Conf. dr. Avram FIȚIU de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a participat la un podcast găzduit de Reporter Medical și a vorbit despre mâncarea sănătoasă și aspirația omului modern de a trăi peste 100 de ani. El a subliniat că există un cumul de factori care contribuie la creșterea longevității, iar unul dintre acești factori ar fi să devenim consumatori responsabili.
„Observăm ca fenomen din ultimii 15-20 ani că în Europa de Vest clasa mijlocie și elitele au ieșit din supermarket. Doar imigranții și pătura mai săracă a poporului francez sau german, de exemplu, merge la supermarket să își cumpere hrana.
Europa de Est nu a înțeles încă mecanismul. Noi suntem în faza de miraj a supermarketului, durează 30-40 de ani, atât a durat și la ei, până s-au trezit că supermarketul nu este soluția care să le dea sănătate”, a afirmat Avram Fițiu.
Și atunci întrebare este cum putem să avem o farfurie sănătoasă?
Conf. dr. Avram FIȚIU susține că răspunsul vine de la francezi și de la nemți, care cumpără de la fermierii locali.
„Supermarketul îți dă o mâncare care rezultă dintr-o tehnologie chimizată și atunci te duci în sens invers: modelul occidental este cel în care 100 de familii în medie își fac un ONG care face contract cu 5-7 proucători din rural de la care primesc săptămânal coșuri cu produse ecologice”, a spus conf. dr. Fițiu.

Un astfel de model există deja la Timișoara – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT), care înseamnă un parteneriat între un fermier și un grup de consumatori, bazat pe un angajament reciproc privind durata colaborării, plata unui abonament și distribuția produselor agricole. Potrivit ASAT, consumatorii plătesc în avans o parte din costul abonamentului anual, susținând astfel costurile producției și generând stabilitate financiară pentru micul producător agricol.
Țăranul va fi astfel susținut pentru un sezon întreg de grupul de consumatori căruia el sau ea îi asigură un coș săptămânal de legume din grădina proprie.
Angajamentul ferm între părți (pe durata unui întreg sezon agricol), la care se adaugă gestiunea colectivă,transparența, plata unui preț corect și plata în avans, toate acestea asigură mecanismul prin care atât beneficiile, cât și riscurile unei producții agricole responsabile și de proximitate sunt partajate între consumatori și fermier. Nu rata podcastul moderat de Călin Cozma pentru mai multe detalii.
Foarte frumoasă tema abordată, este o nouă și frumoasă perspectivă, pe care, așa cum au adoptat-o americanii de la japonezi și francezii de la americani ar trebui să începem să o adoptăm și noi, nu doar în Timișoara.
Mult succes!!!