• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Program de screening gigant derulat de Institutul Oncologic din Cluj: Cancerul de sân trebuie depistat din timp pentru a crește șansele de supraviețuire
Publicat: 27 octombrie, 2023 13:47
Actualizat: 25 noiembrie, 2023 13:43

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) a organizat cu sprijinul Roche România conferința cu tema „Rolul echipei multidisciplinare în tratamentul optim al cancerului de sân şi importanţa depistării precoce prin programe de screening”. Detaliile, în reportajul video:

Medici din cadrul IOCN, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, au discutat despre rolul specialităților ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu.

Reprezentanţii IOCN au prezentat și rezultatele programului de screening regional pentru cancerul de sân denumit „Fii responsabilă de sănătatea ta”, derulat de IOCN în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în Regiunile de Nord-Vest şi Vest.

Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară.

„Centrul de Tumori Mamare din cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” a devenit în acest an prima unitate de tratament al cancerului de sân din România certificată internațional, cu peste 1.500 de cazuri noi tratate în fiecare an. Astfel, pacienţii beneficiază de expertiza vastă a tuturor experților noștri implicați în echipa multidisciplinară de tratare a cancerului de sân”, a declarat Lector Dr. Cătălin Vlad, managerul IOCN.

Echipa multidisciplinară

De multe ori, primul care intră în contact cu pacientele este medicul de familie, care, dacă sesizează prezenţa nodulilor, le va orienta către un specialist cu rol de a clarifica suspiciunile prin intermediul biopsiei. Rezultatul este analizat de specialistul anatomopatolog, iar diagnosticul precis reiese din corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și a biopsiei de către o echipă multidisciplinară din care fac parte și imagistul, oncologul, chirurgul și radioterapeutul. Ulterior, în funcție de tipul și de stadiul bolii, medicul oncolog, alături de membrii echipei multidisciplinare, va stabili tipul de tratament optim, care poate include şi chirurgie, și radioterapie. Acestei echipe i se pot alătura nutriționistul, chirurgul pentru reconstrucție, kinetoterapeutul, psihologul și grupurile de suport pentru paciente.Patriciu Achimas Cadariu IOCN Catalin Vlad, Cancer de san preventie iocn roche

„În prezent, protocoalele de tratament au evoluat foarte mult și țin cont de specificul fiecărui tip de tumoare, stadiile acesteia şi specificul pacientului. Toate specialităţile din echipa multidisciplinară au un rol bine determinat în traseul optim al pacientelor.

Mai mult, studiile au arătat că pacienții tratați printr-o abordare multidisciplinară au parte de îngrijiri mai bune, cu mai puține erori medicale și o rată de supraviețuire crescută”, a declarat Prof.Univ.Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, IOCN, medic primar Obstetrică-Ginecologie, specializat în Chirurgie Oncologică.

Primul proiect de screening de mare anvergură

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” Derulat de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, este primul proiect de screening populațional organizat, de mare anvergură.

Acesta se adresează unui grup țintă constituit din 40.000 de femei cu vârste între 50-69 de ani, cu domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Vest și Vest (judeţele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara) care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer de sân și sunt asimptomatice pentru această maladie.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează în perioada 28.07.2020 – 31.12.2023.

Obiective

Printre obiectivele principale se numără creșterea numărului de persoane care beneficiază de prevenție, screening, diagnostic şi tratament pentru cancerul de sân, precum şi creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile acestor programe. Până în prezent, la nivelul Regiunii Nord-Vest au fost testate aproximativ 26.000 de femei din grupul țintă.

„Prin intermediul acestui program vrem să le arătăm femeilor că dacă depistăm cancerul de sân la timp acesta poate fi vindecat. Programul de screening este conceput astfel încât participarea femeilor să fie cât mai facilă.

Scrisorile de invitare la centrul de screening sunt concepute accesibil şi prietenos, iar programarea se face în așa fel încât 90% dintre paciente să nu călătorească mai mult de 50 km sau 60 de minute până la centru, indiferent dacă este fix sau mobil.

În cazul descoperirii unor suspiciuni, fiecare pacientă va primi îngrijirile prescrise de comisia multidisciplinară de diagnostic și tratament, care reuneşte medici de specialități diferite pentru a discuta aspectele legate de diagnostic și a decide împreună strategia optimă de tratament”, a declarat Dr. Carmen Lisencu, IOCN, medic primar Radioterapie.

Despre Roche

Fondată în 1897 în Basel, Elveţia, drept una dintre primele companii producătoare de medicamente originale la scară industrială, Roche este acum cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial în diagnosticul in vitro. Compania urmăreşte excelenţa în ştiinţă pentru a descoperi şi dezvolta medicamente şi teste de diagnostic cu scopul de a îmbunătăţi şi salva vieţile oamenilor de pe tot globul. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate şi ne dorim să continuăm să transformăm felul în care se administrează îngrijirile în sănătate, pentru un impact cât mai mare.

Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.

Prezent pe piața românească încă din perioada interbelica, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992, urmînd ca în anul 2005, grupul Roche să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București.

Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă.

Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!