• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • UBB își conectează programul UBBMed în domeniul sănătății cu Joint Research Center al Comisiei Europene și European Network of Cancer Registries
Publicat: 21 iunie, 2023 07:44
Actualizat: 25 noiembrie, 2023 14:39

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a început o colaborare cu „Joint Research Center (JRC)” al Comisiei Europene și „European Network of Cancer Registries (ENCR)”, pe tema înregistrării și analizei datelor referitoare la cancer la nivelul european.

UBB si Joint Research Center
FOTO: UBB Facebook.com

La modul concret, UBB va asigura suport specific pentru trei grupuri de lucru ale European Network of Cancer Registries (1. “tumor recurrences”; 2. “haematological malignancies”. 3. “tumors of the Central Nervous System”), mai ales prin expertiză pentru elaborarea conținutului științific al unor module de e-learning bazat pe recomandările recente ale ENCR și analiză de date.

Rectorul universității Daniel David a afirmat: „În programul UBBMed, o secțiune principală se referă la UBBMed-G, care abordează teme transversale, între care oncologia, înțeleasă aici la modul complex bio-psiho-social (psihosomatic), este prioritate, atât prin demersurile interne (ex. nanomedicină, psihooncologie), cât mai ales prin colaborarea strategică cu Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță”.

Acest demers este un început extrem de promițător, mai ales în contextul expertizei UBB în educația la distanță (e-learning), computer science/digitalizare și a noilor programe ale UBB în domeniul bioinformaticii (inclusiv expertiza avansată în utilizarea supercomputerului UBB pentru analiză complexă de date). Abordarea sănătății într-o cultură academică comprehensivă generează nu doar soluții importante, ci și soluții inovative.”

Demersul se înscrie în obiectivele majore ale UBB enunțate prin înființarea Școlii de Sănătate – UBBMed, focalizate pe dezvoltarea domeniilor de cercetare legate de sănătate, prin facilitarea abordărilor multi-/inter- și trans-disciplinare și prin sprijinirea temelor de cercetare de frontieră. UBB a inițiat deja colaborări pe astfel de teme în cadrul alianței europene EUTOPIA, respectiv dezvoltă Institutul BrainQ și platforma de specializare inteligentă InfoBioNano4Health. Astfel de colaborări și inițiative cresc capacitatea instituțională de a răspunde eficient la provocările societale în domeniul sănătății, întăresc profilul orașului ca pol de referință în țară în domeniul sănătății și competitivitatea țării în domeniu.

UBB, cel mai complex profil academic din țară

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!