• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • Rafila: Din 2022 ar mai fi 8 milioane de doze din contractul cu Pfizer, iar din cel din 2023 nu am luat nicio doză din cele 19 milioane reprezentând angajamentul României
6 martie, 2023 21:17

În condițiile în care Bulgaria a anunţat că refuză să mai achiziţioneze vaccinuri anti-COVID, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că România ar urma să mai primească din 2022 aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID din contractul cu Pfizer, precizând că din contractul din 2023 ţara noastră nu a luat nicio doză din cele 19 milioane cât reprezintă angajamentul României, făcut în mai 2021- conform News.ro

 

Contractul cu Pfizer
Alexandru Rafila. FOTO: Facebook

 

Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă despre poziţia României în legătură cu vaccinurile împotriva COVID, după ce Bulgaria a anunţat că refuză să le mai cumpere.

Cerere scăzută

“Ne-am alăturat de la început tuturor acestor demersuri. Dacă vă aduceţi aminte, România împreună cu alte nouă state europene am făcut acest lucru încă de acum multe luni, am notificat Comisia Europeană, am notificat producătorii de vaccin în acest sens şi nouă ni se pare absolut normal ca vaccinurile care nu pot fi utilizate sau care nici măcar nu s-au produs, pentru că sunt multe care fac obiectul unui contract care ar trebui să fie derulat în anul acesta, 2023, cu cantitate mare de doze de vaccin…
O să fie o întâlnire a miniștrilor sănătăţii săptămâna viitoare. Sper să venim cu mai multe elemente concrete, însă un lucru pe care nu putem să nu îl menționăm pentru că el revine totdeauna atât în discuţiile cu Comisia Europeană, cât şi în discuţiile cu producătorii, este vorba de nişte obligaţii stabilite printr-un contract comercial”, a afirmat Rafila.

Obligații contractuale

El a precizat că România încearcă să cumpere cât mai puţine vaccinuri împotriva COVID, dar că obligaţiile contractuale rămân.
“Nu ştiu ce pot să facă bulgarii în acest sens, dar încercăm să facem în aşa fel încât să avem respect şi să economisim resursele publice. Am făcut-o încă de la începutul mandatului, atât în momentul în care am vândut 7,5 milioane de doze de vaccin la începutul anului 2022, cât şi ulterior, când am fost reţinuţi în a cumpăra, am încercat să cumpărăm cât mai puţine vaccinuri, însă obligaţiile contractuale rămân şi dacă nu va exista un aranjament între Comisia Europeană care a semnat pentru şi în numele statelor membre aceste contracte, sigur, cu acordul statelor, pentru că Comisia şi producătorii n-au făcut altceva până la urmă decât să pună în aplicare aceste lucruri cu acordul statelor.
Şi vă aduc aminte că în anul 2022, în luna mai, a existat un memorandum semnat de fostul prim-ministru, fostul vice prim-ministru şi fosta ministră a Sănătăţii, care au semnat memorandumul, că sunt de acord să cumpere 39 de milioane de doze pentru anul 2022 şi 2023. Şi lucrul ăsta s-a constituit într-o obligaţie pentru România. Noi facem tot ce este posibil, am participat împreună cu acel grup de zece ţări la redactarea unei poziţii comune către Comisia Europeană”, a mai transmis Rafila.
El a adăugat că trebuie găsită o soluţie pentru această problemă.

Cumpărate, apoi distruse?

“Facem lucrul ăsta totdeauna când mergem la Bruxelles şi discutam cu Comisia Europeană şi cu producătorii şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie, informând însă în acelaşi timp Guvernul României, pentru că, până la urmă, România este parte la aceste contracte, nu neapărat Ministerul Sănătăţii, şi trebuie să găsim o soluţie responsabilă împreună cu Guvernul, pentru a soluţiona această problemă care este foarte serioasă şi care aruncă, din punctul meu de vedere, o umbră şi pune probleme în general programelor de vaccinare nu neapărat pentru infecţia COVID, dar şi pentru alte programe de vaccinare pentru că este inadmisibil ca produsele care nu sunt folosite să fie cumpărate în cantităţi mari şi ulterior distruse”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
Întrebat câte vaccinuri ar urma să mai primească România, Rafila a răspuns: “N-aş vrea să mai intrăm în detalii, am făcut publice aceste cifre, le-aţi avut la dispoziţie. În momentul de faţă, din contractul din anul 2022 ar mai fi circa 8 milioane de doze din contractul cu Pfizer, iar contractul din 2023 nu am luat nicio doză din cele circa 19 milioane care reprezintă angajamentul României făcute în anul 2021, luna mai”.

Ministrul sănătăţii din Bulgaria, Asen Medjdiev, a declarat că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente împotriva noilor variante, subliniind că ţara sa refuză să le mai achiziţioneze. El a mai spus că a cerut Comisiei Europene rezilierea contractului cu Pfizer, informează novinite.com.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 aprilie, 2025
Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de ...

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, noua facultate a UBB

„Românul este ca un marocan care vorbește română”, crede dr. Mohammed Zejly, care a venit ...

Mohammed Zejly, un medic din Maroc la Cluj: „Românul este ca un marocan care vorbește română”

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 ...

EXPERIENȚĂ EXTREMĂ: Un clujean a slăbit 15 kilograme după un post cu apă de 21 de zile

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula
Success message!
Warning message!
Error message!