• Acasă
  • /
  • Știrea zilei 2
  • /
  • Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”
10 septembrie, 2023 18:27

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de către rectorul Universității de Medicină Și Farmacie, Anca Buzoianu, a unei eventuale discuții pe tema unificării dintre UBB și UMF este „o reacție la supărare”. Vă invităm să urmăriți emisiunea cu profesorul Daniel David:

Prima opțiune pentru rectorul UBB este o concentrare a universităților din oraș, după modelul francez. Vizată este în primul rând UMF. În replică la refuzul categoric exprimat public de rectorul UMF, David a susținut: „Iau reacția doamnei rector Buzoianu ca o reacție la supărare și la emoție, și eu cred că după ce va trece perioada alegerilor, politice și universitare, putem discuta mult mai așezat cum e bine, astfel încât în final să fie un câștig pentru toți”.

David i-a spus moderatorului Remus Florescu că dacă ideea unificării va fi respinsă și în viitor, UBB va dezvolta și o componentă biomedicală care să-i permită revenirea în clasamentul Shanghai.

„Ne interesează din zona bio-medicală, în primul rând publicațiile, citările, granturile. Temele din zona bio-medicală sunt extrem de interesante în știința internațională, care generează cele mai multe publicații, cele mai multe citări și, sigur, domeniul atrage foarte mulți bani prin granturi de cercetare”, a arătat rectorul.

David crede că discuția se va relua după alegeri, dar precizează: „Cu siguranță zona biomedicală se va dezvolta, în anii următori, la UBB, într-o formă sau alta, și va fi puternică pe generarea de cunoaștere, pe tehnologie, pe formări continue”.

Clujul, pe harta lumii

„UBB are o deschidere foarte mare spre această discuție (unificarea universităților – n.red.), dar trebuie să fie o discuție așezată. Nimeni nu spune că trebuie făcută de pe o zi pe alta, nimeni nu spune că trebuie făcută într-un mandat. Ok, vrem, dacă vrem în ce formă o facem, în ce ritm și când.

Dacă nu vrem, ok, să fim siguri că nu vrem, și atunci să înțelegem de ce UBB, care este o emblemă a țării, în ultimii șapte ani este prima universitate a țării și a Clujului, oricât ne dăm peste cap, este cea mai mare comunitate academică din România, nu poate risca să lase ca prestigiul și performanțele ei să nu se vadă în ranking-urile internaționale, iar pentru asta mai avem nevoie de o componentă biomedicală, dintr-un motiv foarte simplu: am avut-o în istoria noastră, toate universitățile comprehensive o au, nu vorbesc numai de cele mari – Harvard, Oxford, Cambridge, vorbesc de cele cu care ne comparăm – Zagreb, Vilnius, Belgrad, Novi Sad și așa mai departe și o să o dezvoltăm.

Pe mine mă interesează, și am spus foarte clar, nu zona de învățământ, în acest moment, ci zona de cercetare, fiindcă asta contează și în ranking-urile internaționale. Și mă interesează fiindcă eu vreau ca orașul Cluj-Napoca și România să fie pe harta lumii (…).

România sau Clujul nu se văd în clasamentul Shanghai. Ar fi atât de ușor să o facem astfel încât țara și orașul să devină vizibile. O să facem prin forțe proprii dacă nu o să putem face prin prin concentrări metropolitane”, a subliniat rectorul UBB în emisiunea moderată de jurnalistul Remus Florescu.

AUTOR: Remus Florescu

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
18 septembrie, 2023
Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood și cum îl obții cu ajutorul ortodonției
7 august, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu: Femeile rome nu știau că au dreptul să fie incluse în Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin
7 august, 2023
Marketing Digital pentru Sănătate: EWdigital Îți Deschide Uși Online (A)
2 august, 2023
Deputatul și chirurgul Achimaș-Cadariu, despre cazul gravidei care a născut pe trotuar: „S-au descalificat”
28 iulie, 2023
Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood? Înseamnă să fie vizibili în zâmbet toți cei 12 ...

Ce înseamnă un zâmbet de Hollywood și cum îl obții cu ajutorul ortodonției

În emisiunea pe care o puteți urmări după aceste rânduri veți afla de la Alina ...

Asociația Oameni Buni: Ajutăm Bolnavii de Cancer

Pentru a îmbunătății aspectul de coajă de portocală a pielii există o serie de proceduri ...

Tratament eficient anticelulită la Cluj cu Eximia Med 7.0

Durerile cervicale reprezintă a 4-a cea mai des întâlnită cauză de handicap temporar. Anual, peste ...

Iată cum scăpați de durerile cervicale!

Tratamentele pentru riduri și îmbătrânirea pielii sunt subiecte de interes pentru multe persoane, în special ...

Tratamente pentru riduri și îmbătrânirea pielii

Pentru a preveni diverse afecțiuni oculare, e important să avem un rol pro-activ și să ...

Cum să previi diverse afecțiuni oculare VIDEO

Consiliul Județean Cluj continuă campania de prevenire și depistare precoce a cancerului. Noi testări gratuite ...

Consiliul Județean Cluj continuă campania de prevenire și depistare precoce a cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!