• Acasă
  • /
  • Recomandări
  • /
  • Consumul frecvent de canabis asociat cu bolile de inimă, conform unui nou studiu
Publicat: 6 martie, 2023 12:31
Actualizat: 10 martie, 2023 14:26

Potrivit unui studiu care urmează să fie prezentat la o conferință de cardiologie, consumul frecvent de canabis comportă un risc cu o treime mai mare de a dezvolta o boală coronariană în comparație cu cei care nu au consumat niciodată acest drog, conform Scitechdaily.

Consumul de canabis crește riscul de a dezvolta o boală de inimă
Consumul de canabis crește riscul de a dezvolta o boală de inimă. Foto: Pixabay

Cercetătorii avertizează că utilizarea canabisului nu este lipsită de riscuri. S-a constatat că persoanele care au consumat regulat marijuana au un risc cu aproximativ o treime mai mare de a dezvolta o boală arterială coronariană în comparație cu persoanele care nu au consumat niciodată acest drog, potrivit unui studiu care va fi prezentat la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie împreună cu Congresul Mondial de Cardiologie.

Consumul de canabis

Pe măsură ce canabisul devine legal într-un număr din ce în ce mai mare de state americane, acest studiu se numără printre cele mai mari și mai cuprinzătoare studii de până acum care examinează potențialele implicații cardiovasculare pe termen lung ale utilizării acestui drog. Boala arterială coronariană este cea mai frecventă formă de boală cardiacă și apare atunci când arterele care alimentează inima cu sânge se îngustează din cauza unei acumulări de colesterol. Aceasta provoacă în mod obișnuit dureri în piept, dificultăți de respirație și oboseală și poate duce la un atac de cord.

„Am constatat că consumul de canabis este legat de boala arterială coronariană și pare să existe o relație doză-efect, în sensul că un consum mai frecvent de canabis este asociat cu un risc mai mare de boală”, a declarat Ishan Paranjpe, medic rezident la Universitatea Stanford și autor principal al studiului. „În ceea ce privește mesajul pentru sănătatea publică, studiul arată că există anumite efecte nocive ale consumului de canabis care nu au fost cunoscute înainte, iar oamenii ar trebui să țină cont de acest lucru”.

Studiu de anvergură

Folosind date din programul de cercetare al Institutului Național de Sănătate din SUA, care include informații detaliate despre sănătatea și obiceiurile a 175.000 de persoane, cercetătorii au analizat mai întâi relația dintre frecvența consumului de canabis (evaluată cu ajutorul unor sondaje la momentul înscrierii în studiu) și frecvența bolii coronariene (evaluate pe baza înregistrărilor medicale, pe parcursul mai multor ani). Apoi au folosit o abordare bazată pe genetică pentru a identifica o relație cauzală între tulburarea de consum de canabis și riscul de boală coronariană, folosind date de la un consorțiu independent de genetică. Tulburarea de consum de canabis este o tulburare psihiatrică recunoscută, care implică consumul frecvent de marijuana și dependența de aceasta.

După ajustarea în funcție de vârstă, sex și principalii factori de risc cardiovascular, rezultatele au indicat că consumatorii zilnici de canabis au avut cu 34% mai multe șanse de a dezvolta o boală arterială coronariană decât cei care nu au consumat niciodată marijuana.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii au declarat că este important ca oamenii să fie conștienți de faptul că utilizarea canabisului nu este lipsită de riscuri și să se asigure că își informează medicul dacă utilizează canabis, astfel încât medicii să poată lua măsurile adecvate pentru a le monitoriza sănătatea inimii.

