• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”
10 septembrie, 2023 18:27

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de către rectorul Universității de Medicină Și Farmacie, Anca Buzoianu, a unei eventuale discuții pe tema unificării dintre UBB și UMF este „o reacție la supărare”. Vă invităm să urmăriți emisiunea cu profesorul Daniel David:

Prima opțiune pentru rectorul UBB este o concentrare a universităților din oraș, după modelul francez. Vizată este în primul rând UMF. În replică la refuzul categoric exprimat public de rectorul UMF, David a susținut: „Iau reacția doamnei rector Buzoianu ca o reacție la supărare și la emoție, și eu cred că după ce va trece perioada alegerilor, politice și universitare, putem discuta mult mai așezat cum e bine, astfel încât în final să fie un câștig pentru toți”.

David i-a spus moderatorului Remus Florescu că dacă ideea unificării va fi respinsă și în viitor, UBB va dezvolta și o componentă biomedicală care să-i permită revenirea în clasamentul Shanghai.

„Ne interesează din zona bio-medicală, în primul rând publicațiile, citările, granturile. Temele din zona bio-medicală sunt extrem de interesante în știința internațională, care generează cele mai multe publicații, cele mai multe citări și, sigur, domeniul atrage foarte mulți bani prin granturi de cercetare”, a arătat rectorul.

David crede că discuția se va relua după alegeri, dar precizează: „Cu siguranță zona biomedicală se va dezvolta, în anii următori, la UBB, într-o formă sau alta, și va fi puternică pe generarea de cunoaștere, pe tehnologie, pe formări continue”.

Clujul, pe harta lumii

„UBB are o deschidere foarte mare spre această discuție (unificarea universităților – n.red.), dar trebuie să fie o discuție așezată. Nimeni nu spune că trebuie făcută de pe o zi pe alta, nimeni nu spune că trebuie făcută într-un mandat. Ok, vrem, dacă vrem în ce formă o facem, în ce ritm și când.

Dacă nu vrem, ok, să fim siguri că nu vrem, și atunci să înțelegem de ce UBB, care este o emblemă a țării, în ultimii șapte ani este prima universitate a țării și a Clujului, oricât ne dăm peste cap, este cea mai mare comunitate academică din România, nu poate risca să lase ca prestigiul și performanțele ei să nu se vadă în ranking-urile internaționale, iar pentru asta mai avem nevoie de o componentă biomedicală, dintr-un motiv foarte simplu: am avut-o în istoria noastră, toate universitățile comprehensive o au, nu vorbesc numai de cele mari – Harvard, Oxford, Cambridge, vorbesc de cele cu care ne comparăm – Zagreb, Vilnius, Belgrad, Novi Sad și așa mai departe și o să o dezvoltăm.

Pe mine mă interesează, și am spus foarte clar, nu zona de învățământ, în acest moment, ci zona de cercetare, fiindcă asta contează și în ranking-urile internaționale. Și mă interesează fiindcă eu vreau ca orașul Cluj-Napoca și România să fie pe harta lumii (…).

România sau Clujul nu se văd în clasamentul Shanghai. Ar fi atât de ușor să o facem astfel încât țara și orașul să devină vizibile. O să facem prin forțe proprii dacă nu o să putem face prin prin concentrări metropolitane”, a subliniat rectorul UBB în emisiunea moderată de jurnalistul Remus Florescu.

AUTOR: Remus Florescu

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Invitat la un eveniment ONU privind sănătatea mintală, rectorul UBB, Daniel David, a vorbit despre ...

Daniel David despre terapia validată științific și Gabor Mate: „Psihologia nu e o poveste”

Puțini știu că Dan Vodnar, profesorul de Gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare de la USAMV ...

Podcast Reporter Medical cu Dan Vodnar: De la manechin la expert în topul oamenilor de știință

Chirurgul Tudor Tuhari, medic primar chirurgie generală la Spitalul Judetean de Urgență Slobozia – Ialomița, ...

Podcast Reporter Medical – Invitat chirurgul Tudor Tuhari: Sănătatea în România, distribuită inegal

În acest episod special al podcastului nostru, îl avem alături pe dr. Radu Badea, profesor ...

Podcast: Invitat dr. Radu Badea. De la primul ecrograf la inteligența artificială în medicină

Încălzirea globală și gazele cu efect de seră sunt mai actuale ca niciodată, în contextul ...

Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Medic de Gardă de la Reporter ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu: Cum îi ajută psihologii pe bolnavii oncologici și de câți astfel de profesioniști ar avea nevoie IOCN?

Metoda de cercetare a creierului de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi ...

Cercetători UBB au revoluționat studierea creierului. Aplicații în cazul Michael Schumacher

Leziuni suspecte la nivelul buzelor? Ce ar putea fi? Răspunde dr. Laura Ilian, medic stomatolog. ...

Leziuni suspecte la nivelul buzelor? Ce ar putea fi?
Success message!
Warning message!
Error message!