• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Eugen Iancu, după decizia din Dosarul Hexi Pharma: Nu avem niciun vinovat, dar Hexi Pharma este bună de plată
8 martie, 2023 07:04

Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, tatăl tânărului Alexandru Iancu (22 de ani), care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală la trei săptămâni după incendiul de la clubul Colectiv, din cauza infecţiilor nosocomiale, critică, marţi seară, decizia judecătorilor în Dosarul Hexi Pharma.

Acesta afirmă că nu înţelege cum există o faptă care nu s-a prescris, compania fiind obligată să plătească despăgubiri spitalelor cărora le-a vândut produse neconforme, dar nu există vunovaţi. ”Dacă au fost 1.000 de morţi per spital pentru că sălile de operaţie erau spălate cu apă de ploaie în loc de dezinfectant”, se întreabă tatăl tânărului mort.

”În dosarul Hexi Pharma s-au luat deciziile corecte şi nu avem ce să reproşăm judecătorilor. Ce spun judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti: «în primă instanţă curtea a stabilit in mod corect vinovăţia directorilor Hexifarma si i-a condamnat pe aceştia la inchisoare». Deci în primă instanţă justiţia a fost dreaptă.

Şi continuă judecătorii Curţii de Apel: «dar, deşi condamnarea celor doi directori a fost binemeritată, noi (CA) nu mai putem face nimic pentru-că faptele s-au prescris» iar noi respectăm legea şi îi eliberăm pe cei doi directori. Deci şi judecătorii CA au respectat legea, a trecut timpul, s-a prescris”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Eugen Iancu.

Acesta adaugă: ”Deşi nu avem niciun vinovat, Hexi Pharma este bună de plată. 301 spitale vor primi despăgubiri pentru dezinfectantul diluat. Deci există o vină care nu s-a prescris, dar nu avem vinovaţi pentru că fapta s-a prescris. Scuze, dar eu nu înţeleg”.

Ce s-a verificat și ce nu?

Eugen Iancu afirmă că instanţa ar fi trebuit să verifice dacă au existat decese din cauza dezinfectanţilor neconformi.

”Dacă, datorită utilizării dezinfectanţilor neconformi, s-au dezvoltat bacteriile în sala de operaţie a spitalului şi asta a dus la moartea unui pacient în fiecare spital? Am putea avea 301 morţi provocate de Hexi Pharma. Dar dacă au fost 10 decese în fiecare spital. Sau dacă, de-a lungul timpului, au fost 100 sau, de ce nu, 1.000 de morţi per spital datorate superinfecţiilor pentru că sălile de operaţie erau spălate cu apă de ploaie în loc de dezinfectant”, a mai scris tatăl tânărului Alexandru Iancu.

Acesta afirmă că este posibil ca cei ”care s-au zbătut să creeze cadrul legal potrivit şi apoi să amâne anchetele şi desfaşurarea procesului în timp util pentru a-i salva pe cei doi directori au vrut, de fapt, să acopere un genocid”.

”Este că suntem cu toţii împăcaţi şi liniştiţi pentru că, deşi am avut fiecare dintre noi pierderi suspecte, ne-au explicat domnii doctori că a fost vorba doar de o pneumonie provocată de curent, nicidecum de infecţiile nosocomiale? Ne vom aminti, fiecare dintre noi, la următoarele pierderi pe care le vom suferi că am preferat să punem capul în pământ şi să păstrăm umili tăcerea. Nu pot să nu felicit parchetele de orice natură (militară sau civilă), instituţiile de medicină legală, DSP-urile pentru colaborarea excelentă în dosarele de malpraxis din sistemul sanitar românesc”, a adăugat Eugen Iancu.

Sentință

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care au judecat apelurile în dosarul Hexi Pharma, în care Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de fond, a pronunţat prima sentinţă în ianuarie 2019, a constatat prescrierea faptelor pentru care au fost trimise în judecată persoanele fizice şi firma inculpate în dosar.

Astfel, judecătorii au dispus încetarea procesului penal cu privire la compania Hexi Pharma Co SRL în ceea ce priveşte infracţiunile pentru care aceasta a fost deferită justiţiei, respectiv înşelăciune, uz de fals în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Şi în ceea ce priveşte persoanele fizice s-a constatat că pentru infracţiunile de care acestea au fost acuzate a intervenit termenul de prescripţie.

În schimb, instanţa a stabilit că unităţi sanitare trebuie să primească despăgubiri din partea companiei acuzate că a vândut dezinfectanţi diluaţi. Instanţa a desfiinţat şi avizele care au permis punerea pe bază a produselor biocide produse de Hexi Pharma.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!