Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului și poate afecta orice persoană care realizează activități ce presupun supunerea articulațiilor genunchiului la presiune. Sportivii care practică fotbal, volei sau baschet și fac mișcări bruste din genunchi se pot confrunta cu ruptura de menisc. Chiar și ridicarea mult prea repede, atunci cand faci genuflexiuni, poate cauza ruptura de menisc.
În funcție de severitatea accidentării, opțiunile de tratament variază, de la remediile pentru acasă (odihnă, aplicarea de gheață etc.) la realizarea de exerciții pentru întărirea musculaturii piciorului său, în cazuri severe, intervenția chirurgicală.
Am decis să apelăm la specialiștii Kinetic Sport & Medicine pentru a afla mai multe despre menisc și ruptura de menisc, precum și ce poți face pentru a preveni viitoare accidentări.
Ce este meniscul
Zona genunchiului este formată din trei oase principale: tibia, femurul si rotula. Meniscul se află între tibie și femur, fiind alcătuit dintr-un fibrocartilaj, care ajută la stabilizarea articulațiilor și protejează oasele împotriva frecării.
Genunchiul are două meniscuri, unul lateral și unul median. Meniscul lateral are forma literei „O”, iar meniscul medial, forma literei „C”. Ambele meniscuri sunt atașate de tibie cu ajutorul coarnelor anterioare si posterioare. În general, meniscul medial este mai puțin flexibil decât cel lateral, motiv pentru care, în această zonă, apar cele mai multe rupturi de menisc.
La ruptura de menisc apare durere, în special cand piciorul este îndreptat (la extensia piciorului). Durerea poate fi moderată, iar pacientul poate continua activitatea.
Durerea severă apare când un fragment din menisc rămâne între femur și tibie. Tumefierea poate să apară imediat după injurie, dacă vasele de sânge sunt lezate, sau la câteva ore după injurie dacă spațiul articular se umple cu lichid produs ca răspuns la inflamație.
Aceste modificări determină tumefierea genunchiului. Uneori, o leziune netratată poate să devină dureroasă după mai multe luni sau chiar ani mai târziu, mai ales dacă genunchiul a fost lezat a doua oară.
Cum se tratează ruptura de menisc
Tratamentul rupturii de menisc diferă în functie de severitatea și localizarea rupturii. Porțiunea exterioară a meniscului este mai bine vascularizată decât partea centrală, astfel că rănile se vindecă mai repede, sângele aducând substanțele nutritive necesare tesutului vătămat. Stilul de viață al persoanei, istoricul medical, precum și gradul de activitate fizică practicat contează, în recomandarea unei forme de tratament.
Tratamentul nechirurgical
Unele rupturi superficiale se vindecă de la sine, daca urmezi recomandarile medicului:
- Odihna – este bine să eviți activitățile care pun presiune pe genunchi, mai ales pe acelea care necesită răsucire, rotire sau pivotare;
- Gheața – ajută la reducerea durerii și a umflăturii genunchiului. Poți folosi o pungă de legume congelate sau un prosop umplut cu gheață. Menține piciorul ridicat și aplică gheața, timp de aproximativ 15 minute. În primele 2-3 zile, repetă aplicarea gheții la fiecare 4-6 ore;
- Medicamente pentru calmarea durerii. Dacă durerea este severă, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cu rețetă.
Kinetoterapie
Kinetoterapia este o altă formă de tratament, pentru a reduce simptomele asociate rupturii de menisc, recomadă dr. Ciprian Bota- medic Specialist Ortopedie Traumatologie Kinetic Sport & Medicine. Gimnastica medicală ajută la:
- Reducerea durerii articulare;
- Îmbunătățirea forței musculare și a capacității fizice;
- Controlul inflamației;
- Redobândirea mobilității;
- Restabilirea flexibilității piciorului;
- Optimizarea coordonării neuromusculare.