• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Boli oculare cauzate de expunerea prelungită la soare: afectarea malignă a pielii în jurul pleoapelor, fotoretinita, keratoconjunctivită acută
Publicat: 18 iulie, 2023 09:36
Actualizat: 25 noiembrie, 2023 14:19

Campania “Nu pierde din vedere!” realizată de Asociația Suport pentru Educație și Sănătate are drept scop informarea publicului larg despre afecțiunile oftalmologice ce pot apărea din cauza expunerii excesive la soare. Persoanele care se confruntă cu senzații de arsură, durere și/sau usturime, senzația de pierdere sau diminuare a vederii, cauzate de o posibilă expunere prelungită și neprotejată la soare trebuie să se adreseze medicului oftalmolog.

Boli oculare cauzate de expunerea prelungită la soare
FOTO: Pixabay.com

„Cea mai importantă afecțiune oftalmologică degenerativă care poate avea drept cauză expunerea prelungită la soare este cataracta. Până la 20% dintre cataracte pot fi cauzate de supraexpunerea la radiațiile UV” precizează doamna doctor Ioana Gobej, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii LOTUS-MED.

Specialiștii atentionează că expunerea exagerată la razele UV poate provoca și una sau mai multe dintre următoarele boli oculare: afectarea malignă a pielii în jurul pleoapelor, fotoretinita, keratoconjunctivită acută, etc.

Bolile oculare

Expunerea la soare poate provoca cancer de pleoape, care apare pe pleoapă sau în interiorul ei. De obicei, este clasificat că o tumoră epitelială. Acest tip de tumoră implică cel mai frecvent pielea sau glandele de la nivelul pleoapei.

Expunerea puternică la lumina soarelui, poate provoca keratoconjunctivită acută. Aceasta este o arsură a corneei foarte dureroasă, care provoca tulburări de vedere timp de 6 până la 24 de ore.
Observarea soarelui prin nori, fără un filtru special, poate duce la fotoretinită. Deteriorarea fotoreceptorilor în fotoretinită poate duce la deficiență vizuală permanentă.

Despre cataractă

Cercetările arată că unul din cinci cazuri de cataractă ar putea fi prevenit cu o protecție adecvată a ochilor și cu expunerea redusă la lumina soarelui.

Conform acestora, cu cât ochii sunt mai expuși la razele soarelui, cu atât cristalinul va îmbătrâni mai repede. Așa își va pierde transparența, va deveni mai opac în timp.

Despre profilul celor afectați

Medicii oftalmologi menționează că unii oameni sunt mai sensibili la soare decât alții. Acesta este cazul copiilor înainte de vârsta de 10-12 ani, deoarece lentilele lor filtrează doar parțial razele UV.

Despre recomandările medicilor oftalmologi

În cazul cataractei, primul pas pentru reducerea riscului este purtarea de ochelari de soare care blochează UV și pălării cu boruri. Este de preferat ca ochelarii de soare să asigure și protejarea vederii periferice și să fie dotați cu protecție UVA/UVB, informează medicii oftalmologi.

Sunt menționate de către specialiști mai multe soluții pentru a proteja ochii: alegerea ochelarilor, lentile polarizate, lentile de contact anti-UV, etc.

Dacă ochii sunt arși de soare, senzația neplăcută vă apărea în două până la trei ore de la expunere. Pentru arsurile solare ușoare, autovindecarea poate apărea în 48 de ore, deși există simptome neplăcute și uneori descurajante, cum ar fi senzația de „ochi ars de soare”.

Consultul de urgență la medicul oftalmolog este necesar persoanelor cu ochi sensibili, care au suferit deja leziuni corneene sau dacă simptomele persistă mai mult de 48 de ore.

#NUPIERDEDINVEDERE și programează-te acum la oftalmolog!

Mai multe despre campania „Nu trece cu vederea! ”, pot fi regăsite pe https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte/nu-pierde-din-vedere

Despre Asociația Suport pentru Educație și Sănătate

Asociația Suport pentru Educație și Sănătate este o organizație neguvernamentală și non-profit ce dorește să aducă mai aproape de oameni teme de interes general și de a identifica, împreună cu factorii de decizie, cele mai eficiente soluții.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!