• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Rafila: 69 de proiecte pentru realizarea de ambulatorii din cele 142 depuse au fost aprobate
7 martie, 2023 11:37

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că 69 de proiecte pentru realizarea de ambulatorii din cele 142 depuse au primit aprobare, acestea urmând să fie finanţate din PNRR. Valoarea totală a investiţiilor se apropie de un miliard de lei, iar proiectele trebuie încheiate până la finalul lui 2024 conform News.ro.

 

Alexandru Rafila FOTO: Ministerul Sănătății

 

Rafila a afirmat, luni 6 martie, într-o conferinţă de presă, că se încheie o etapă importantă în partea de investiţii a Planului Naţional de Redresare şi de Rezilienţă şi anume ambulatoriile de specialitate.

 

Ambulatorii solicitate la nivel național

 

“Proiectul iniţial prevedea pentru un buget de 80 de milioane de euro fără TVA, adică circa 400 de milioane de lei, să dezvoltăm minim 30 de ambulatorii de specialitate, dintre care 20 trebuiau să fie în zone mai puţin dezvoltate. A existat un apel deschis, deci orice instituţie dorea să dezvolte, instituţie spitalicească sau o autoritate locală care vrea să dezvolte o astfel de structură a putut să aplice. Au existat peste 140 de solicitări din partea diverselor instituţii medicale sau autorităţi locale”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

 

El a explicat de ce este important ambulatoriul de specialitate.

 

“Pentru că el oferă investigaţii medicale, adică analize de laborator, ecografie, radiologie, consultaţii multidisciplinare, de asemenea, pot fi implicate în programele de screening. Ca urmare a acestor investigaţii, pacientul poate să primească un diagnostic rapid, poate să primească un tratament adecvat, uneori poate primi tratamentul acasă.
 
Adică îşi desfăşoară activitatea terapeutică la domiciliu sau se pot oferi tratamente şi în spitalizare de zi în astfel de ambulatorii. Şi lucrul acesta, servicii medicale aproape de cetăţeni, constituie una dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii”, a mai transmis Rafila.

 

El a menţionat că din cele 142 de solicitări au fost aprobate 69.

 

Buget suplimentat

 

“Apelul a început în 26 septembrie 2022. Au fost încheiate depunerile acestor aplicaţii până în data de 2 februarie, 142 de solicitări şi prin relocările şi suplimentările pe care am reuşit să le realizăm, am crescut bugetul şi în loc de 30 de astfel de obiective, am ajuns la un total de 69 de proiecte aprobate, în valoare de 686 de milioane de lei fără TVA, la care se adaugă şi contribuţia autorităţilor locale la unele dintre ele, ceea ce a crescut considerabil bugetul iniţial, care era de circa 400 de milioane.
 
Aproape jumătate din solicitări, 69 din cele 142 au primit finanţare. Contractele au fost semnate, le-am semnat la sfârşitul săptămânii trecute şi în această dimineaţă şi aceste contracte care au fost semnate au plecat către beneficiari. Acest proiect trebuie realizat până la sfârşitul anului viitor, deci există un interval suficient de timp de un an şi nouă luni în care aceste proiecte se pot derula”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 

El a adăugat ca dacă este adăugată şi contribuţia autorităţilor locale la aceste ambulatorii, suma totală investită se apropie de un miliard de lei.

 

“Total buget din partea PNRR fără TVA – 686 de milioane. Autorităţile locale contribuie şi ele cu 121 de milioane acolo unde au avut resurse şi au dorit să se implice. Deci, în total, avem 807 milioane de lei fără TVA, dacă adăugăm şi TVA-ul, ne apropiem de un miliard de lei. Un miliard de lei în ambulatorii de specialitate cred că este fără precedent în istoria contemporană. Vă spuneam câteva lucruri despre structură.
 
Remarcaţi că spitalele municipale şi spitalele orăşeneşti reprezintă mai mult de jumătate din bugetul total alocat pentru aceste proiecte – 213 milioane pentru spitalele municipale, 167 de milioane pentru spitalele orăşeneşti. Bineînţeles, şi spitalele judeţene au pondere importantă – 204 milioane”, a mai afirmat Rafila.

 

El a menţionat că aceste proiecte trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2024.

 

“Cred că această structură reflectă foarte bine ceea ce ar trebui să se întâmple în viitor şi atunci când discutăm de asistenţa medicală spitalicească, să putem să apropiem serviciile de cetăţeni este esenţial pentru ca să putem să avem o satisfacţie mai mare a oamenilor în ceea ce priveşte calitatea şi accesul la servicii de sănătate. Ne dorim ca aceste proiecte să se încheie cu bine până la sfârşitul anului 2024.
 
Echipa Ministerului Sănătăţii este la dispoziţia beneficiarilor pentru sfaturi, pentru îndrumări privind modul de derulare în continuare. Dânşii sigur trebuie să contracteze aceste investiţii dacă discutăm de construcţii şi reamenajări cu firme specializate. Există investiţii în echipamente care trebuie realizate, de asemenea, în cadrul acestui proiect”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 martie, 2023
MedLife preia Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita
24 martie, 2023
Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani
22 martie, 2023
Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj primul și singurul centru specializat în tratarea obezității din Transilvania
20 martie, 2023
Perioada de testare gratuită pentru cancerul de col uterin și cel de sân, până pe 13 aprilie la Cluj Arena
20 martie, 2023
Farmacist: Medicamentele care expiră, extrem de toxice

Consiliul Concurenţei a anunţat că a autorizat tranzacţia prin care MedLife SA preia Centrul de ...

MedLife preia Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita

În emisiunea de astăzi veți afla ce soluții medicale există pentru cuplurile care nu pot ...

Soluții medicale pentru cuplurile care nu pot avea copii INVITAT Conf. Univ. Dr. Romeo Micu

Prima luna de primavara este cunoscută în lumea medicală că fiind luna conștientizării și informării ...

Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale ...

La ce detalii să fii atent dacă vrei să cumperi pește proaspăt

Modificările propuse de deputatul REPER Cătălin Teniță asupra Legii privind Programul pentru Școli al României ...

Un deputat propune un alt „Mic Dejun Sănătos” la școală

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj Napoca primul și singurul centru specializat ...

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj primul și singurul centru specializat în tratarea obezității din Transilvania

Consiliul Județean Cluj a anunțat că se prelungește, până în data de 13 aprilie 2023, ...

Perioada de testare gratuită pentru cancerul de col uterin și cel de sân, până pe 13 aprilie la Cluj Arena

Simona Ionescu, farmacist, a afirmat că medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul ...

Farmacist: Medicamentele care expiră, extrem de toxice
Success message!
Warning message!
Error message!