• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Modă periculoasă printre femei: Fac abuz de un medicament antialergic pentru a-şi face fesele „mai mari”
8 aprilie, 2023 14:05
Femeile fac abuz de un medicament antialergic pentru a-şi face fesele "mai mari" FOTO: Pixabay
Femeile fac abuz de un medicament antialergic pentru a-şi face fesele „mai mari” FOTO: Pixabay

Visează la un corp în formă de clepsidră, ca al lui Kim Kardashian. Pe reţelele sociale, femeile care se cred „prea slabe” laudă meritele unui medicament antialergic pe care îl folosesc pentru a lua rapid în greutate şi mai ales pentru a le face „fese”, ignorând riscurile asociate acestei utilizări abuzive, scrie News.ro. E un fel de Ozempic pe invers, medicamentul antidiabetic care a devenit o problemă la nivel internaţional după ce a fost folosit în mod excesiv pentru a pierde în greutate.

Pe Instagram, TikTok sau Youtube, îşi spun „skinny” (slăbănoage). Aceste tinere sunt obsedate să aibă „forme”, adică fese şi sâni mai mari. Şi reuşesc asta cu ajutorul unui medicament pentru care în Franţa nu este nevoie de reţetă şi costă mai puţin de 10 euro o cutie: Periactin (de la laboratorul Teofarma), relatează AFP. „Eu, care nu prea mâncam, acum mi-e foame tot timpul, chiar şi în pat mănânc”, spune una dintre aceste tinere. „Funcţionează foarte bine, te îngraşă imediat”, arată ea.

Fotografii înainte şi după administrarea acestui medicament arată, într-adevăr, creşteri spectaculoase în greutate în doar câteva săptămâni. Problema este că Periactin (al cărui ingredient activ este ciproheptadina) nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii.

Într-un comunicat de presă transmis la sfârşitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT) a avertizat asupra acestui fenomen, considerând că „raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizaţiei de introducere pe piaţă sau, cel puţin, a înscrierii sale pe o listă cu reţetă obligatorie”.

Ciproheptadina este un „medicament foarte vechi, comercializat în Franţa încă din anii 1960”, care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente şi care nu mai este prescris, a explicat pentru AFP doctorul Laurent Chouchana, membru al SFPT. Până în 1994, acest medicament era indicat „pentru stimularea apetitului la pacienţii cu apetit redus însoţit de scădere în greutate”, indicaţie care a fost retrasă din cauza unei balanţe beneficiu/risc prost evaluate, a precizat el. Moleculele care acţionează asupra greutăţii sunt monitorizate în special pentru potenţialul lor abuz, adaugă doctorul Chouchana, după exemplul antidiabeticului Ozempic, utilizat în scop de slăbire.

KIM KARDASHIAN, ca model

Reprezentanţii farmaciilor chestionaţi de AFP asigură că nu îl vând decât „foarte rar”, dar medicamentul este accesibil şi pe internet, unde achiziţionarea sa este deseori însoţită şi de cumpărarea alor ajutoare pentru creşterea în greutate, precum seminţele de schinduf, potrivit site-urilor consultate de AFP.

Agenţia franceză pentru medicamente (ANSM) nu este în măsură să măsoare o „creştere a vânzărilor”, a declarat aceasta pentru AFP, dar efectuează în prezent o analiză a situaţiei, pe baza căreia va lua în considerare „acţiuni graduale” pentru a limita fenomenul, dacă va fi necesar.

Anul trecut, ANSM alertase deja profesioniştii din domeniul sănătăţii cu privire la „o utilizare neconformă şi potenţial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen (stimulent pentru pofta de mâncare), pentru a induce o creştere în greutate în scopuri estetice”.

Echipa doctorului Chouchana a fost cea care a scos la iveală această tendinţă, alertată de internauţi. „Am descoperit ucenici vrăjitori care dădeau reţete medicale incredibile, cu scopul de a arăta ca (vedeta de reality show) Kim Kardashian, la limita practicării ilegale a medicinei”, spune medicul.

O utilizatoare de TikTok a mărturisit: „Am avut încredere în fete, nici măcar nu m-am dus la medicul de familie, l-am încercat”.

CONSECINŢE ALE FOLOSIRII EXCESIVE

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecinţe: provoacă „de cele mai multe ori” somnolenţă, dar uneori şi convulsii, halucinaţii şi efecte mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine şi cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet, spune doctorul Chouchana.

În videoclipurile de pe internet, utilizatoarele se plâng că „dorm tot timpul” din cauza Periactinului sau că „le doare burta”.

Înainte de apariţia reţelelor sociale, în anii 2000, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Într-un studiu ştiinţific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii deveniseră dependenţi de ciproheptadină.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
14 octombrie, 2024
Cercetător UBBMed despre cum poate fi evitată tripla epidemie care amenință România
11 octombrie, 2024
Somități medicale din toată lumea, la un eveniment UBBMed: conferința Breathe and Dream
7 octombrie, 2024
Sute de pasionați de alergare la Crosul caritabil Regina Maria din Cluj
30 septembrie, 2024
Pas important pentru construirea Spitalului Pediatric Monobloc

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimas Cadariu a vorbit la final de mandat la Reporter Medical ...

Deputatul Achimas Cadariu: Cu ce viteză ar putea fi implementată Legea privind combaterea cancerului

Dr. Mohammed Zejly, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie ne-a vorbit la Reporter Medical despre ...

Tot ce trebuie să știi despre gonartroză – INVITAT dr. Mohammed Zejly, medic specialist în ortopedie și traumatologie

Medicul primar pneumolog Bogdan Mincu, cercetător colaborator în cadrul UBBMed, vorbește la Reporter Medical despre ...

Cercetător UBBMed: „Omul modern crede că are 100 de motive să fie somnolent ziua și ignoră somnul”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale ajunge să facă terapie. UBB a realizat ...

Doar unul din cinci copii cu tulburări emoționale face terapie. Un joc video poate schimba modul în care privim psihoterapia

Invitatul nostru la Podcastul Reporter Medical, avocatul Cristian SĂVUȘ, este speranța medicilor acuzați de malpraxis. ...

Podcast cu Cristian Săvuș: de la medic legist la avocat specializat în malpraxis

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot beneficia gratuit începând cu ...

Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Calin Baciu, profesor al Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a ...

Profesor de la Știința Mediului: „nu avem o hartă detaliată a gazelor care pot afecta sănătatea”
Success message!
Warning message!
Error message!