• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității
Publicat: 8 august, 2024 11:59
Actualizat: 14 august, 2024 07:35

Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității, prin care medicul poate opera în interiorul stomacului fără a face incizii în abdomen.

Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică la Medlife

Această intervenție inovatoare a fost realizată în cadrul MedLife Medical Park – cel mai mare hub medical al grupului, fiind efectuată de o echipă de specialiști compusă din dr. Haidar Andrei, medic gastroenterolog, în colaborare cu dr. Dejeu Viorel,medic chirurg specializat in chirurgia bariatrică, și prof.dr. Aayed R. Alqahtani, MD,chirurg bariatric, din Arabia Saudită.

În zilele de 5 și 6 august 2024, șapte pacienți suferind de obezitate de gradul I si II au beneficiat de această procedură minim invazivă și eficientă în combaterea obezității. Potrivit specialiștilor, terapiile endoscopice bariatrice și metabolice umplu golul dintre terapiile medicale și cele chirurgicale, adresându-se astfel pandemiei globale de obezitate.

Tehnologie avansată

Sleeve-ul gastric pe cale endoscopică este o procedură minim invazivă care păstrează integritatea organelor și utilizează un dispozitiv de sutură endoscopică pentru a plasa suturi pe toată grosimea peretelui stomacului. Acest proces reduce dimensiunea stomacului și îi modifică motilitatea, facilitând pierderea în greutate. Procedura a fost realizată cu ajutorul sistemului Apollo OverStitch, recunoscut pentru eficiența sa, produs in Statele Unite ale Americii.

Această intervenție este indicată pentru pacienții cu un indice de masă corporală (IMC) între 27 kg/m² și 35 kg/m² care nu au reușit să mențină pierderea în greutate doar prin schimbări în stilul de viață sau care nu se califică pentru chirurgia bariatrică tradițională. Sleeve-ul gastric pe cale endoscopica este o opțiune terapeutică recomandată pentru pacienții cu un grad redus de obezitate, dar care nu îndeplinesc criteriile pentru intervenția chirurgicală bariatrică tradițională.

O soluție minim invazivă

Procedura de gastric sleeve endoscopic este minim invazivă și endoluminală, utilizând un tub flexibil numit endoscop, care are atașată o cameră și un dispozitiv de sutură endoscopică. Endoscopul este introdus prin gât în stomac, permițând medicului să vadă și să opereze în interiorul stomacului fără a face incizii în abdomen. Folosind endoscopul, medicul plasează suturi în stomac, modificându-i structura și lăsându-l în formă de tub, limitând astfel cantitatea de alimente pe care pacienții le pot consuma.

Înaintea procedurii, pacienții sunt informați despre necesitatea schimbării stilului de viață, importanța dietei și a exercițiilor fizice. ESG face parte dintr-un pachet de măsuri care contribuie la scăderea în greutate. Pacienții vor fi supuși unei evaluări complete a stării de sănătate de către întreaga echipă medicală.

„Suntem încântați să aducem această procedură inovatoare pacienților MedLife. Gastric sleeve-ul endoscopic este o opțiune terapeutică minim invazivă pentru cei care luptă cu obezitatea și care nu au găsit succes cu alte metode de pierdere în greutate. Această procedură nu doar reduce dimensiunea stomacului, dar și modifică motilitatea acestuia, având un impact major asupra senzației de sațietate și, implicit, asupra pierderii în greutate,” a declarat Dr. Haidar Andrei.

Protocolul de recuperare după procedura de gastric sleeve endoscopic presupune un timp redus de ședere în unitatea de terapie intensivă , cu un procent foarte scăzut de complicatii.

În câteva zile de la procedură, pacienții se pot întoarce la viața normală, dar vor urma un regim alimentar strict, fiind ghidați în acest proces de echipa de nutriționiști bariatrici. Pentru ca succesul și menținerea greutății să fie pe termen lung, acestea trebuie însoțite de schimbări adecvate ale stilului de alimentație și de viață.

Impact

Studiile au demonstrat siguranța și eficiența procedurii ESG, pacienții înregistrând o scădere medie a greutății corporale de 20%-30%. Potrivti specialiștilor, complicațiile serioase sunt rare, sub 1%.

„Implementarea procedurii de Gastric sleeve endoscopic în România reprezintă un pas major în tratarea obezității. Colaborarea dintre specialiștii noștri și expertiza internațională ne permite să oferim pacienților cea mai bună îngrijire având la dispoziție toate opțiunile posibile în lupta împotriva obezității. Gastric sleeve-ul endoscopic nu este doar o procedură, ci o parte integrantă a unui plan de tratament holistic care include nutriție, suport psihologic și monitorizare continuă pentru a asigura succesul pe termen lung. Este imperativ sa fie efectuata in cadrul unor echipe de chirurgie bariatrica rutinate” a declarat Dr. Dejeu Viorel,medic chirurg specializat in chirurgia bariatrică, membru al Echipei Doctor Dejeu.

La fel ca în orice program de pierdere în greutate, angajamentul față de nutriție, activitatea fizică, sănătatea emoțională și reziliența joacă un rol major în succesul pe termen lung. Persoanele care finalizează întregul program și urmează toate ghidurile pot aștepta o pierdere de aproximativ 20% până la 30% din greutatea corporală în primul an. ESG poate îmbunătăți condiții asociate cu supraponderalitatea, precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, apneea severă în somn, diabetul de tip 2,și durerile articulare.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie

România are cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital. Chirurgul și ...

România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia
Success message!
Warning message!
Error message!