• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Farmacist: Medicamentele care expiră, extrem de toxice
20 martie, 2023 11:15

Simona Ionescu, farmacist, a afirmat că medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul uman, precizând că legislaţia este ambiguă şi nu oferă un cadru exact prin care deşeurile medicamentoase pot fi preluate de la populaţie, potrivit News.ro.

Medicamentele care expiră sunt toxice
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.
FOTO: Pixabay.com

“Medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul uman. Legislaţia actuală este ambiguă şi nu oferă un cadru exact prin care deşeurile medicamentoase pot fi preluate de la populaţie şi această problemă a fost foarte uşor plasată farmaciilor printr-un ordin de ministru.

Din punct de vedere al farmacistului, poluarea farmaceutică este o realitate obiectivă pe care o înţelegem şi nu o negăm. Colectarea şi distrugerea adecvată a medicamentelor expirate este esenţială pentru prevenirea contaminării pânzei freatice şi a solului cu principii active farmaceutice”, a declarat Simona Ionescu, luni, la Prima News.

Ea a precizat că medicamentele expirate ar trebui predate către o farmacie, menţionând că farmaciştii nu pot prelua însă toate medicamentele expirate de la populaţie.

“Trebuie verificate în mod constant, trebuie făcută o separare între un medicament expirat şi celelalte produse care pot fi utilizate. Niciodată nu se păstrează la îndemâna copiilor şi trebuie ţinute separat în recipiente speciale, eventual în casă într-o pungă de plastic sau o cutie pe care este menţionat produs expirat. În mod normal ar trebui predate către o farmacie, dar noi nu putem să primim toate medicamentele expirate de la populaţie şi să le distrugem, să le trimitem către firmele de salubritate specializate, pe cheltuiala noastră”, a explicat Simona Ionescu.

Cum se distrug medicamentele

Ea a menţionat şi cum se distrug medicamentele expirate.

“Se distrug prin incinerare. Fiecare farmacie are contracte cu firme specializate în domeniu, dar asta pentru medicamentele din gestiunea proprie. Faptul că anumite farmacii primesc şi acceptă de la pacienţi aceste medicamente expirate nu înseamnă că ar trebui să fie o regulă general valabilă.

Din punctul nostru de vedere statul este cel responsabil şi ar trebui să legifereze exact procedura prin care populaţia trebuie să se debaraseze de aceste deşeuri toxice”, a mai precizat Simona Ionescu.

Întrebată cât costă distrugerea medicamentelor expirate, Simona Ionescu a răspuns: “Pentru contractele actuale cu firmele specializate, farmaciile plătesc 20 de lei per kilogram.

Situaţia reală din farmacii este cu totul diferită. Pacienţii se prezintă cu punga de produse unde putem găsi un tub pe jumătate început de unguent, picături de ochi deschise, o sticlă poate pe jumătate vărsată, câteva comprimate desfăcute din ambalaj, o mască, de multe ori o seringă, chiar un cartuş de insulină. Farmacia nu are norme de reglementare pentru selectarea acestor deşeuri toxice. Nu avem protocoale de siguranţă, iar prin aceste proceduri farmaciştii se expun unui risc real de accidentare sau de contaminare”.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro
18 martie, 2024
5 ani de realizări medicale remarcabile și responsabilitate pentru siguranța pacienților la Spitalul Regina Maria Cluj

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!