Cercetătorul UBB Med Laura Pătraș, din cadrul grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), s-a numărat printre coautorii a două articole dedicate medicinei spațiale publicate în prestigioasa revistă Nature.
Laura Pătraș a explicat pentru „Reporter Medical” contribuția sa la cele două articole, colaborarea cu echipajul SpaceX și care sunt cele mai importante descoperiri făcute în urma cercetării.
Publicarea unui articol în Nature este o reușită de excepție pentru un cercetător, care poate fi comparată cu obținerea unui Oscar în lumea cinematografiei. Unul dintre articole analizează date biomedicale și neurocognitive din zborurile civile SpaceX, neidentificându-se deocamdată riscuri majore în misiunile pe termen scurt pentru sănătatea astronauților. Al doilea articol prezintă o bază de date publică și un atlas biomedical (Space Omics and Medical Atlas – SOMA), bazat pe mai multe misiuni spațiale, care poate ghida viitoarele misiuni spațiale ale omenirii.
„Colega noastră Laura Pătraș este un cercetător de talie internațională. Pe lângă aceste două articole în revista Nature, a mai avut luna aceasta încă trei publicații în „sistemul Nature” (revista Nature Communications), ceea ce poziționează noul program UBBMed din UBB School of Health vizibil în domeniul medicinei spațiale. O felicit pentru aceste realizări de excepție și vom gândi împreună cum dezvoltăm mai complex acest domeniu pe viitor în UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.
Urmăriți principalele momente ale interviului acordat pentru Reporter Medical:
00:00 Introducere
01:21 Ce atribuții a avut în cadrul proiectului
02:10 Care sunt descoperirile cele mai importante ale muncii cercetătoarei
4:35 De ce sunt afectate vederea și imunitatea în spațiu
05:33 Impactul zborului spațial asupra întineririi – telomerilor
06:30 Contraindicații pentru zborul în spațiu
07:18 Cât de pregătit fizic trebuie să fii pentru zborul în spațiu
09:20 Vom putea merge în vacanță în spațiu?
11:30 Efectul izolării în spațiu asupra psihicului uman
14:01 Ce a discutat cercetătoarea cu călătorii în spațiu
19:24 Cum ajungi să publici în Nature
21:50 Se poate face la UBB cercetare de top în medicina spațială?
24:49 Domeniul de cercetare al Laurei Pătraș