Lupta cu infecțiile nosocomiale. Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca implementează tehnologii avansate în diagnosticul și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și al rezistenței la antibiotice în cadrul IOCN” în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR.
Printre obiectivele proiectului IOCN se numără:
1. Înființarea unui laborator de microbiologie în incinta Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”.
2. Creșterea capacității de curățare și dezinfecție a suprafețelor precum și a capacității de curățare și sterilizare a instrumentarului medico-chirurgical.
3. Creșterea capacității de verificare a condițiilor igienico-sanitare prin achiziția unei soluții integrate IT de monitorizare a activităților de igienizare cu scopul de a reduce riscul de infectare în spital.
În cadrul proiectului se vor desfășura următoarele activități:
Se va înființa și se va dota complet Laboratorul de microbiologie și de asemenea se va achiziționa aparatură de înaltă performanță pentru diagnostic și cercetare în domeniul microbiologiei clasice și moleculare.
Se vor achiziționa analizoare de microbiologie și imunologie de tip POC pentru secția ATI precum și echipamente medicale la Blocul operator și în secția ATI pentru a îmbunătăți managementul pacienților oncologici.
În vederea îmbunătățirii condițiilor igienico-sanitare se vor achiziționa mașini de curățat/spălat/dezinfectat suprafețe, roboți autonomi pentru dezinfecţie cu UV-C, iar în vederea creșterii siguranței actului medical, se vor achiziționa echipamente pentru procesarea automată a instrumentarului precum și un sterilizator cu plasmă.
Pe lângă echipamentele și dotările propuse, inovația în cadrul proiectului este adusă de propunerea privind achiziția unei soluții IT de monitorizare a activităților de igienizare. Prin implementarea acestei soluții integrate, cercetarea și dezvoltarea în domeniul IT vor contribui la digitalizare și inovare și în sectorul prevenției în domeniul medicinei.
Propunerea pe care prezentul proiect o face este aceea de a utiliza soluții generate de industria IT special pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale, prin asigurarea unei trasabilități a instrumentarului, a pacienților și a curățeniei.
• Valoarea totală a proiectului: 29.230.716,01 lei
• Finanțare:
Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență,
Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională
COMPONENTA: 12 – Sănătate
INVESTIȚIA: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice
Investiția specifică: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
• Data începerii proiectului: 23.11.2023
• Data și finalizării proiectului: 02.05.2024
• Codul proiectului: MS-0024
„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”. https://mfe.gov.ro/pnrr/