• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Aparat unic în România, folosit pentru depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire
Publicat: 15 mai, 2023 09:42
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:26

Un aparat unic în România, aflat în dotarea Secţiei de Medicină Internă, în Compartimentul Gastroenterologie al Spitalului Clinic CF Timişoara, se utilizează atât în scop de diagnostic, cât şi terapeutic. Enteroscopia spirală motorizată se foloseşte în special la detectarea şi tratarea afecţiunilor intestinului subţire, informează News.ro.

Aparat pentrru tratarea afecţiunilor intestinului subţire
Aparat folosit pentru depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Spitalului Clinic CF Timişoara, dispozitivul are ataşată o cameră video HD prevăzută cu o lumină foarte puternică. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultimă generaţie care oferă vizualizarea de imagini la o calitate superioară (4K).

“Aparatul este prevăzut cu o spirală dintr-un plastic dur ce poate fi controlată electric cu ajutorul a două pedale, pentru înaintare şi pentru retragere, totul realizându-se cu sprijinul unui motoraş ataşat dispozitivului. Toate acestea sunt conectate la o unitate centrală. Mai mult, un controler permite oprirea automată a sistemului atunci când creşte rezistenţa la înaintare sau la retragere.

Trebuie spus că enteroscopia este examenul endoscopic gold standard pentru diagnosticul, dar şi pentru tratamentul afecţiunilor la nivelul intestinului subţire. Mai mult, aparatul pe care îl folosim permite recoltarea de biopsii, obţinerea, practic, a unui fragment bioptic, ce este apoi analizat de histopatologi.

Tehnici intervenționale

În plus, se pot efectua diferite tehnici intervenţionale. De exemplu, oprirea unei hemoragii prin aplicarea de hemoclipsuri, coagularea cu argon plasmă sau excizia de polipi”, a declarat conf. dr. Christian Banciu, medic primar gastroenterologie şi medicină internă şi şef al Secţiei de Medicină Internă a Spitalului Clinic CF Timişoara.

Enteroscopia se recomandă doar în cazul în care rezultatele colonoscopiei şi ale gastroscopiei sunt negative, dar pacienţii prezintă hemoragii care nu pot fi observate cu ochiul liber, însă apar la analizele de laborator, în materiile fecale, ce au o provenienţă nespecificată, existând suspiciunea unor sângerări la nivelul intestinului subţire.

”Aparatul pe care-l avem în cadrul Compartimentului de Gastroenterologie este primul şi, la ora actuală, singurul din România şi are mai multe avantaje. Pe de-o parte, reduce timpul de investigare, urmare a motorizării. Apoi, acel tub subţire, flexibil, poate pătrunde mai uşor în sistemul digestiv graţie spiralei, care îl ajută la înaintare, dar şi datorită insuflaţiei cu dioxid de carbon ce provine dintr-un dispozitiv special ataşat turnului endoscopic. Gazul reduce, în acelaşi timp, senzaţia de balonare, absorbindu-se mai uşor în intestin.

Totodată, prin folosirea CO2, se limitează riscul complicaţiilor în cazul tratamentului leziunilor descoperite. Enteroscopia spirală motorizată poate fi efectuată retrograd, abord mai simplu, fiind asemănătoare cu o colonoscopie. Adică, aparatul este introdus în organism prin orificiul şi canalul anal. Investigaţia necesită o pregătire anterioară de o zi şi se face cu o sedare uşoară.

Există însă şi abordarea anterogradă, cu anestezie generală, care impune prezenţa unui medic de terapie intensivă, aparatul fiind introdus prin gură”, a explicat medicul Christian Banciu.

Sistemul endoscopic împreună cu aparatul aflat în dotarea Spitalului Clinic CF Timişoara au fost achiziţionate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotării unităţilor sanitare.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!