• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Dispozitivele purtabile – tehnologie medicală la îndemâna oricui
Publicat: 2 mai, 2023 16:47
Actualizat: 11 mai, 2023 13:36

În ultimii ani, tehnologia a avut un impact major asupra domeniului medical. În special, dispozitivele purtabile sau wearables, au devenit din ce în ce mai populare și mai accesibile pentru consumatori. Aceste dispozitive sunt concepute pentru a monitoriza și a înregistra date despre sănătatea noastră, cum ar fi bătăile inimii, nivelul de activitate fizică și calitatea somnului. În acest articol explorăm modul în care „purtabilele” influențează viața noastră de zi cu zi și felul în care acestea produc schimbări în domeniul medical.

Wearables-tehnologie-medicala-la-purtator
Wearables-tehnologie-medicala-la-purtator. Sursa: Pixabay

Unul dintre cele mai mari beneficii ale dispozitivelor purtabile este că ne permit să monitorizăm sănătatea noastră în timp real. Aceste dispozitive pot fi purtate pe tot parcursul zilei, iar datele colectate pot fi utilizate pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine starea noastră de sănătate. De exemplu, un dispozitiv purtabil poate să ne spună dacă suntem suficient de activi pe parcursul zilei sau dacă avem nevoie să ne odihnim mai mult.

Monitorizare activă

O altă modalitate prin care dispozitivele purtabile influențează medicina este prin furnizarea de date mai precise și mai detaliate pentru medici. Acestea pot fi utilizate pentru a monitoriza pacienții în timp real și pentru a colecta date despre starea lor de sănătate. Aceste date pot fi apoi analizate de medici pentru a ajuta la diagnosticarea și tratarea pacienților. De exemplu, un dispozitiv purtabil poate fi utilizat pentru a monitoriza pacienții cu boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare.

În plus, ele pot fi folosite pentru a îmbunătăți modul în care medicii comunică cu pacienții lor. De exemplu, un dispozitiv purtabil poate fi utilizat pentru a monitoriza pacienții după o intervenție chirurgicală și pentru a le oferi medicilor informații despre recuperarea lor. Acest lucru poate ajuta medicii să ofere sfaturi personalizate și să ia decizii mai bune în ceea ce privește tratamentul pacienților lor.

Îmbunătățirea sănătății mentale

Un studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai a descoperit că algoritmii de învățare automată aplicați la datele colectate de la dispozitivele purtabile pot fi utilizați pentru a evalua bunăstarea psihologică și rezistența mentală a unei persoane, conform Scitechdaily.

Cercetarea a utilizat date din studiul Warrior Watch, la care au participat 329 de lucrători din domeniul sănătății din șapte spitale din New York. S-a constatat că parametrii colectați de la Apple Watch, cum ar fi variabilitatea ritmului cardiac și ritmul cardiac în repaus, au fost predictivi în identificarea stărilor de reziliență psihologică sau de bunăstare.

Studiul sugerează că tehnologia purtabilă ar putea fi utilizată pentru a monitoriza și evalua de la distanță stările psihologice, fără a fi nevoie de chestionare de sănătate mintală, ceea ce ar putea facilita accesul la serviciile de psihologie sau psihiatrie.

Tulburările de sănătate mintală sunt frecvente, reprezentând 13% din povara bolilor la nivel mondial, iar un sfert din populație se va confrunta la un moment dat cu boli psihologice.

Depresia și anxietatea, detectabile?

O echipă de cercetători de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai a dezvoltat un model de inteligență artificială pentru a determina reziliența psihică unei persoane folosind date de la dispozitivele purtabile. Studiul a analizat datele de la 51 de participanți care au purtat un Fitbit timp de șase luni. Echipa a folosit algoritmi de învățare automată pentru a identifica modelele din ritmul cardiac, somnul și nivelurile de activitate ale participanților și pentru a determina nivelul de reziliență al acestora.

Modelul a fost capabil să prezică reziliența psihică cu o precizie de 80%. Cercetătorii speră ca acest sistem de inteligență artificială să poată fi folosit pentru a ajuta oamenii să își dezvolte reziliența prin furnizarea de feedback și intervenții personalizate. De asemenea, ei cred că modelul ar putea fi folosit pentru a identifica persoanele care ar putea fi expuse riscului de afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, și pentru a oferi intervenții timpurii.

Provocări tehnologice

Pe lângă efectele pozitive asociate cu purtarea acestor dispozitive există și provocări asociate cu utilizarea lor în domeniul medical. Una dintre cele mai mari probleme este securitatea datelor. Datele colectate de dispozitivele purtabile pot fi foarte sensibile și trebuie protejate împotriva accesului neautorizat. În plus, există îngrijorări cu privire la modul în care aceste date sunt utilizate și stocate.

Tot mai mult, „portabilele” au un impact semnificativ asupra domeniului medical și influențează viața noastră de zi cu zi. Aceste dispozitive ne permit să monitorizăm sănătatea noastră în timp real și oferă mediciilor date mai precise și mai detaliate despre starea noastră de sănătate. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare aspectele de securitate și confidențialitate atunci când se utilizează dispozitive purtabile în domeniul medical.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro

Dr.Laura Ilian, medic stomatolog, a explicat pentru publicul Reporter Medical ce se întâmplă dacă nu ...

Ce se întâmplă dacă nu ne periem dinții de cel puțin două ori pe zi

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Volumul de pacienți în zona de cancer s-ar putea cel puțin dubla”

Plombițele nu sunt definitive pentru că materialul din care sunt făcute nu poate rezista prea ...

Sunt „plombele definitive” cu adevărat definitive?

La Cluj se va face și transplant de ficat la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ...

PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat

Poate modelul alimentar specific românesc – dieta carpato-danubiană – să înlocuiască cu succes cele mai ...

Dieta carpato-danubiană cercetată de UBBMed. Hâncu: „prea puțin putem păstra din bucătăria tradițională românească”

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare
Success message!
Warning message!
Error message!