• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Modă periculoasă printre femei: Fac abuz de un medicament antialergic pentru a-şi face fesele „mai mari”
8 aprilie, 2023 14:05
Femeile fac abuz de un medicament antialergic pentru a-şi face fesele "mai mari" FOTO: Pixabay
Femeile fac abuz de un medicament antialergic pentru a-şi face fesele „mai mari” FOTO: Pixabay

Visează la un corp în formă de clepsidră, ca al lui Kim Kardashian. Pe reţelele sociale, femeile care se cred „prea slabe” laudă meritele unui medicament antialergic pe care îl folosesc pentru a lua rapid în greutate şi mai ales pentru a le face „fese”, ignorând riscurile asociate acestei utilizări abuzive, scrie News.ro. E un fel de Ozempic pe invers, medicamentul antidiabetic care a devenit o problemă la nivel internaţional după ce a fost folosit în mod excesiv pentru a pierde în greutate.

Pe Instagram, TikTok sau Youtube, îşi spun „skinny” (slăbănoage). Aceste tinere sunt obsedate să aibă „forme”, adică fese şi sâni mai mari. Şi reuşesc asta cu ajutorul unui medicament pentru care în Franţa nu este nevoie de reţetă şi costă mai puţin de 10 euro o cutie: Periactin (de la laboratorul Teofarma), relatează AFP. „Eu, care nu prea mâncam, acum mi-e foame tot timpul, chiar şi în pat mănânc”, spune una dintre aceste tinere. „Funcţionează foarte bine, te îngraşă imediat”, arată ea.

Fotografii înainte şi după administrarea acestui medicament arată, într-adevăr, creşteri spectaculoase în greutate în doar câteva săptămâni. Problema este că Periactin (al cărui ingredient activ este ciproheptadina) nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii.

Într-un comunicat de presă transmis la sfârşitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT) a avertizat asupra acestui fenomen, considerând că „raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizaţiei de introducere pe piaţă sau, cel puţin, a înscrierii sale pe o listă cu reţetă obligatorie”.

Ciproheptadina este un „medicament foarte vechi, comercializat în Franţa încă din anii 1960”, care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente şi care nu mai este prescris, a explicat pentru AFP doctorul Laurent Chouchana, membru al SFPT. Până în 1994, acest medicament era indicat „pentru stimularea apetitului la pacienţii cu apetit redus însoţit de scădere în greutate”, indicaţie care a fost retrasă din cauza unei balanţe beneficiu/risc prost evaluate, a precizat el. Moleculele care acţionează asupra greutăţii sunt monitorizate în special pentru potenţialul lor abuz, adaugă doctorul Chouchana, după exemplul antidiabeticului Ozempic, utilizat în scop de slăbire.

KIM KARDASHIAN, ca model

Reprezentanţii farmaciilor chestionaţi de AFP asigură că nu îl vând decât „foarte rar”, dar medicamentul este accesibil şi pe internet, unde achiziţionarea sa este deseori însoţită şi de cumpărarea alor ajutoare pentru creşterea în greutate, precum seminţele de schinduf, potrivit site-urilor consultate de AFP.

Agenţia franceză pentru medicamente (ANSM) nu este în măsură să măsoare o „creştere a vânzărilor”, a declarat aceasta pentru AFP, dar efectuează în prezent o analiză a situaţiei, pe baza căreia va lua în considerare „acţiuni graduale” pentru a limita fenomenul, dacă va fi necesar.

Anul trecut, ANSM alertase deja profesioniştii din domeniul sănătăţii cu privire la „o utilizare neconformă şi potenţial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen (stimulent pentru pofta de mâncare), pentru a induce o creştere în greutate în scopuri estetice”.

Echipa doctorului Chouchana a fost cea care a scos la iveală această tendinţă, alertată de internauţi. „Am descoperit ucenici vrăjitori care dădeau reţete medicale incredibile, cu scopul de a arăta ca (vedeta de reality show) Kim Kardashian, la limita practicării ilegale a medicinei”, spune medicul.

O utilizatoare de TikTok a mărturisit: „Am avut încredere în fete, nici măcar nu m-am dus la medicul de familie, l-am încercat”.

CONSECINŢE ALE FOLOSIRII EXCESIVE

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecinţe: provoacă „de cele mai multe ori” somnolenţă, dar uneori şi convulsii, halucinaţii şi efecte mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine şi cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet, spune doctorul Chouchana.

În videoclipurile de pe internet, utilizatoarele se plâng că „dorm tot timpul” din cauza Periactinului sau că „le doare burta”.

Înainte de apariţia reţelelor sociale, în anii 2000, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Într-un studiu ştiinţific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii deveniseră dependenţi de ciproheptadină.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor
Success message!
Warning message!
Error message!