• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Rafila: Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice
30 martie, 2023 15:48

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat joi, la Timişoara, că nu se pune problema de interzicere a consumului de antibiotice, pentru că antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina, dar trebuie utilizat cu precauţie, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie. El a arătat că se doreşte ca în momentul în care şi o farmacie eliberează antibiotic, acest lucru să fie consemnat, iar o reţetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic şi trebuie găsită o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, potrivit News.ro.

Interzicerea consumului de antibiotice
FOTO: Pixabay.com

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a afirmat că azi dimineaţă a citit un articol care scria că ministrul Rafila interzice antibioticele în România.

”Eu am auzit multe enormităţi şi am şi citit multe enormităţi dar aşa ceva este absolut incredibil. Noi nu vrem decât un singur lucru, să tratăm pacienţii cu antibiotic atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie, cu antibioticele de care este nevoie. Acest principiu face ca apariţia bacteriilor multirezistente, cele care provoacă infecţiile grave, mai ales în spiotale şi care pun vieţile în pericol, poate fi acest fenomen ţinut sub control dacă avem o politică coerentă în ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor”, a spus el.

Rafila a arătat că ministerul are ca şi ţintă trei categorii: populaţia generală, care trebuie să fie informată că nu trebuie să ia antibiotic decât pe baza prescripţiei medicale, nu trebuie să utilizeze eventual antibiotic rămase la domiciliu după o altă afecţiune, că informaţia şi reţeta trebuie eliberată de medic, nu la insistenţa pacientului ci atunci când medicul consideră că este necesar şi farmaciile trebuie să înţeleagă şi ele, la rândul lor, că nu trebuie să elibereze medicamentele acestea decât pe bază de reţetă”.

”În momentul în care şi o farmacie eliberează antibiotic, acest lucru este consemnat. O reţetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic şi trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, să ştim care este consumul, care este structura consumului de antibiotice şi să ştim sigur că antibioticul nu se eliberează în farmecie decât când există o prescripţie dedicate şi dacă vreţi asumată pentru acel antibiotic. Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice, antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina în ceea ce priveşte creşterea duratei de viaţă şi a calităţii vieţii dar trebuie utilizat cu precauţie, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie şi produsul care este nevoie”, a spus Rafila.

Întrebat dacă stomatologii vor putea să elibereze reţete pentru antibiotic, Rafila a spus: ”Vor putea elibera o astfel de reţetă, nu limităm nimănui care are dreptul de prescriere, acest lucru dar trebuie să fie foarte bine ocntrolat. Ne-am bucura dacă şi medicii stomatology vor participa la cursurile pe care le vom organiza pentru învăţarea bunelor practice de prescriere a antibioticelor”, a mai spus Rafila.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
15 mai, 2024
Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală
15 mai, 2024
UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală
12 mai, 2024
UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate
19 aprilie, 2024
PREMIERĂ: La Cluj se va face transplant de ficat
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul ...

Tema vaccinării anti-HPV, subiect de dezbatere la UBB

România se află într-o fază de trecere de la modelul tradițional la cel modern de ...

David: „Modernitatea vine cu scăderea natalității. Căutăm soluții, dar pregătim și planul B”

Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală, o ...

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost extins pe verticală și pe orizontală

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Daniel David rectorul UBB ...

UBB își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, Daniel David, profesorii Monica Acalovschi, Maria Dorobanțu, ...

UBBMed găzduieste cea mai importantă conferință națională despre sănătatea familiei și natalitate

Tema interviului de astăzi este fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale iar ...

Fibrilația atrială și procedura de ablație a fibrilației atriale – INVITAT dr. Marius Andronache, Spitalul MONZA ARES din Cluj
Bolile cronice de ficat, pe înțelesul tuturor INVITAȚI: Dr. Romeo Chira și dr. Claudia Militaru: „Mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii de boală avansată”

Coxartroza apare odată cu degradarea progresivă și ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul șoldului ...

Coxartroza și abordul anterior minim invaziv – Dr. Mohammed Zejly: „Recuperarea începe imediat”
Success message!
Warning message!
Error message!