Consilierul local USR Cluj-Napoca Alexandra Oană a luat atitudine după ce o fetiță din Cluj a murit după ce s-a înecat cu un jeleu: „O banală manevră Heimlich ar fi salvat-o, dar cursurile de prim ajutor lipsesc din școlile din România”.
Fetița de 14 ani s-a înecat cu un jeleu, săptămâna trecută, în timp ce era la Școala din Geaca și a murit marți, după aproape o săptămână de la momentul în care a intrat în comă. Creierul fetei a fost lipsit de oxigen timp de aproape jumătate de oră. Adolescenta a intrat în comă. Medicii citați de Antena 3 spun că dacă fetei i s-ar fi aplicat corect și rapid manevra Heimlich, ea ar fi putut fi salvată.
Alexandra Oană: „O banală manevră Heimlich ar fi salvat-o”
„După o săptămână de comă profundă, azi a murit fetița care s-a înecat cu jeleu într-o școală din Cluj. O banală manevră Heimlich ar fi salvat-o, dar cursurile de prim ajutor lipsesc din școlile din România. La fel cum lipsesc și alte cursuri vitale precum simulare în caz de cutremur, evacuare în caz de incendiu, siguranța în trafic etc, predate constant și temeinic.
S-a discutat mult în ultima perioadă despre performanță școlară, materii, examene. Însă, înainte să ofere toate acestea, școala trebuie să fie, în primul rând, un loc care să garanteze siguranța fizică și emoțională a copiilor. Acesta e nivelul elementar. Niciun părinte care își lasă copilul la școală nu ar trebui să trăiască cu întrebarea dacă îl va recupera sau nu teafăr la finalul cursurilor.
Cu toate acestea, siguranța copiilor în școală e un subiect ce lipsește de pe agenda celor care fac acum legile educației.
Ne garantează cineva că elevii vor beneficia de prim ajutor calificat în caz de accident?
Ne garantează cineva că elevii sunt protejați împotriva incendiilor și că știu ce să facă în caz că izbucnește unul?
Ne garantează cineva că școlile nu vor cădea peste copii în caz de cutremur?
Ne garantează cineva că elevii se pot deplasa în siguranță în jurul școlii sau că beneficiază de transport sigur dacă fac naveta?
A ignora în continuare aceste lipsuri înseamnă că moartea acestei fetițe nu înseamnă nimic pentru autorități.
Câte tragedii trebuie să mai aibă loc înainte să vorbim concret și aplicat despre lucrurile acestea?”, s-a întrebat retoric Alexandra Oană.
Raed Arafat, la stadiul de teorie
Şeful DSU, Raed Arafat a declarat marţi seară că este un susţinător al ideii de a avea cursuri de prim ajutor în şcoli şi nu numai, pentru ca populaţia să fie mai bine pregătită.
El a precizat că nu este uşor să dai o lege privind introducerea ca materie obligatorie a primului ajutor, fiind vorba şi de dotarea cu echipamente şi pregătirea continuă a instructorilor, informează News.ro.
”Pregătirea în primul ajutor şi nu numai în diferite situaţii de urgenţă, cum să se comporte copilul, sunt foarte importante. Trebuie văzut cum se implementează un astfel de proiect. Noi, cu pompierii şi voluntarii ţinem multe cursuri în şcoli, pentru oamenii simpli”, a spus secretarul de stat, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, precizând că astfel de cursuri au loc şi în mall-uri.
Raed Arafat a precizat că este ”un susţinător al ideii de a avea cursuri de prim ajutor în şcoli şi nu numai, pentru ca populaţia să fie mai bine pregătită”.
Despre o lege care să impună primul ajutor ca materie obligatorie în şcoli, şeful DSU a spus că nu este uşor, pentru că este vorba şi despre dotarea cu echipamentele de formare, pregătirea continuă a instructorilor.
”Sunt multe întrebări la care să găsim soluţii pentru a face o lege implementabilă. O să vedeţi unul dintre paşii mari pe care îi facem la nivel DSU cu entităţi private, pe 11 mai. Am întărziat-o din cauza COVID”, a arătat Arafat, precizând că este ”unul dintre cele mai mari proiecte care să împuternicească omul de rând să dea primul ajutor”.