• Acasă
  • /
  • Sănătate
  • /
  • UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Publicat: 21 noiembrie, 2023 11:40
Actualizat: 6 decembrie, 2023 10:54

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor de Sănătate, la care participă 8 universități europene de top. Proiectul finanțat din fonduri europene – 5 milioane de euro – își propune să aducă la aceeași masă specialiști din mai multe domenii pentru a rezolva probleme complexe de Sănătate, ne-a explicat profesorul Markó Bálint – prorector responsabil cu calitatea, competitivitatea și învățământul netradițional la UBB.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră a unui proiect european de integrare și dezvoltare a domeniilor de Sănătate la care participă 8 universități europene de top- Universitatea Nova din Lisabona (Portugalia), Universitatea din Ljubljana (Slovenia), Universidad Pompeu Fabra (Spania), Universitatea Ca’ Foscari (Veneția), Universite CY Cergy Paris (Franța), Vrije Universitet Brussels (Belgia), Universitatea din Gothenburg (Suedia), Universitatea din Warwick (Anglia).

„Cred că multe probleme la nivel de societate sunt rezolvate uniilateral. Asta însemnând că cei care sunt specialiști într un singur domeniu ajung la o decizie.

Aceste decizii sunt absolut bine fondate în anumite situații dar atunci când problemele sunt multidimensionale noi avem nevoie și de vocea celorlalți specialiști”, a explicat pentru Reporter Medical profesorul Markó, Bálint – prorector responsabil cu calitatea, competitivitatea și învățământul netradițional  la UBB și coordonator al UBB Med.

Având în vedere faptul că problemele legate de sănătatea publică sunt din ce în ce mai complexe, și pandemia de Covid-19 este un bun exemplu în acest sens, UBB introduce, în premieră în zona universitară din România, abordarea multidisciplinară.

5 milioane de euro printr-un proiect internațional

„UBB a câștigat un proiect de anvergură, prin care noi suntem liderii unui consorțiu care conține încă opt universități de marcă din toată Europa, un proiect Horizon de 5 milioane de euro, din care partea UBB-ului este 1.250.000 € prin care noi, de fapt, metaforic, aducem la aceeași masă specialiști din diferite domenii – biologi, psihologi, chimiști, fizicieni, medici, specialiști de sănătate publică, economiști – să vorbească despre sănătate”, explică Bálint.

Proiectul are și o componentă importantă de transfer tehnologic – adică se va crea un ecosistem care să permită ca descoperirile cercetătorilor din UBB și universitățile partenere să fie transpuse în produse și servicii de care va beneficia comunitatea. Un exemplu în acest sens, conform prorectorului, este aparatul de măsurat nivelul Radonului din locuințe, dezvoltat de cercetătorii de la  Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

„Prin acest proiect noi credem că vom reuși o integrare a tuturor acestor domenii și de fapt ajungem la o capacitate înaltă de a rezolva probleme nu numai în ceea ce privește cercetarea și educația cât și probleme adevărate din societate legate de sănătatea publică. Până la urmă soluția este de cele mai multe ori una integrată”, a concluzionat Balint.

Beneficii pentru comunitate

Proiectul are două componente majore care vizează comunitatea. „O componentă ține de formarea de ecosisteme în sănătate cu parteneri din sfera antreprenorială, din sfera de sănătate respectiv din UBB, ca să creăm acea platformă propice care permite ca ceea ce se face la nivel de cercetare la UBB să fie folosit în afara Universității.

UBB câștigă un proiect profesorul Markó, Bálint - prorector responsabil cu calitatea, competitivitatea și învățământul netradițional la UBB
Profesorul Markó, Bálint – prorector responsabil cu calitatea, competitivitatea și învățământul netradițional la UBB

Aceste ecosisteme vor fi legate între ele, sistemul din Göteborg se leagă de ecosistemul din Cluj, care se leagă de ecosistemul din Barcelona.

Accesând ecosistemul din Cluj, tu de fapt accesezi ecosistemul din Barcelona și din Göteborg. Facilităm acest transfer de cunoaștere nu numai la nivel local, ci și la nivel internațional.

Tu poți să devii parte a acestui meta-ecosistem astfel că pe tine, ca potențial absolvent, te ajută să accesezi aceste puncte sau pe tine ca  membru al societății te ajută să beneficiezi de ceea ce se produce în celelalte universități, de bunele experiențe și bunele practici ale partenerilor”, explică Balint.

Pacienții pot, astfel, să beneficieze de specialiști care au beneficiat de formare internațională, specialiști care beneficiază de cunoștințe, de soluții din ecosistemele create de instituțiile partenere ale consorțiului. „La nivel de pacient, asta nu înseamnă că eu pășind pragul unui cabinet medical din Cluj ajung imediat la Barcelona, asta n-aș putea să vă spun, dar aș putea să vă spun că cel care beneficiază direct sau indirect de acest proiect (medicii, cercetătorii-nr) au la dispozițiile soluțiile și bunele practici ale partenerilor din Bracelona și din celelalte centre”, concluzionează Balint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Dinții de lapte cariați se plombează?
30 septembrie, 2024
Cât de des se fac controale după implantul dentar
30 septembrie, 2024
Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a obținut avizul de oportunitate al Ministerului Sănătății pentru implementarea proiectului care ...

Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

În contextul unei nevoi tot mai evidente pentru servicii de sănătate mintală accesibile, în special ...

Centru Social de Psihoterapie inaugurat la Cluj – cine va beneficia de consultații gratuite

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic din Cluj contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
Success message!
Warning message!
Error message!