• Acasă
 • /
 • Stiri
 • /
 • Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”
Publicat: 28 iulie, 2023 10:43
Actualizat: 25 noiembrie, 2023 14:16

Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș Cadariu s-a implicat alături de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în accelerarea implementării Planului Naţional de Prevenire și Control a Cancerului, după o perioadă în care acest document strategic a fost subiectul unor dispute artificiale.

Accelerarea Legii anti-cancer
Profesorul Patriciu Achimas Cadariu la Guvern

“Într-un context complicat, cu amenințarea creșterii numărului pacientelor și pacienților oncologici, cu un orizont de așteptare extrem de mare legat de implementarera unei legi specifice, ne-am întâlnit cu domnul premier Marcel Ciolacu și ne-am gândit cum să procedăm pentru a soluționa această problemă (…). Soluția găsită cu premierul și cu ministrul Sănătății a fost aceea de a ne putea uita în ochii pacientelor și pacienților noștri, așa cum o facem în spital, în fiecare zi. Și apoi, când ei revin la control”, a subliniat joi prof.univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, într-o conferinţă de presă organizată joi la Palatul Victoria, la care a participat alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia adoptării de către guvern a unor noi măsuri prevăzute în Planul Naţional de Prevenire și Control a Cancerului.

Mesajul transmis de deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și președintele Comitetului de prevenire a Cancerului din Parlament:
“Modelul este cel european, așa cum am mai spus-o. Aplicarea lui trebuie să fie aceeaşi. Nu există o altă soluţie. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă etapizarea pe 5 ani, înseamnă o prioritizare de activităţi şi, evident, înseamnă reevaluare periodică în funcţie de progres, înseamnă a vedea feedbackul şi a acţiona prin corecții acolo unde este nevoie.

Suntem în contextul în care finanțarea europeană ne ajută şi, atunci când bugetul este unul care nu satisface întru totul nevoile, să ne uităm cu mare atenţie la această finanţare şi aici este şi un proiect finanţat prin PNRR, Centrul Naţional de Competenţă în Cancer, unde am creat deja o reţea naţională ale cărui rezultate vor deservi în mod direct pacientele și pacienții din România. Cu alte cuvinte, vom susține și va fi un mecanism care va ajuta la implementarea Planului Național de Control și Combatere a Cancerului.

Trebuie să facem o prioritizare. Nimeni în Europa sau în lumea aceasta nu a făcut un prim plan de cancer peste noapte. E un program, aşa cum am spus-o de la bun început, pe 5 ani de zile, dar există o prioritizare.

Şi decizia luată în unanimitate a fost să ne gândim la cei mai micuţi dintre pacienţii noştri și să spunem dacă le avem pe toate într-un singur loc, pentru ca micuţii să nu mai fie plimbaţi dintr-o parte în alta şi pentru ca aparţinătorii lor să-şi poată conserva toată energia pentru a-şi susţine copilașii. Şi, de aceea, pe primul loc a fost dezvoltarea centrelor comprehensive de oncologie pediatrică.

Ne-am uitat apoi la cei care, din păcate, pierd bătălia cu boala aceasta. Dacă dovezile medicale ne spun că până la 70% dintre pacienţii oncologici au nevoie la un moment dat de îngrijiri paliative în evoluţia bolii lor, realizăm că, în ţara noastră, raportat la stadiile avansate de boală, s-ar putea ca această nevoie să fie mult mai mare.

S-au găsit, se identifică şi liniile de finanţare şi un lucru foarte important este că pornim această acțiune la nivel naţional şi cred că trebuie să facem un apel şi la administraţiile locale care au spitale în subordine, să vedem acele secţii care nu au activitate în mod particular şi să vedem cum pot fi ele convertite pentru a-i susţine pe pacienţii în nevoi.

Nu în ultimul rând, dorim să oferim servicii de calitate şi asta înseamnă ca pacienţii să ştie exact ce primesc acolo unde se duc.
Trebuie să vedem exact cum putem să îi oferim fiecărui pacient ce se poate mai potrivit. Deci, atunci când ajunge într-un centru să ştie exact ce primeşte, nu să să fie doar o poveste frumoasă”.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 1. Buna ziua!
  Am si eu nepotelul cu probleme de sanatate mari.
  In varsta de 2 ani si 10 luni maladia vezica uretra a aparut in luna a 5 de sarcina.
  S-a intervenit in Romania
  Dupa nastere prematura doamna doctor Laura Balanescu a intervenit chirurgical cu valva de uretra,dar nu a fost operetie reusita.
  Am vandut locuinta mea si am ajuns in Germania pe cont propriu
  Medicii s-au mirat ,dar au reusit sa repozitioneze valva corect,nu au stresat micutul degeaba asa cum s-a intamplat in Romanaia educata in sp.Grigore Alaxandrescu ,nu avem medic chirurg urolog pediatrie?
  E venit de la dumneaei cu tratament ,dumneaei fiind medic chururg generalist.
  Rugamintea mea este sa ma sorijinit sa ajungem in Germania prin formularul E 112 medicii de acolo accepta suntem in UE
  Eu contribui la CAS de 38 ani fiica 11ani
  Cred ca avem cont suficient pentru Ianis sa anungem in Germania.
  Ne lovim de f.multa birocratie.
  Un bebelus-prunc astepta sa se faca bine si noi umblam pe la CNA
  Ministerul Sanatatii etc.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!