• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • România se confruntă cu una dintre cele mai grave situaţii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente
5 aprilie, 2023 12:43

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) afirmă, marţi, că ţara noastră se confruntă cu o situaţie gravă în privinţa producţiei de medicamente, după ce 15 situri de fabricaţie de substanţe active au fost închise, fără ca efectele să fie analizate, informează News.ro.

Criza medicamente in Romania
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.
FOTO: Pixabay.com

“PRIMER atenţia asupra situaţiei critice din prezent în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente, ca urmare a închiderii fară remuşcări a 15 situri de fabricaţie de substanţe active utilizate în industria farmaceutică, ceea ce situează Romania într-o poziţie vulnerabilă privind disponibilitatea medicamentelor”, se arată într-un comunicat al PRIMER.

Sursa citată menţionează că, în trecut, România a fost unul dintre cei mai mari producători de substanţe active din Europa, cu peste 15 situri de producţie aflate în Bucureşti, Piteşti, Ploieşti, Rm. Vălcea, Oneşti, Codlea, Târnăveni, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare, Iaşi.

Până în anul 1995 ţara noastră producea nu doar substanţe chimice, materii prime şi materiale pentru industria farmaceutică, ci şi ingredientele active necesare producerii medicamentelor.

“Acestea erau exportate în peste 50 de ţări, fapt ce contribuia, totodată, semnificativ la economia României. Aceste fabrici au fost închise total sau parţial sub pretextul condiţionărilor de mediu sau al standardelor de calitate, astfel încât, astăzi, într-o perioadă de criza a disponibilităţii medicamentelor, toate substanţele chimice utilizate în fabricile de medicamente din ţara trebuie importate, acest lucru contribuind la sincopele de aprovizionare cu medicamente pe care le reclamă pacienţii români”, a explicat Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

PRIMER susţine că România nu mai produce nici măcar cutii, folie de aluminiu şi recipiente de sticlă sau plastic utilizate în producţia de medicamente.

“Orice problemă semnalată la producătorii din China sau India de materii prime şi materiale de ambalat, cum ar fi scumpirile şi creşterea termenului de livrare al acestora, se repercută în disponibilitatea şi accesibilitatea tratamentelor necesare pacienţilor romani. Un exemplu concret este creşterea preţului la materia primă la paracetamol de 8 ori şi la carbamazepina de 22 ori. Ministerul Sănătăţii şi Ministrul Economiei din România au anunţat, pentru prima oară, planuri de sprijinire a producţiei locale de medicamente, o iniţiativă care vine după 10 ani de avertizări cu privire la neajunsurile sistemului de aprovizionare cu medicamente din ţară. Cu toate acestea, exista încă multe obstacole în calea realizării unor rezultate concrete. Daca România doreşte să relanseze producţia de materii prime din sectorul farmaceutic este necesar un schimb de experienţă cu marii producătorii de resort din India”, a mai transmis PRIMER.

Directorul executiv PRIMER, dr. Dragoş Damian, a afirmat că India fabrică 40% din necesarul mondial de substanţe chimice.

“Potrivit informaţiilor, India fabrică 40 % din necesarul mondial de substanţe chimice utilizate în industria farmaceutică, estimând până în 2026 o cifra de afaceri de peste 15 miliarde de euro din producţia acestor substanţe chimice. Mai important, producătorii din India deţin knowhow în brevete, formule, reţete, standarde de fabricaţie şi de mediu a ingredientelor active medicinale, ceea ce este crucial, având în vedere reglementările extrem de stricte ale producţiei de medicamente”, a mai completat dr. Dragoş Damian.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România consideră că o colaborare cu marii producători din India ar putea reprezenta o soluţie viabilă pentru reactivarea acestui sector important al economiei româneşti.

“Sunt de menţionat două aspecte mai importante decât orice declaraţii politice: industria farmaceutică contribuie la 12% din deficitul de balanţă comercială din 2023, care a ajuns la un nivel record de 35 miliarde de Euro. De asemenea, 30% din deficit provine din industria chimică, acesta industrie ajungând să fie practic inexistentă în România, ceea ce face ca ţara noastră să fie profund vulnerabilă din această perspectivă.

Prin urmare, colaborarea cu marii producători din India ar putea reprezenta o soluţie viabilă pentru reactivarea acestui sector important al economiei româneşti în vederea dezvoltării unei producţii locale de medicamente puternice şi sustenabile, care să asigure un acces facil şi constant la medicamente şi tratamente esenţiale pentru toate categoriile de pacienţi din România”, a mai precizat sursa citată.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!