Mecanism inflamator

Studii anterioare au sugerat că tetrahidrocanabinolul (THC), molecula responsabilă de efectele psihoactive ale canabisului, acționează asupra receptorilor care se găsesc în sistemul nervos central, în inimă și vasele de sânge. Această interacțiune dintre THC și vasele de sânge favorizează inflamația și acumularea de plăci arteriale, ceea ce duce în cele din urmă la apariția bolii coronariene. Aceleași efecte nu ar fi neapărat de așteptat în cazul utilizării canabidiolului (CBD), un alt ingredient activ din canabis și cânepă, care este în mod obișnuit extras pentru produse care nu conțin THC.

Descoperirile ajută la o mai bună înțelegere a căilor moleculare implicate în consumul de marijuana și în bolile de inimă,  și deschid noi oportunități de intervenție pentru prevenirea sau tratarea bolilor de inimă.

Noi posibile tratamente

„Din punct de vedere științific, aceste constatări sunt interesante, deoarece sugerează că ar putea exista noi medicamente și mecanisme pe care le putem explora pentru a diminua această problemă în viitor”, a declarat Paranjpe.

Seturile de date utilizate în acest studiu nu au făcut diferența între diferitele forme de utilizare a canabisului – de exemplu, dacă drogul a fost fumat sau consumat sub formă de comestibile sau alte forme. Deoarece THC intră în organism printr-o cale diferită și ajunge mai repede la creier atunci când canabisul este fumat, cercetătorii au declarat că ar putea fi util să se examineze implicațiile pentru sănătate ale acestor forme diferite de consum de canabis în studiile viitoare.

Consumul și posesia de canabis în scopuri recreaționale sunt ilegale în România. În 2013, România a devenit al zecelea stat din Europa care a legalizat consumul de canabis în scopuri medicale. Folosirea marijuanei medicinale este, însă, supusă unui control strict.  Pacienții care apelează la canabis medicinal pot folosi numai medicamente cu canabinoizi eliberate pe bază de prescripție medicală. Aceștia nu pot folosi alte metode de medicație, cum ar fi fumatul sau mestecarea canabisului. Cu toate acestea, nu există niciun medicament pe bază de canabis pe piața românească și nici vreo cerere de comercializare a unui astfel de produs. Cultivatorii pot crește canabis medical, însă doar în baza unei autorizații emise de guvern, conform Wikipedia.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 martie, 2023
MedLife preia Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita
24 martie, 2023
Soluții medicale pentru cuplurile care nu pot avea copii INVITAT Conf. Univ. Dr. Romeo Micu
24 martie, 2023
Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani
22 martie, 2023
Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj primul și singurul centru specializat în tratarea obezității din Transilvania
20 martie, 2023
Perioada de testare gratuită pentru cancerul de col uterin și cel de sân, până pe 13 aprilie la Cluj Arena

Consiliul Concurenţei a anunţat că a autorizat tranzacţia prin care MedLife SA preia Centrul de ...

MedLife preia Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita

În emisiunea de astăzi veți afla ce soluții medicale există pentru cuplurile care nu pot ...

Soluții medicale pentru cuplurile care nu pot avea copii INVITAT Conf. Univ. Dr. Romeo Micu

Prima luna de primavara este cunoscută în lumea medicală că fiind luna conștientizării și informării ...

Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a Autorităţii Naţionale ...

La ce detalii să fii atent dacă vrei să cumperi pește proaspăt

Modificările propuse de deputatul REPER Cătălin Teniță asupra Legii privind Programul pentru Școli al României ...

Un deputat propune un alt „Mic Dejun Sănătos” la școală

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj Napoca primul și singurul centru specializat ...

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj primul și singurul centru specializat în tratarea obezității din Transilvania

Consiliul Județean Cluj a anunțat că se prelungește, până în data de 13 aprilie 2023, ...

Perioada de testare gratuită pentru cancerul de col uterin și cel de sân, până pe 13 aprilie la Cluj Arena

Simona Ionescu, farmacist, a afirmat că medicamentele care expiră sunt extrem de toxice pentru corpul ...

Farmacist: Medicamentele care expiră, extrem de toxice
Success message!
Warning message!
Error message!