Publicat: 25 mai, 2023 11:40
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:22

Somnul este esențial pentru sănătate și pentru funcționarea optimă a corpului uman. Cu toate acestea, mulți oameni subestimează importanța somnului și nu îi acordă atenția cuvenită. Atât dormitul prea puțin, cât și prea mult pot avea efecte negative asupra sănătății noastre și pot duce la o viață mai scurtă.

Somnul este foarte important pentru calitatea vieții
Somnul este foarte important pentru calitatea vieții. Sursa: Pixabay

Un studiu recent a arătat că dormitul mai puțin de șase ore pe noapte sau mai mult de opt ore pe noapte poate fi asociat cu o viață mai scurtă. Acest lucru se datorează faptului că somnul joacă un rol important în reglarea sistemului nostru imunitar, în echilibrarea hormonilor și în recuperarea fizică și mentală.

Riscuri

Dormitul prea puțin (sub 6 ore/noapte) poate duce la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv creșterea riscului de boli de inimă, diabet zaharat, obezitate și depresie. De asemenea, poate afecta performanța cognitivă și poate duce la oboseală cronică și iritabilitate.

Pe de altă parte, dormitul prea mult (peste 8 ore/noapte) poate fi, de asemenea, dăunător sănătății noastre. Acest lucru poate fi asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet zaharat și obezitate. De asemenea, poate duce la oboseală cronică și la scăderea performanței cognitive.

Cum rezolvăm problema

Cu toate acestea, există modalități simple prin care putem contracara efectele negative ale dormitului prea puțin sau prea mult. Una dintre cele mai importante este menținerea unui program regulat de somn. Acest lucru înseamnă că ar trebui să încercăm să ne culcăm și să ne trezim la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekenduri.

De asemenea, este important să creăm un mediu optim pentru somn. Acest lucru poate include reducerea zgomotului și a luminii din dormitor, menținerea unei temperaturi confortabile și evitarea utilizării dispozitivelor electronice înainte de culcare.

Exercițiile fizice regulate pot fi, de asemenea, benefice pentru somnul nostru. Acestea pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit, ambele fiind importante pentru un somn sănătos.

În plus, alimentația poate juca un rol important în calitatea somnului nostru. Este important să evităm alimentele grele sau bogate în grăsimi înainte de culcare, deoarece acestea pot fi greu digerabile și pot afecta somnul nostru. În schimb, ar trebui să încercăm să consumăm alimente bogate în triptofan, cum ar fi puiul sau curcanul, care pot ajuta la promovarea somnului.

În concluzie, somnul este esențial pentru sănătatea noastră și trebuie să acordăm atenție cuvenită acestuia. Dormitul prea puțin sau prea mult poate avea efecte negative asupra sănătății noastre și poate duce la o viață mai scurtă. Prin menținerea unui program regulat de somn, crearea unui mediu optim pentru somn, exercițiile fizice regulate și o alimentație adecvată, putem contracara efectele negative ale dormitului prea puțin sau prea mult și putem asigura un somn sănătos și odihnitor.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
4 aprilie, 2024
Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
4 aprilie, 2024
Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!