• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • De ce ne este atât de greu să rezistăm tentațiilor dulci precum ciocolata? Cercetătorii spun că dulciurile ne modifică creierul.
Publicat: 12 iunie, 2023 15:30
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:13

Consumul regulat de alimente bogate în grăsimi și în zahăr reprogramează creierul pentru a prefera în mod inconștient aceste opțiuni nesănătoase, conform Scitechdaily. Acest lucru de întâmplă din cauza schimbărilor din sistemul dopaminergic al creierului, responsabil pentru motivație și recompensă.

De ce preferăm ciocolata, Alimente bogate în grăsimi și în zahăr
De ce preferăm ciocolata

 

De ce ne este atât de greu să rezistăm dulciurilor și snack-urilor?

De ce ne este atât de greu să rezistăm batoanelor de ciocolată, chipsurilor și cartofilor prăjiți în timp ce facem cumpărături la supermarket? Potrivit cercetătorilor de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln și de la Universitatea Yale, consumul de alimente bogate în grăsimi și zahăr ne poate modifica creierul. Consumul regulat, chiar și în cantități mici, antrenează creierul să poftească la aceste alimente în viitor.

De ce ne plac atât de mult alimentele nesănătoase și care îngrașă? Cum se dezvoltă această preferință în creier? „Tendința noastră de a mânca alimente bogate în grăsimi și zahăr, așa-numita dietă occidentală, ar putea fi înnăscută sau s-ar putea dezvolta ca urmare a excesului de greutate. Dar noi credem că creierul învață această preferință”, explică Sharmili Edwin Thanarajah, autorul principal al studiului.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au administrat unui grup de voluntari o budincă mică ce conținea multe grăsimi și zahăr pe zi, timp de opt săptămâni, în plus față de dieta lor normală. Celălalt grup a primit o budincă ce conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi. Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte și în timpul celor opt săptămâni.

Creierul nostru învață în mod inconștient să prefere gustările bogate în grăsimi

Răspunsul creierului la alimentele bogate în grăsimi și zahăr a fost mult mai mare în grupul care a mâncat budinca bogată în zahăr și grăsimi după opt săptămâni. Acest lucru a activat în special sistemul dopaminergic, regiunea din creier responsabilă de motivație și recompensă. „Măsurătorile activității cerebrale au arătat că creierul se reconectează prin consumul de chipsuri și cozonac. Acesta învață în subconștient să prefere alimentele recompensatoare. Prin aceste modificări la nivelul creierului, vom prefera întotdeauna, în mod inconștient, alimentele care conțin multe grăsimi și zahăr”, explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul.

În timpul perioadei de studiu, persoanele testate nu s-au îngrășat mai mult decât cele din grupul de control și nici valorile lor sanguine, cum ar fi glicemia sau colesterolul, nu s-au modificat. Cu toate acestea, cercetătorii presupun că preferința pentru alimentele zaharoase va continua și după încheierea studiului. „În creier se fac conexiuni noi și nu se dizolvă atât de repede. La urma urmei, scopul învățării este ca, odată ce ai învățat ceva, să nu uiți atât de repede”, explică Marc Tittgemeyer.

Dependență similară cu drogurile

Un studiu publicat în revista Cell Metabolism a arătat cum alimentele dulci și grase afectează creierul șoarecilor. Cercetătorii au hrănit șoarecii cu o dietă bogată în zahăr și grăsimi timp de mai multe săptămâni și au urmărit activitatea creierului lor. Au descoperit că aceste alimente au schimbat modul în care celulele creierului comunică între ele, ceea ce a dus la o creștere a dorinței pentru alimente dulci și grase.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că efectele asupra creierului sunt similare cu cele ale drogurilor precum cocaina și heroina. În ambele cazuri, substanțele declanșează o eliberare puternică de dopamină în creier, care poate duce la dependență.

Această cercetare sugerează că alimentele procesate și dulciurile moderne pot genera dependențe în același mod ca drogurile și ar putea fi responsabile pentru creșterea obezității și a altor probleme de sănătate asociate cu dieta.

Alternative sănătoase

Cu toate acestea, există speranță. Alimentele sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, pot avea un efect similar asupra creierului nostru, dar fără riscul de dependență. Prin alegerea acestor alimente și evitarea celor procesate și bogate în zahăr și grăsimi, putem ajuta la menținerea sănătății noastre fizice și mentale.

În plus, există multe tehnici pe care le putem folosi pentru a ne ajuta să rezistăm tentațiilor dulci. Acestea includ planificarea meselor, evitarea foamei extreme și înlocuirea dulciurilor cu gustări sănătoase, cum ar fi fructele sau nucile.

În concluzie, cercetările recente arată că alimentele dulci și grase pot avea un efect puternic asupra creierului nostru, determinându-ne să le dorim tot mai mult. Cu toate acestea, prin alegerea alimentelor sănătoase și prin utilizarea tehnicilor adecvate, putem ajuta la menținerea unei diete echilibrate și la prevenirea problemelor de sănătate asociate cu dieta.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la ședințe ...

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie

România are cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital. Chirurgul și ...

România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist
Success message!
Warning message!
Error message!