• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
Publicat: 17 noiembrie, 2023 13:52
Actualizat: 25 noiembrie, 2023 13:37

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Femeie insarcinata, Prematurii au mai multe riscuri
Mai multe provocări pentru personalul medical și părinți în cazul copiilor născuți prematur FOTO: Pixabay.com

Anual, la nivel mondial, 15 milioane de bebeluși din întreaga lume vin pe lume înainte de termen, iar în România, numărul lor ajunge la aproximativ 20.000.

Deoarece nașterea prematură reprezintă o provocare medicală importantă, pentru care este nevoie de dotări speciale în spitale, dar și de informare cu privire la măsurile necesare pentru ca acești copii să se dezvolte sănătos, în fiecare an, pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității, organizațiile și asociațiile internaționale își propun să crească gradul de conștientizare a populației asupra nașterilor premature și a complicațiilor asociate.

Importanța echipamentelor moderne

Șansele de supraviețuire și, ulterior, de dezvoltare normală ale copilului prematur sunt substanțial îmbunătățite dacă este îngrijit într-o secție de terapie intensivă neonatală, în care există echipamente și tehnologii moderne, dar mai ales medici și asistente medicale bine pregătiți în îngrijirea prematurilor și a nou-născuților în stare critică.

Regina Maria deține, în cadrul maternităților din rețea, secții de neonatologie dotate cu tehnologie medicală de cel mai înalt nivel. De exemplu, în cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Regina Maria din Cluj, sunt tratați bebeluși începând de la 32 de săptămâni.

”În primele zile de viață ne preocupă foarte mult stabilizarea respiratorie și cardio-circulatorie a nou-născutului”, explică Dr. Camelia VIDRA, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj, vorbind despre provocările pe care le au medicii neonatologi în momentul în care un bebeluș vine pe lume înainte de termen.

”În funcție de gradul de prematuritate, pot fi necesare intervenții mai mult sau mai puțin complexe, de care depinde salvarea vieții sau durata spitalizării. O altă provocare este acoperirea nevoilor nutriționale și energetice, în condițiile în care majoritatea prematurilor, chiar și cei cu vârsta apropiată de termen, nu sunt capabili să se alimenteze pe cale enterală.”

Tranziția la viața extrauterină a prematurului necesită aceleași procese de adaptare ca și în cazul nou-născutului la termen, punctează Dr. Camelia VIDRA.

”O tranziție normală presupune un anumit grad de maturizare a tuturor organelor și sistemelor, pentru a fi capabili să se descurce pe cont propriu. Evident, în cazul nou-născutului prematur, gradul de imaturitate și rezervele limitate pot face tranziția dificilă. Este motivul pentru care, în lipsa asistenței specializate, acești copii nu ar supraviețui.”

Echipa

Având în vedere toate aspectele, echipa medicală care are în grijă astfel de cazuri nu include doar medici de excelență, ci și asistenți medicali cu un înalt grad de expertiză și profesionalizare.

De exemplu, deoarece un copil născut prematur trebuie să beneficieze de o atenție sporită, pe toată perioada de spitalizare o asistentă medicală poate avea în grijă doar unul sau doi astfel de bebeluși.

”Un nou-născut prematur reprezintă o provocare în fiecare zi, îndeosebi din cauza complexității și diversității situațiilor întâlnite. Un astfel de bebeluș este “imprevizibil”, deoarece starea sa de bine depinde de un cumul de factori care se pot schimba dintr-un moment în altul”, menționează Dorina Coroi, Asistent Șef, Secție Neonatologie Spital Cluj.

Tocmai de aceea, în astfel de cazuri, provocările profesionale pentru un asistent medical sunt legate mai degrabă de identificarea timpurie a semnelor sau simptomelor complicațiilor ce pot apărea în procesul de îngrijire al prematurului, precum și căutarea soluțiilor de a rezolva “situațiile de criză” nou apărute, alături de echipa medicală, subliniază Asistent Șef Dorina Coroi.

Tranziția la viața extrauterină

La o secție de neonatologie care are în grijă bebelușii născuți înainte de termen, cele mai dificile momente sunt cele de așteptare. ”Ca medic neonatolog, aștepți ca pacientul să răspundă la tratament, să se stabilizeze, acestea sunt cele mai grele momente.

În aceeași categorie se încadrează, însă, și apariția diferitelor complicații posibile și, uneori, inevitabile ale prematurității. De cele mai multe ori, ne atașăm de micii pacienți și ne dorim din tot sufletul să aibă o evoluție cât mai blândă, deoarece orice survine pe parcurs ne afectează și pe noi”, spune Dr. Camelia VIDRA.

Pe de altă parte, pentru bebelușul născut înainte de termen, ”cele mai grele momente includ tranziția la viața extrauterină, precum și depășirea diferitelor episoade acute (detresă respiratorie, enterocolită, infecțiile, hemoragiile etc).”

Practic, un prematur este expus la aceleași pericole ca și un copil născut la termen, însă, în cazul primului, există mai multe riscuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, atrage atenția Dr. Camelia VIDRA.

