21 aprilie, 2023 13:05

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat pentru News.ro că până la finalul anului şi băieţii ar putea fi vaccinaţi cu vaccin HPV şi că va exista un anumit grad de compensare a acestui ser, care va fi stabilit ulterior. Măsura are rolul de a reduce circulaţia virusurilor HPV care pot duce la diferite tipuri de cancere şi implicit a numărului de îmbolnăviri, scrie News.ro.

Vaccinare împotriva HPV pentru băieţi
FOTO: Pixabay.com

Alexandru Rafila spune însă că înainte de luarea acestei decizii va exista şi o campanie publică de informare. În acelaşi timp ar putea primi vaccin compensat şi fetele şi femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani. În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit şi este administrat de medicii de familie. Achiziţionarea vaccinurilor împotriva HPV se face de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor făcute de părinţi sau de reprezentanţii legali transmise medicilor de familie.

„Programul de vaccinare împotriva infecţiei cu papiloma virus a fost reluat acum câţiva ani, după eşecul din 2008 – 2009, când au fost achiziţionate câteva sute de mii de doze de vaccin care au rămas nefolosite, însă de data aceasta a fost reluat după ce a fost o campanie de informare susţinută care a durat câţiva ani, au fost implicate multe societăţi profesionale.

Diferenţa faţă de 2008 a fost că principalii beneficiari din punct de vedere profesional a campaniei de informare şi de înţelegere exactă a mecanismului de funcţionare a acestui vaccin şi utilităţii lui au fost pe de o parte medicii care vaccinează, mă refer în primul rând la medicii de familie aici, şi populaţia generală.

Cancerul de col uterin este o boală care practic integral este produsă de infecţia cu virusurile papilloma, iar existenţa unui vaccin care previne îmbolnăvirea practic duce şi la eliminarea posibilităţii apariţiei acestui cancer la femei, apare de obicei la femeile de vârstă fertilă.

Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la câteva sute de doze am ajuns la câteva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele în vârstă de până la 14 ani.

Ulterior, programul a fost extins şi fetele cu vârsta de până la 18 ani au fost admise în acest program gratuit, şi în mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Într-un interval de timp recent în decurs de două luni s-au vaccinat 11.000 de fete”, a precizat Alexandru Rafila.

Programul de vaccinare împotriva HPV ar putea fi extins şi la băieţi printr-un anumit grad de compensare, dar şi pentru fetele şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani. În cazul băieţilor, vaccinul va putea fi luat de la farmacie compensat, pe baza unei reţete de la medicul de familie.

„De curând, am iniţiat o legislaţie care permite compensarea vaccinurilor şi în comitetul naţional de vaccinologie s-au discutat vaccinurile care ar putea să intre pe această listă a compensării.

Pentru vaccinul HPV opţiunea a fost ca el să fie un vaccin compensat pentru că nu se adresează nou născuţilor cum sunt celelalte vaccinuri incluse în program şi se adresează unor adolescenţi, fete, în primul rând, care ar putea să beneficieze de compensarea integrală a acestui vaccin, dar mai mult ne dorim ca şi alte categorii să poată să beneficieze de vaccinare şi mă refer aici la femeile de vârstă fertilă, de la 18 până la 45 de ani, chiar dacă nu integral, o compensare parţială. Nu în ultimul rând s-a luat în discuţie în comitetul naţional de vaccinologie oportunitatea vaccinării băieţilor, iar lucrul acesta a fost îmbrăţişat de toţi membri comitetului de vaccinologie ca fiind foarte util.

Ne dorim ca şi pentru băieţi să existe o facilitate pentru a încuraja vaccinarea şi implicit a reduce circulaţia virusurilor HPV care provoacă atâta suferinţă prin tipurile de cancere care sunt produse de această infecţie.

Ne bucurăm că a început să existe încredere şi solicitare pentru fete, asta nu înseamnă că nu mergem mai departe cu proiectul şi o să-l extindem, vom vedea în ce măsură el este sustenabil din punct de vedere financiar încât să beneficieze cât mai mulţi copii şi adolescenţi de acest vaccin.

Compensarea înseamnă că te duci la farmacie cu o reţetă şi produsul respectiv este compensat total sau parţial. Noi ne dorim să dăm măcar o posibilitate părinţilor să-şi vaccineze şi băieţii.

O familie care are un băiat şi vrea să-l vaccineze va primi o reţetă de la medicul de familie, iar cu reţeta se duce la farmacie şi îşi achiziţionează vaccinul cu un preţ compensat. Sigur că există şi nişte limitări financiare, care este gradul de compensare.

Cred că până la sfârşitul acestui an o să găsim o variantă ca să putem să asigurăm şi pentru băieţi un anumit grad de compensare şi părinţii să poată să înceapă să-şi vaccineze băieţii. Nu vreau să intru eu în discuţii legat de categoria de vârstă, există un comitet de vaccinologie, pe baza experienţei internaţionale va face acest lucru”, a precizat Prof. Alexandru Rafila.

INFO PLUS

În acest moment în multe ţări europene vaccinarea HPV pentru băieţi este gratuită. În Spania de exemplu, se administrează gratuit vaccinul HPV şi pentru băieţii de peste 12 ani, de către medicii de familie, conform schemei individuale de vaccinare. În acest moment, în farmaciile de la noi o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă. Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Invitat la un eveniment ONU privind sănătatea mintală, rectorul UBB, Daniel David, a vorbit despre ...

Daniel David despre terapia validată științific și Gabor Mate: „Psihologia nu e o poveste”

Puțini știu că Dan Vodnar, profesorul de Gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare de la USAMV ...

Podcast Reporter Medical cu Dan Vodnar: De la manechin la expert în topul oamenilor de știință

Chirurgul Tudor Tuhari, medic primar chirurgie generală la Spitalul Judetean de Urgență Slobozia – Ialomița, ...

Podcast Reporter Medical – Invitat chirurgul Tudor Tuhari: Sănătatea în România, distribuită inegal

În acest episod special al podcastului nostru, îl avem alături pe dr. Radu Badea, profesor ...

Podcast: Invitat dr. Radu Badea. De la primul ecrograf la inteligența artificială în medicină

Încălzirea globală și gazele cu efect de seră sunt mai actuale ca niciodată, în contextul ...

Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Medic de Gardă de la Reporter ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu: Cum îi ajută psihologii pe bolnavii oncologici și de câți astfel de profesioniști ar avea nevoie IOCN?

Metoda de cercetare a creierului de cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS) şi ...

Cercetători UBB au revoluționat studierea creierului. Aplicații în cazul Michael Schumacher

Leziuni suspecte la nivelul buzelor? Ce ar putea fi? Răspunde dr. Laura Ilian, medic stomatolog. ...

Leziuni suspecte la nivelul buzelor? Ce ar putea fi?
Success message!
Warning message!
Error message!