• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Una din şase persoane nu poate face copii
Publicat: 5 aprilie, 2023 12:46
Actualizat: 27 noiembrie, 2023 16:57

Aproximativ una din şase persoane din lume suferă de infertilitate, o ”problemă sanitară majoră” – ceea ce face urgentă creşterea accesului la îngrijiri accesibile şi de înaltă calitate, cere marţi, într-un raport, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă ca ”această problemă să nu mai fie lăsată la o parte în cercetare şi în politicile de sănătate”, relatează AFP, citată de News.ro.

Infertilitatea la cupluri
În primele nouă luni ale anului trecut, 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare. FOTO: Pixabay.com

”O persoană din şase în lume este afectată de incapacitatea de a avea un copil la un moment sau altul al vieţii, indiferent care este locul în care trăieşte şi resursele de care dispune”, subliniază directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în prefaţa acestui raport.

OMS avertizează că este vorba despre o adevărată ”problemă sanitară majoră”, care afectează 17,8% din populaţia adultă a ţărilor bogate şi 16,5% din populaţia ţărilor sărace şi ”intermediare”.

”Acest raport, primul de acest fel din ultimi zece ani, relevă un fapt important: infertilitatea nu discrimnează”, subliniază Tedros.

Raportul nu analizează cauzele medicale, de mediu sau de alt fel ale infertilităţii şi nici evoluţia acesteia în timp, ci oferă o primă evaluare a prevalenţei, prin analizarea tuturor studiilor pertinente efectuate din 1990 şi până în 2021.

Din aceste studii reiese că ”infertilitatea afectează o mare parte a populaţiei mondiale” – adică aproximativ 17,5% din populaţia adultă.

”Infertilitatea afectează milioane de oameni”, iar cu toate acestea, subliniază Tedros Adhanom Ghebreyesus, ”subiectul este încă puţin studiat, iar soluţiile rămân insuficient finanţate şi sunt inaccesibile multora, din cauza costurilor mari, stigmatizării sociale şi disponibilităţii limitate”.

”Proporţia însăşi a persoanelor afectate arată necesitatea extinderii accesului la îngrijiri cu privire la fertilitate şi vegherii ca această problemă să nu mai fie dată la o parte în cercetare şi în politicile de sănătate, pentru ca mijloace sigure, eficiente şi accesibile de a deveni părinte să le fie disponibile celor care doresc acest lucru”, cere el.

Infertilitatea este, potrivit OMS, ”o boală a sistemului de reproducere masculin sau feminin, definită de incapacitatea de a obţine o sarcină după 12 luni sau mai mult de rapoarte sexuale regulate neprotejate”.

Această situaţie poate antrena o suferinţă majoră, stigmatizarea şi dificultăţi financiare.

”Procrearea este însoţită de o presiune socială importantă. În unele ţări, sarcina rămâne esenţială în percepţia feminităţii şi a ceea ce este un cuplu. Eşecul este adesea stigmatizat”, declară directoarea OMS a Departamentului Sănătăţii Sexuale şi Reproductive, Pascale Allotey, care a prezentat raportul presei.

”Persoanele care au o problemă de infertilitate suferă adesea de anxietate şi de depresie” şi există totodată ”un risc sporit de violenţe conjugale asociat infertilităţii”, subliniază ea.

OMS îndeamnă ţările să dezvolte soluţii în vederea prevenţiei, diagnosticării şi tratamentului infertilităţii – inclusiv tehnologii de procreare asistată precum fecundarea in vitro.

”Vrem să ne asigurăm că rupem tăcerea asupra infertilităţii, veghind ca ea să fie inclusă în politici, în servicii şi în finanţarea sănătăţii sexuale şi reproductive”, a declarat presei dr. Gitau Mburu de la OMS.

În pofida faptului că acest nou raport prezintă date care atestă o ”puternică prevalenţă mondială” a infertilităţii, documentul relevă o lipsă de date în numeroase ţări, mai ales Africa, în estul Mării Mediterane şi în Asia de Sud-Est.

OMS îndeamnă ţările să facă în aşa fel încât să fie disponibile mai multe date despre infertilitate, în funcţie de vârstă şi cauze, în vederea atât a unei cuantificări a problemei, cât şi a unei identificări a persoanelor care au nevoie de îngrijiri de fertilitate şi a felului cum pot fi reduse riscurile infertilităţii.

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!