• Acasă
  • /
  • Sănătate
  • /
  • 5 mici schimbări ale stilului de viaţă pentru a preveni apariţia osteoartritei
Publicat: 11 mai, 2023 13:35
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:30

Osteoartrita este o afecţiune comună a articulaţiilor, care poate afecta persoanele de orice vârstă. Această formă de inflamaţie a articulaţiilor afectează 1 din 4 persoane la nivel global, putând fi diagnosticată la nivelul oricărei articulaţii, dar apare cel mai frecvent la nivelul articulaţiilor genunchilor, şoldurilor, mâinilor şi coloanei vertebrale, potrivit News.ro.

Prevenirea aparitiei osteoartritei
ACTUALITATEAngajații români vor putea primi abonamente la săli de sport de la locul de muncă.
FOTO: Pixabay.com

Cartilajul este un ţesut moale şi elastic care acţionează ca un tampon între oasele care compun o articulaţie, permiţându-le să se mişte cât mai flexibil şi fără durere. Atunci când acest cartilaj care acoperă oasele se deteriorează, această degenerescenţă poartă denumirea de osteoartrită, fiind caracterizată de durere, rigiditate şi reducerea mobilităţii articulaţiilor.

Deşi osteoartrita poate fi o afecţiune progresivă şi debilitantă, există câteva modificări ale stilului de viaţă care pot contribui la prevenirea apariţiei acesteia, despre care vom discuta în rândurile ce urmează.

Iată 5 obiceiuri de adoptat în rutina ta, pentru a preveni apariţia osteoartritei

Menţine un stil de viaţă activ – activitatea fizică regulată poate ajuta la menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi poate încetini procesul de degenerare a cartilajului. Exerciţiile fizice care pun presiune pe articulaţii, cum ar fi jogging-ul şi săriturile, ar trebui totuşi evitate, dar exerciţiile pentru creşterea forţei musculare, cum ar fi ridicarea greutăţilor şi yoga, pot fi benefice în acest sens.

Învaţă tehnici de gestionare a stresului – stresul este un factor primar care poate afecta sănătatea articulaţiilor prin creşterea tensiunii musculare şi a inflamaţiei acestora. Practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditaţia sau yoga, te pot ajuta la gestionarea mai eficientă a stresului, dar şi la îmbunătăţirea sănătăţii generale a articulaţiilor.

Încearcă să menţii o greutate potrivită – greutatea excesivă este unul dintre factorii favorizanţi ai apariţiei osteoartritei, datorită presiunii suplimentare pe care o pun asupra articulaţiilor, ceea ce poate duce în timp la deteriorarea cartilajelor. Menţinerea unei greutăţi sănătoase vârstei şi conformaţiei tale corporale poate reduce stresul la care sunt supuse articulaţiile şi poate ajuta la prevenirea dezvoltării osteoartritei.

Menţine o dietă sănătoasă – dieta precară şi săracă în minerale şi nutrienţi îţi poate afecta sănătatea articulaţiilor. Alimentele bogate în antioxidanţi, cum ar fi fructele şi legumele, pot ajuta la protejarea cartilajului împotriva deteriorării. De asemenea, alimentele care conţin omega-3, cum ar fi somonul şi seminţele de in, pot ajuta la reducerea inflamaţiei. Pe lângă o dietă echilibrată, poţi include în rutina zilnică şi unele suplimente alimentare, precum Secom MSM, care conţine ingrediente ce contribuie la menţinerea unor articulaţii sănătoase şi mobile. Acest produs poate fi regăsit în toate lanţurile mari de farmacii, precum helpnet.ro, dar înainte de a începe administrarea lui, consultă-te cu medicul tău curant.

Fii atent la postura ta – o postură corectă poate ajuta la reducerea tensiunii asupra articulaţiilor şi poate preveni osteoartrita, pe termen lung. Învaţă să stai şi să mergi cu spatele drept şi umerii relaxaţi pentru a menţine o poziţie corectă a corpului şi a coloanei vertebrale. Deşi poate părea un lucru atât de simplu, luând în calcul ritmul alert al vieţii noastre cotidiene, postura dreaptă a corpului este un lucru căruia nu îi prea acordăm atenţia necesară.

Osteoartrita este o afecţiune dureroasă, care poate afecta calitatea vieţii. Cu toate acestea, există câteva măsuri simple pe care le poţi lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecţiune, dar şi pentru a reduce intensitatea simptomelor, în cazul în care ai primit deja acest diagnostic. Cu un stil de viaţă activ, cu o greutate corporală ţinută sub control şi o dietă echilibrată, bogată în vitamina D şi calciu, vei avea siguranţa că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă pentru a preveni apariţia acestei afecţiuni a articulaţiilor. În cele din urmă, dacă eşti deja diagnosticat cu osteoartrită, este important să discuţi cu medicul curant despre opţiunile de tratament disponibile, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare şi terapia fizică

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
21 noiembrie, 2023
UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!