• Acasă
  • /
  • Sănătate
  • /
  • Suferi de insomnie? Ai cu 69% mai multe șanse să suferi un atac de cord
Publicat: 7 martie, 2023 14:48
Actualizat: 15 martie, 2023 14:50

Un nou studiu a descoperit că persoanele cu insomnie au cu 69% mai multe șanse de a suferi un atac de cord în comparație cu cele care nu au această tulburare de somn, potrivit Scitechdaily. Participanții au fost urmăriți pe o perioadă medie de nouă ani. Persoanele care dorm cinci sau mai puține ore pe noapte au cel mai mare risc de atac de cord, iar dacă acestea suferă atât de diabet, cât și de insomnie, riscul lor se dublează. În plus, atacurile de cord au avut loc mai des la femeile cu insomnie.

Atac de cord
Atac de cord asociat cu insomnie. Foto: Pixabay

Factor de risc

Experții îndeamnă ca tulburările de somn să fie evaluate și incluse ca factor de risc cardiovascular.

„Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn, dar, în multe cazuri nu mai este vorba de o boală, ci mai degrabă  de o alegere. Pur și simplu nu acordăm prioritate somnului atât de mult pe cât ar trebui”, a declarat Yomna E. Dean, studentă la medicină la Universitatea Alexandria, Egipt, și autoare a studiului. „Studiul nostru a arătat că persoanele cu insomnie sunt mai predispuse să aibă un atac de cord, indiferent de vârstă, iar atacurile de cord au apărut mai des la femeile cu insomnie.”

Femeile, mai expuse

Dean și echipa sa de cercetare speră că studiul actual va contribui la atragerea atenției asupra rolului pe care tulburările de somn îl pot juca în sănătatea inimii. Insomnia poate include probleme de adormire, de menținere a somnului sau de obținere a unui somn de bună calitate. Ca prevalență, se estimează că insomnia afectează între 10% și 30% dintre adulți, afectând femeile mai mult decât bărbații. Această analiză este cea mai amplă de până acum de acest fel.

„Pe baza datelor noastre reunite, insomnia ar trebui să fie considerată un factor de risc în a dezvolta un atac de cord și trebuie să facem o treabă mai bună de educare a oamenilor cu privire la cât de periculoasă poate fi aceasta”, a declarat Dean.

Studiu complex

Pentru analiza lor, cercetătorii au efectuat o analiză sistematică a literaturii de specialitate din care au rezultat 1.226 de studii. Dintre acestea, nouă studii provenind din SUA, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Taiwan și China au fost selectate pentru a fi incluse. În total, au fost evaluate datele pentru 1.184.256 de adulți (dintre care 43% erau femei).

Vârsta medie a fost de 52 de ani, iar 13% (153.881) aveau insomnie, care a fost definită pe baza codurilor de diagnostic ICD sau prin prezența oricăruia dintre aceste trei simptome: dificultate în a adormi, dificultate în a rămâne adormit sau trezirea timpurie și imposibilitatea de a adormi din nou. Persoanele cu apnee obstructivă în somn nu au fost incluse. Cei mai mulți pacienți (96%) nu au avut un istoric anterior de atac de cord. Atacurile de cord au avut loc la 2.406 dintre cei care au avut insomnie și la 12.398 dintre cei din grupul fără insomnie.

Pe baza datelor reunite, a existat o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între insomnie și infarctul miocardic, după ce s-a ținut cont de alți factori care ar putea crește probabilitatea unui infarct, cum ar fi vârsta, sexul, comorbiditățile și fumatul.

Această asociere între insomnie și infarctul miocardic a rămas semnificativă în toate subgrupurile de pacienți, inclusiv în cazul vârstei mai tinere sau mai înaintate (<65 și >65 de ani), al duratei de urmărire (mai mult sau mai puțin de cinci ani), al sexului masculin și feminin și al comorbidităților comune (diabet, hipertensiune arterială sau colesterol).

Risc dublu de atac de cord

„Nu este surprinzător faptul că persoanele cu insomnie care aveau, de asemenea, tensiune arterială ridicată, colesterol sau diabet au avut un risc și mai mare de a avea un atac de cord decât cele care nu aveau”, a spus Dean. „Persoanele cu diabet care au și insomnie aveau o probabilitate de două ori mai mare de a face un atac de cord”.

Mai mult, persoanele care au raportat cinci sau mai puține ore de somn pe noapte au fost de 1,38 și 1,56 ori mai susceptibile de a suferi un atac de cord în comparație cu cele care au dormit șase și, respectiv, șapte-opt ore pe noapte.

Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește riscul de atac de cord între cei care au dormit cinci ore sau mai puțin versus nouă sau mai multe ore pe noapte, a spus Dean, ceea ce susține concluziile unor studii anterioare care au arătat că a dormi prea puțin sau prea mult poate fi dăunător pentru sănătatea inimii. Dean și echipa sa au constatat că pacienții care au dormit șase ore au avut un risc mai mic de atac de cord în comparație cu cei care au dormit nouă ore.

Într-o analiză separată, cercetătorii au încercat să determine dacă simptomele individuale de insomnie sunt asociate cu un risc mai mare de atac de cord. Tulburările de inițiere și de menținere a somnului – adică probleme în a adormi sau a rămâne adormit – au fost, de asemenea, legate de o probabilitate cu 13% mai mare de atac de cord în comparație cu persoanele fără aceste simptome.

Somnul nerestaurator și disfuncția diurnă, însă, nu au fost asociate cu atacul de cord, sugerând că cei care se plâng doar de senzația de lipsă de odihnă la trezire, fără a avea lipsă de somn, nu prezintă un risc crescut de atac de cord, a spus Dean.

Durata ideală

Pe baza constatărilor, Dean a spus că este important ca oamenii să prioritizeze somnul astfel încât să aibă șapte-opt ore de somn de calitate pe noapte.

„Practicați o bună igienă a somnului: camera ar trebui să fie întunecată, liniștită și răcoroasă – și puneți deoparte dispozitivele electronice. Faceți ceva care este calmant pentru a vă destinde, iar dacă ați încercat toate aceste lucruri și tot nu puteți dormi sau dormiți mai puțin de cinci ore, discutați cu medicul dumneavoastră.”

Studiul a avut unele limitări, inclusiv faptul că majoritatea studiilor evaluate s-au bazat pe faptul că participanții au raportat singuri comportamentele legate de somn cu ajutorul unor chestionare, deși atacurile de cord au fost validate prin rapoarte medicale.

Acest studiu va fi publicat online în revista Clinical Cardiology.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 martie, 2025
Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj
20 martie, 2025
Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?
7 martie, 2025
Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale
25 februarie, 2025
Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula
24 februarie, 2025
Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor
Success message!
Warning message!
Error message!