• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Aparat unic în România, folosit pentru depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire
Publicat: 15 mai, 2023 09:42
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:26

Un aparat unic în România, aflat în dotarea Secţiei de Medicină Internă, în Compartimentul Gastroenterologie al Spitalului Clinic CF Timişoara, se utilizează atât în scop de diagnostic, cât şi terapeutic. Enteroscopia spirală motorizată se foloseşte în special la detectarea şi tratarea afecţiunilor intestinului subţire, informează News.ro.

Aparat pentrru tratarea afecţiunilor intestinului subţire
Aparat folosit pentru depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Spitalului Clinic CF Timişoara, dispozitivul are ataşată o cameră video HD prevăzută cu o lumină foarte puternică. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultimă generaţie care oferă vizualizarea de imagini la o calitate superioară (4K).

“Aparatul este prevăzut cu o spirală dintr-un plastic dur ce poate fi controlată electric cu ajutorul a două pedale, pentru înaintare şi pentru retragere, totul realizându-se cu sprijinul unui motoraş ataşat dispozitivului. Toate acestea sunt conectate la o unitate centrală. Mai mult, un controler permite oprirea automată a sistemului atunci când creşte rezistenţa la înaintare sau la retragere.

Trebuie spus că enteroscopia este examenul endoscopic gold standard pentru diagnosticul, dar şi pentru tratamentul afecţiunilor la nivelul intestinului subţire. Mai mult, aparatul pe care îl folosim permite recoltarea de biopsii, obţinerea, practic, a unui fragment bioptic, ce este apoi analizat de histopatologi.

Tehnici intervenționale

În plus, se pot efectua diferite tehnici intervenţionale. De exemplu, oprirea unei hemoragii prin aplicarea de hemoclipsuri, coagularea cu argon plasmă sau excizia de polipi”, a declarat conf. dr. Christian Banciu, medic primar gastroenterologie şi medicină internă şi şef al Secţiei de Medicină Internă a Spitalului Clinic CF Timişoara.

Enteroscopia se recomandă doar în cazul în care rezultatele colonoscopiei şi ale gastroscopiei sunt negative, dar pacienţii prezintă hemoragii care nu pot fi observate cu ochiul liber, însă apar la analizele de laborator, în materiile fecale, ce au o provenienţă nespecificată, existând suspiciunea unor sângerări la nivelul intestinului subţire.

”Aparatul pe care-l avem în cadrul Compartimentului de Gastroenterologie este primul şi, la ora actuală, singurul din România şi are mai multe avantaje. Pe de-o parte, reduce timpul de investigare, urmare a motorizării. Apoi, acel tub subţire, flexibil, poate pătrunde mai uşor în sistemul digestiv graţie spiralei, care îl ajută la înaintare, dar şi datorită insuflaţiei cu dioxid de carbon ce provine dintr-un dispozitiv special ataşat turnului endoscopic. Gazul reduce, în acelaşi timp, senzaţia de balonare, absorbindu-se mai uşor în intestin.

Totodată, prin folosirea CO2, se limitează riscul complicaţiilor în cazul tratamentului leziunilor descoperite. Enteroscopia spirală motorizată poate fi efectuată retrograd, abord mai simplu, fiind asemănătoare cu o colonoscopie. Adică, aparatul este introdus în organism prin orificiul şi canalul anal. Investigaţia necesită o pregătire anterioară de o zi şi se face cu o sedare uşoară.

Există însă şi abordarea anterogradă, cu anestezie generală, care impune prezenţa unui medic de terapie intensivă, aparatul fiind introdus prin gură”, a explicat medicul Christian Banciu.

Sistemul endoscopic împreună cu aparatul aflat în dotarea Spitalului Clinic CF Timişoara au fost achiziţionate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotării unităţilor sanitare.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!