Statul prelungit pe scaun, purtatul unui ghiozdan greu, poziția de dormit, adoptarea unor poziții prelungite de citit, vizionare, etc. – toate atrag după sine dezechilibre musculare: posturi sau atitudini vicioase.
Kinetoterapia (terapia prin mișcare) poate fi o parte importantă a corectării posturii spatelui pentru o dezvoltare armonioasă a tinerilor.
Află de la specialiștii Kinetic Sport & Medicine care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale coloanei vertebrale la școlari și preșcolari, dar și ce recomandă kinetoterapeutul în cazul unei posturi incorecte, în materialul următor.
Cifoza, scolioza și lordoza – cele mai des întâlnite afecțiuni ale coloanei vertebrale la școlari
Cifoza este o deviație a coloanei vertebrale (exagerarea curburilor normale. Afecțiunea se manifestă printr-o curbare excesivă a coloanei în regiunea toracică.
Scolioza: presupune o modificare a curburilor fiziologice în zona lombară. Este o deformare care se observă mai bine din spatele persoanei sau din fața, iar deformarea poate fi spre dreapta sau spre stânga, în funcție de greșelile de poziție ale coloanei.
Lordoza: în zona cervicală și dorsolombară este normală, devine anormală când afectează o altă parte a coloanei vertebrale, sau când devine prea accentuată. Dacă se persistă în a se păstra poziția incorectă sau dacă se permanentizează, atunci apar durerile.
Greutatea ideală a ghiozdanului școlar
O postură vicioasă și un ghiozdan prea greu sunt adesea asociate cu apariția cifozei și scoliozei la copii, de aceea, este foarte important ca, pentru școală, părinții să aibă grijă cât e de încarcat ghiozdanul tinerilor școlari.
Ideal, ghiozdanul va avea 10%, maximum 15% din greutatea copilului, recomadă specialiștii. O altă recomandare importantă legată de ghiozdan: să nu-l poarte pe un umăr, doar pentru că vede și alți copii și i se pare „cool”. Acest lucru duce la o deformare rapidă a coloanei și la apariția cifozei sau scoliozei.
Exercițiile de kinetoterapie ajută la reducerea curburii nefirești a coloanei și la întărirea mușchilor spatelui, care susțin coloana vertebrală.
Primele semne în depistarea unei posturi vicioase
Depistarea unei posturi incorecte la adolescenți poate fi sesizată de către părinți. Aceștia trebuie să fie atenți la spatele copiilor (atunci când se dezbracă de haine), poziția capului, la asimetriile de la nivelul umerilor, la poziția bazinului ori un mers vicios.
Semnele care trebuie să ne atragă atenția, sunt:
- curbarea coloanei vertebrale
- înclinarea corpului într-o parte
- un umăr mai sus și unul mai jos
- un șold mai sus ca celălalt
- cutia toracică mai proeminentă pe o parte
- hainele nu se așează bine pe corp.
Copiii care nu stau corect în bancă/la birou ajung să dezvolte o cifoză
E important să acordăm o atenție deosebită posturii copilului de acasă. Observăm cum își face temele, cum stă la birou, dacă adoptă o poziție corectă și îl ajutăm să înțeleagă cum este normal să stea pentru a nu se ajunge la complicații. O postură greșită într-o perioadă lungă de timp poate provoca cifoze sau asimetrii posturale, explică Monica Varga- kinetoterapeut copii.
În cazul în care deja s-au format deficiențe, e nevoie să cerem sfatul unui specialist.