Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de către rectorul Universității de Medicină Și Farmacie, Anca Buzoianu, a unei eventuale discuții pe tema unificării dintre UBB și UMF este „o reacție la supărare”. Vă invităm să urmăriți emisiunea cu profesorul Daniel David:
Prima opțiune pentru rectorul UBB este o concentrare a universităților din oraș, după modelul francez. Vizată este în primul rând UMF. În replică la refuzul categoric exprimat public de rectorul UMF, David a susținut: „Iau reacția doamnei rector Buzoianu ca o reacție la supărare și la emoție, și eu cred că după ce va trece perioada alegerilor, politice și universitare, putem discuta mult mai așezat cum e bine, astfel încât în final să fie un câștig pentru toți”.
David i-a spus moderatorului Remus Florescu că dacă ideea unificării va fi respinsă și în viitor, UBB va dezvolta și o componentă biomedicală care să-i permită revenirea în clasamentul Shanghai.
„Ne interesează din zona bio-medicală, în primul rând publicațiile, citările, granturile. Temele din zona bio-medicală sunt extrem de interesante în știința internațională, care generează cele mai multe publicații, cele mai multe citări și, sigur, domeniul atrage foarte mulți bani prin granturi de cercetare”, a arătat rectorul.
David crede că discuția se va relua după alegeri, dar precizează: „Cu siguranță zona biomedicală se va dezvolta, în anii următori, la UBB, într-o formă sau alta, și va fi puternică pe generarea de cunoaștere, pe tehnologie, pe formări continue”.
Clujul, pe harta lumii
„UBB are o deschidere foarte mare spre această discuție (unificarea universităților – n.red.), dar trebuie să fie o discuție așezată. Nimeni nu spune că trebuie făcută de pe o zi pe alta, nimeni nu spune că trebuie făcută într-un mandat. Ok, vrem, dacă vrem în ce formă o facem, în ce ritm și când.
Dacă nu vrem, ok, să fim siguri că nu vrem, și atunci să înțelegem de ce UBB, care este o emblemă a țării, în ultimii șapte ani este prima universitate a țării și a Clujului, oricât ne dăm peste cap, este cea mai mare comunitate academică din România, nu poate risca să lase ca prestigiul și performanțele ei să nu se vadă în ranking-urile internaționale, iar pentru asta mai avem nevoie de o componentă biomedicală, dintr-un motiv foarte simplu: am avut-o în istoria noastră, toate universitățile comprehensive o au, nu vorbesc numai de cele mari – Harvard, Oxford, Cambridge, vorbesc de cele cu care ne comparăm – Zagreb, Vilnius, Belgrad, Novi Sad și așa mai departe și o să o dezvoltăm.
Pe mine mă interesează, și am spus foarte clar, nu zona de învățământ, în acest moment, ci zona de cercetare, fiindcă asta contează și în ranking-urile internaționale. Și mă interesează fiindcă eu vreau ca orașul Cluj-Napoca și România să fie pe harta lumii (…).
România sau Clujul nu se văd în clasamentul Shanghai. Ar fi atât de ușor să o facem astfel încât țara și orașul să devină vizibile. O să facem prin forțe proprii dacă nu o să putem face prin prin concentrări metropolitane”, a subliniat rectorul UBB în emisiunea moderată de jurnalistul Remus Florescu.
AUTOR: Remus Florescu