Publicat: 8 decembrie, 2023 12:46
Actualizat: 8 decembrie, 2023 12:48

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului și poate afecta orice persoană care realizează activități ce presupun supunerea articulațiilor genunchiului la presiune. Sportivii care practică fotbal, volei sau baschet și fac mișcări bruste din genunchi se pot confrunta cu ruptura de menisc. Chiar și ridicarea mult prea repede, atunci cand faci genuflexiuni, poate cauza ruptura de menisc.

În funcție de severitatea accidentării, opțiunile de tratament variază, de la remediile pentru acasă (odihnă, aplicarea de gheață etc.) la realizarea de exerciții pentru întărirea musculaturii piciorului său, în cazuri severe, intervenția chirurgicală.

Am decis să apelăm la specialiștii Kinetic Sport & Medicine pentru a afla mai multe despre menisc și ruptura de menisc, precum și ce poți face pentru a preveni viitoare accidentări.

Ce este meniscul

Zona genunchiului este formată din trei oase principale: tibia, femurul si rotula. Meniscul se află între tibie și femur, fiind alcătuit dintr-un fibrocartilaj, care ajută la stabilizarea articulațiilor și protejează oasele împotriva frecării.

Genunchiul are două meniscuri, unul lateral și unul median. Meniscul lateral are forma literei „O”, iar meniscul medial, forma literei „C”. Ambele meniscuri sunt atașate de tibie cu ajutorul coarnelor anterioare si posterioare. În general, meniscul medial este mai puțin flexibil decât cel lateral, motiv pentru care, în această zonă, apar cele mai multe rupturi de menisc.

La ruptura de menisc apare durere, în special cand piciorul este îndreptat (la extensia piciorului). Durerea poate fi moderată, iar pacientul poate continua activitatea.

Durerea severă apare când un fragment din menisc rămâne între femur și tibie. Tumefierea poate să apară imediat după injurie, dacă vasele de sânge sunt lezate, sau la câteva ore după injurie dacă spațiul articular se umple cu lichid produs ca răspuns la inflamație.

Aceste modificări determină tumefierea genunchiului. Uneori, o leziune netratată poate să devină dureroasă după mai multe luni sau chiar ani mai târziu, mai ales dacă genunchiul a fost lezat a doua oară.

Cum se tratează ruptura de menisc

Tratamentul rupturii de menisc diferă în functie de severitatea și localizarea rupturii. Porțiunea exterioară a meniscului este mai bine vascularizată decât partea centrală, astfel că rănile se vindecă mai repede, sângele aducând substanțele nutritive necesare tesutului vătămat. Stilul de viață al persoanei, istoricul medical, precum și gradul de activitate fizică practicat contează, în recomandarea unei forme de tratament.

Tratamentul nechirurgical

Unele rupturi superficiale se vindecă de la sine, daca urmezi recomandarile medicului:

  • Odihna – este bine să eviți activitățile care pun presiune pe genunchi, mai ales pe acelea care necesită răsucire, rotire sau pivotare;
  • Gheața – ajută la reducerea durerii și a umflăturii genunchiului. Poți folosi o pungă de legume congelate sau un prosop umplut cu gheață. Menține piciorul ridicat și aplică gheața, timp de aproximativ 15 minute. În primele 2-3 zile, repetă aplicarea gheții la fiecare 4-6 ore;
  • Medicamente pentru calmarea durerii. Dacă durerea este severă, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cu rețetă.

Kinetoterapie

Kinetoterapia este o altă formă de tratament, pentru a reduce simptomele asociate rupturii de menisc, recomadă dr. Ciprian Bota- medic Specialist Ortopedie Traumatologie Kinetic Sport & Medicine. Gimnastica medicală ajută la:

  • Reducerea durerii articulare;
  • Îmbunătățirea forței musculare și a capacității fizice;
  • Controlul inflamației;
  • Redobândirea mobilității;
  • Restabilirea flexibilității piciorului;
  • Optimizarea coordonării neuromusculare.

DEspre autor

Oana Treitli a absolvit Comunicare și relații publice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Pasionată de jurnalism, Oana a fost prezentatoare și producător de programe de televiziune la LOOK TV, reporter prezentator știri și producător emisiuni la NCN. Are o bogată experiență în PR iar acum moderează emisiuni la BuzzNews.ro și ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 decembrie, 2023
Talonetele personalizate: corectează afecțiunile ortopedice și la adulți
20 decembrie, 2023
Talonetele ortopedice la copii. Ce afecțiuni corectează?
12 decembrie, 2023
Mai puțină slănină, mai multă dietă mediteraneană
11 decembrie, 2023
Durerile de Umăr: Terapii de recuperare modernă, fără intervenții chirurgicale
16 noiembrie, 2023
Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea dezbatere pe tema asigurărilor private de sănătate

UBB va pregăti manageri de spital „ca afară”. UBB-FSEGA lansează începând cu anul universitar 2024-2025 ...

Manageri de spital „ca afară”. Master în „health economics” conceput de UBB cu parteneri din SUA

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU, este, conform vicepreședintelui ...

Soluția ideală pentru Institutul de Transplant Renal Cluj, spitalul fără autorizație ISU

Ajutor pentru copiii bolnavi de cancer: 21 de mici pacienți care au învins cancerul au ...

Mihai Leu și-a donat prima medalie de aur copiilor care au învins cancerul

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a obținut ...

Linii de gardă continuă în specialitățile Radiologie și Medicină de laborator la Spitalul de Boli Infecțioase

Fibromul uterin este cea mai frecventă patologie tumorală benignă ginecologică (necanceroasă) și afectează în general ...

Fibromul uterin: ce simptome îl anunță și ce metode de tratament există? Interviu cu dr. Sebastian Cosmin Surugiu, medic primar ginecolog

Psihologul Daniel David și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu își extind colaborarea în cadrul unui proiect ...

Daniel David și Patriciu Achimaș Cadariu, colaboratori în Centrul de Cercetare Multidisciplinară a Cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!