensii recente în ultimii ani la nivel implementaţional (neurobiologic – neuroştiinţe cognitive clinice, neurogenetică comportamentală etc.). Parteneriatul ştiinţific cu TINS a unit forţe academice din zona neuroştiinţelor din Cluj-Napoca, ceea ce, pe fondul unei infrastructuri de tip world-class (e.g., RMN clinic 7 Tesla, RMN preclinic 11 Tesla; EEG avansat etc.), generează contribuţii relevante nu doar naţional, ci de referinţă la nivel internaţional”.
Ne poți urmări și aici:
www.ReporterMedical.ro
https://www.instagram.com/reporter.medical/
@reporter.medical