• Acasă
  • /
  • Sănătate
  • /
  • EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină
Publicat: 17 noiembrie, 2023 10:39
Actualizat: 28 noiembrie, 2023 14:59

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea Babeș-Bolyai va organiza de la anul cursuri pentru medicii rezidenți susținute de profesori de talie mondială precum și o școală de vară pe teme medicale. Expertul în sănătate publică a reiterat ideea că UBB ia în calcul dezvoltarea, la un moment dat, inclusiv „a unui program educațional de medicină, a unei facultăți de medicină modernă”.

Absolvent al UMF Cluj, Răzvan Cherecheș a făcut un doctorat în sănătate publică, s-a concentrat pe cercetare și programe de sănătate publică. A obținut multiple burse în Statele Unite și a implementat o gamă foarte largă de proiecte implementate în Europa de Est, Asia Vest-Centrală. A condus pentru scurt timp ca manager Spitalul Satu Mare.

Cursuri pentru medicii rezidenți la UBB

Răzvan Cherecheș a mai anunțat o premieră la Reporter Medical: organizarea începând cu anul viitor de cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și nume mari ale școlii de medicină din occident.

„Noi deja am început să construim cu industria de farma, cu industria de tehnologie medicală, cursuri pentru medici, în care medicii să aibă acces la tehnologie de ultimă oră, la tehnici de ultimă oră.

Pentru că nu e neapărat nevoie de o facultate de medicină ca să poți să oferi cursuri specializate. Vom aduce profesori și cercetători de talie mondială. Din primul semestru al anului viitor, deja vom începe să avem primele cursuri, o să le anunțăm în curând.

Vom începe să facem cursuri pentru medici rezidenți, pentru medici de rețea care pot și vor să învețe. E primul pas, încercăm să oferim suport pentru rețeaua de medici, să își dezvolte abilitățile și skill-urile la următorul nivel”

UBB ar vrea o facultate modernă de medicină

Există posibilitatea ca, la un moment dat, UBB să înființeze o facultate de medicină. „Mă gândesc cum ar trebui să fie în momentul de față o facultate de medicină modernă: Noi suntem în 2023 și deja vedem o explozie a ceea ce înseamnă inteligența artificială, realitatea augumentată, elemente care vor produce un impact masiv în medicină.

prof Razvan Chereches UBB Med, Cursuri pentru medicii rezidenți
Prof Razvan Chereches, UBB Med

Noi avem multe facultăți tradiționale de medicină, abordarea e una clasică, clinică, în care tehnologia joacă un rol marginal.

O facultate de medicină modernă ar trebui să aibă incluse ca filozofie partea de cercetare, parte de tehnologie, partea de inovație, dezvoltare de tehnologii noi și, da, UBB ia în calcul dezvoltarea, la un moment dat, inclusiv a unui program educațional de medicină, a unei facultăți de medicină modernă, poate mergând pe modelul programului de medicină din Austin, finanțat de către corporația Dell, unde abordarea este să se producă doctori cercetători, doctori inovatori, nu neaparat doctori-doctori, ca să zic așa.

În 2-3 ani, medicul va fi asistat de AI

Profesorul Cherecheș crede că în medicină va avealoc o schimbare de paradigmă: „Inteligența artificial va avea un impact masiv și vă dau un exemplu simplu: în doi trei ani, în momentul în care vei merge la medic să ți se pună diagnosticul, medicul va avea un asistent AI care, atuci când medicul va preciza diagnosticul, va primi suport, ca un autocorect – „Ce zici și de alternativa asta?”.

Avem mai multe proiecte pe care le-am depus deja pentru pentru finanțare pentru dezvoltarea de module de inteligență artificială care să fie focalizate către zona medicală”, a subliniat invitatul nostru.

Școală de vară cu 500 de medici la UBB

O altă premieră excepțională anunțată la Reporter Medical este școala de vară de medicină.

„Pot să vă spun acum că în curând UBB va anunța o școală de vară pentru inovație și business în medicină pentru studenți din multiple domenii dar și interdisciplinare.

Va avea loc aici la Cluj în luna iulie și vrem să aducem 500 de studenți din toată Europa care să vină cu corporații, cu industrie, cu firme de tech, cu spitale, să dezvolte inovații și să lucreze împreună inclusiv pe învățarea de cum să faci un business modern în medicină.

Găsește mai ușor în emisiune anumite idei cu un click pe time code aici.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
4 aprilie, 2024
Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
4 aprilie, 2024
Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!