Printre acestea se numără ”dificultățile de adaptare la viața extrauterină, hipotermia, insuficiența respiratorie și cardio-circulatorie, infecțiile, hemoragiile, enterocolita ulcero-necrotică, complicațiile neurologice și neuropsihice, dar și afectarea vizuală, auditivă, cognitivă, emoțională și socială.”

Rolul părinților

Acestea sunt aspecte de care părinții trebuie să fie foarte conștienți, rolul lor în îngrijire fiind esențial. La început, un medic neonatolog se poate confrunta cu dificultăți în depășirea temerilor sau a barierelor de comunicare, însă, pe măsură ce se stabilește un grad de încredere, părinții devin foarte deschiși.

Reacția lor inițială depinde foarte mult de cât de pregătiți au fost pentru această situație anterior, dacă se așteptau la prematuritate sau dacă aceasta a survenit neașteptat.

”Încercăm să implicăm cât de repede și cât de mult părinții în îngrijirea propriului copil, în funcție de disponibilitatea lor și de starea nou-născutului. Faptul că pot fi prezenți oricând și oricât de mult îi ajută să câștige încredere și să înțeleagă tot ceea ce se întâmplă”, afirmă Dr. Camelia VIDRA.

”Un nou-născut înainte de termen care primește căldura mamei se va stabiliza mai ușor și mai repede”, subliniază Asistent Șef Dorina Coroi. ”Din punct de vedere medical, asistentul oferă cele mai bune îngrijiri, la indicația medicului, dar componenta esențială, cea a dragostei, nu o putem satisface la fel ca mama.”

Primul contact cu părinții este unul esențial, pentru că stabilește viitoarea relație pe care echipa medicală o va construi cu ei pe toată perioada de spitalizare.

”Este important ca părinții să vadă în noi, echipa medicală, oameni deschiși, comunicativi, îndreptați către căutarea soluțiilor particularizate și eficiente”, adaugă Dorina Coroi.

Nevoile mamei

De asemenea, personalul medical are în vedere și nevoile mamei. ”În aceste cazuri, îngrijirea bebelușului poate fi una de durată, de ordinul zilelor sau al săptămânilor, drept urmare este extrem de important să oferim experiențe pozitive mamelor nou-născuților prematuri.

Comunicarea asistentei medicale cu mama nou-născutului prematur este caldă, rolul său fiind de a transmite clar informații corecte, complete și la timp, dar și de a fi un ascultător activ, cu atenție la cerințele, dorințele și nevoile mamei”, completează Asistenta Șefă a Spitalului Regina Maria din Cluj.

Relația doctor-pacient nu se încheie odată cu ieșirea din spital și, de multe ori, medicul neonatolog menține legătura cu părinții unui copil născut prematur. ”Unii pacienți ni se “lipesc” mai tare de suflet și păstram o relație apropiată cu ei.

Alteori, ne bucură doar să auzim câteva vești bune, la intervale mai mari de timp. Să știm că au crescut și că evoluează bine este ceea ce ne dorim cel mai mult”, menționează Dr. Camelia VIDRA.

Monitorizarea ulterioară

În general, bebelușii născuți înainte de termen necesită și monitorizare ulterioară, până la 1 an de viață. Tocmai de aceea, Regina Maria a dezvoltat și un Program de Follow-up al Copilului Prematur, care continuă, după externarea din maternitate, prin evaluarea și terapia copiilor născuți înainte de termen și a celor care au avut nevoie de terapie intensivă.

Programul se adresează copiilor care au venit pe lume înainte de 37 de săptămâni de sarcină și celor care au avut nevoie de terapie intensivă neonatală, iar rolul acestuia este de a depista din timp semnele unor posibilele patologii asociate prematurității, ceea ce permite adoptarea celor mai bune soluții terapeutice.

Serviciile disponibile includ evaluări și tratamente nutriționale, medicale, neuromotorii, de dezvoltare, psihologice și psihosociale.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”
30 septembrie, 2024
Centru Social de Psihoterapie inaugurat la Cluj – cine va beneficia de consultații gratuite

În cel mai recent episod al Podcastului Reporter Medical, ne-a fost alături profesorul universitar emerit ...

Podcast cu profesorul Petru Mircea: Despre medicină, muzică și provocările vieții de doctor

În cadrul unui interviu oferit Reporter Medical, dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog specializat în ...

Dr. Ștefan Moț, despre prevenție și tratamente de top pentru bolile cardiovasculare la Spitalul Monza Ares Cluj

Odată cu venirea sezonului rece, România s-ar putea confrunta cu o triplă epidemie: COVID-19, gripă ...

Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România

Pneumologi și specialiști în somnologie din toată lumea își vor prezenta cercetările în cadrul primei ...

Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream

Sute de pasionați de alergare din Cluj au participat, în 5 octombrie, la Crosul caritabil ...

Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj

Dinții de lapte cariați se plombează? E intrebarea la care raspunde argumentat dr. Laura Ilian, ...

Dinții de lapte cariați se plombează?

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune cât de des ar trebui să ajungă pacienții ...

Cât de des se fac controale după implantul dentar

Pe 5 octombrie, are loc la Cluj crosul caritabil Regina Maria. Traseul va începe de ...

Crosul caritabil Regina Maria, în 5 octombrie la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!