Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, susţine că există mulţi medici care doresc să se întoarcă în ţară, precizînd că dacă autorităţile au ce se le ofere, ei doresc să revină în România, potrivit News.ro. Ea a precizat că trebuie scăzută birocraţia pentru recunoaşterea diplomelor în vederea angajării acestor medici români.
Ioana Stăncel a fost întrebată, luni, la Prima News, dacă patru ani sunt sunt suficienţi pentru ridicarea Spitalului Regional Iaşi.
“Cred că este arhisuficientă această perioadă de patru ani, putem să ne limităm la construcţie, infrastructură şi dotare la trei ani şi operaţionalizare – un an.
Echipele medicale există deja, Iaşiul este un centru medical de excelenţă în formare, şi academică şi medicală şi post-universitară şi din experienţa mea, cât am lucrat la Ministerul Sănătăţii o perioadă de timp la Direcţia de Politici de Resurse Umane în Sănătate, există mulţi medici care doresc să se întoarcă în ţară.
Dacă avem ce să le oferim, ei se vor întoarce în ţară. Se întorc formaţi, trebuie să scădem birocraţia pentru recunoaşterea diplomelor, pentru angajarea acestor medici care sunt români, au fost formaţi de şcoala medicală românească, au ultraspecializări în străinătate, sunt lideri de domeniu şi doresc să se întoarcă acasă.
O parte dintre ei sunt din zona Iaşiului şi sunt convinsă că dacă putem să le oferim infrastructura medicală şi infrastructura socială pentru aceşti medici, putem să îi aducem acasă cât mai repede. Acolo autorităţile locale s-au mobilizat şi sunt convinsă că se vor mobiliza să le poată oferi şi condiţiile sociale de relocare şi eventual stimulente din partea statului pentru toate judeţele unde doresc să se întoarcă medicii acasă”, a explicat Ioana Stăncel.