Publicat: 23 februarie, 2023 16:54
Actualizat: 1 martie, 2023 11:25

Testul Papanicolau este o procedură medicală prin care se colectează celule din colul uterin, acestea fiind apoi analizate îndeaproape în laborator pentru a depista cancerul și precancerul. Este cea mai bună metodă de a depista cancerul de col uterin și se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină. Se recomandă ca orice femeie să îl facă anual.

Masa ginecologică pentru testul Papanicolau
Masă ginecologică pentru testul Papanicolau. Foto: Storyblocks.com

Cum se face testul Papanicolau

Medicul plasează mai întâi un speculum în interiorul vaginului. Speculumul este un instrument de metal sau de plastic care menține vaginul deschis, astfel încât colul uterin să poată fi văzut clar. Folosind o spatulă sau o perie mică, se răzuiește ușor o mostră de celule și mucus din ectocervix. Apoi, se introduce o perie mică sau un tampon cu vârf de bumbac în deschiderea colului uterin pentru a preleva o probă din endocervix .

În cazul în care colul uterin a fost îndepărtat ca parte a tratamentului pentru un cancer sau precancer de col uterin, se vor preleva celule din partea superioară a vaginului (cunoscută sub numele de manșon vaginal). Probele sunt apoi analizate în laborator.

Deși testul Papanicolau a avut mai mult succes decât orice alt test de screening în prevenirea unui cancer, el nu este perfect. Una dintre limitările testului Papanicolau este faptul că probele trebuie să fie examinate cu ochiul uman, astfel încât o analiză precisă a sutelor de mii de celule din fiecare probă nu este practic posibilă. De aceea, unele anomalii pot fi ratate (chiar și atunci când probele sunt analizate în cele mai bune laboratoare), și este recomandat să faci acest test în mod regulat.

Cum să te pregătești pentru testul Papanicolau

 • nu programa testul în timpul perioadei menstruale. Cel mai bun moment este la cel puțin 5 zile după încetarea menstruației.
 • Nu folosi tampoane, spume sau jeleuri contraceptive, creme vaginale, creme hidratante, lubrifianți sau medicamente vaginale timp de 2 sau 3 zile înainte de testul Papanicolau.
 • Nu folosi dușul vaginal timp de 2 până la 3 zile înainte de testul Papanicolau.
 • Evită sexul vaginal timp de 2 zile înainte de testul Papanicolau.

Atenție – examenul pelvian nu este același lucru cu testul Papanicolau. În timpul unui examen pelvian, medicul examinează și pipăie organele de reproducere, inclusiv uterul și ovarele și poate face teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Examenele pelviene pot ajuta la depistarea altor tipuri de cancer și a unor probleme de reproducere.

Testul Papanicolau poate fi făcut în timpul unui examen pelvian , dar deseori examenul pelvian nu include un test Papanicolau. Întrebați medicul dumneavoastră dacă a efectuat un test Papanicolau odată cu examenul pelvian.

Cum se raportează rezultatele testului Papanicolau

Cel mai utilizat sistem de descriere a rezultatelor testului Papanicolau este Sistemul Bethesda (TBS). Există 3 categorii principale, dintre care unele au subcategorii:

 • Negativ pentru leziune intraepitelială sau malignitate
 • Anomalii ale celulelor epiteliale
 • Alte neoplasme maligne.

 

Negativ pentru leziune intraepitelială sau malignitate

Această categorie înseamnă că nu au fost găsite semne de cancer, precancer sau alte anomalii semnificative. Pot exista rezultate care nu au legătură cu cancerul de col uterin, cum ar fi semne de infecție cu drojdie, herpes sau Trichomonas vaginalis (un tip de boală cu transmitere sexuală), de exemplu. Specimenele de la unele femei pot prezenta, de asemenea, „modificări celulare reactive”, adică modul în care apar celulele cervicale atunci când există o infecție sau o altă inflamație.

Anomalii ale celulelor epiteliale

Aceasta înseamnă că celulele care căptușesc colul uterin sau vaginul prezintă modificări care ar putea fi cancer sau un precancer. Această categorie este împărțită în mai multe grupe pentru celulele scuamoase și celulele glandulare.

Anomalii ale celulelor scuamoase

Celule scuamoase atipice (ASC) Această categorie include două tipuri de anomalii:

 • Celule scuamoase atipice cu semnificație incertă (ASC-US) este utilizată pentru a descrie cazurile în care există celule care par anormale, dar nu se poate spune dacă acestea sunt cauzate de o infecție, o iritație sau un precancer. De cele mai multe ori, celulele etichetate ASC-US nu sunt precancer, dar sunt necesare mai multe teste, cum ar fi un test HPV, pentru a fi siguri.
 • Celule scuamoase atipice în cazul în care nu poate fi exclusă o leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt (HSIL) (ASC-H) este folosită pentru a descrie atunci când celulele au un aspect anormal, dar sunt mai îngrijorătoare pentru un posibil precancer care necesită mai multe teste și poate necesita tratament.

Leziuni intraepiteliale scuamoase (SIL)

Aceste anomalii sunt împărțite în două categorii:

 • În cazul SIL de grad scăzut (LSIL), celulele arată ușor anormale. Aceasta ar putea fi numită și displazie ușoară sau neoplazie intraepitelială cervicală de gradul 1 (CIN1).
 • În SIL de grad înalt (HSIL), celulele au un aspect sever anormal și este mai puțin probabil ca celulele din LSIL să dispară fără tratament. De asemenea, este mai probabil ca acestea să se transforme în cele din urmă în cancer dacă nu sunt tratate. Aceasta ar putea fi denumită și displazie moderată sau severă sau neoplazie intraepitelială cervicală de gradul 2 sau 3 (CIN2 și/sau CIN3)

Sunt necesare teste suplimentare dacă se observă SIL la testul Papanicolau. În cazul în care este necesar un tratament, acesta poate vindeca majoritatea SIL-urilor și poate preveni formarea unui cancer invaziv.

Carcinom cu celule scuamoase:

Acest rezultat înseamnă că este probabil ca pacienta să aibă un cancer invaziv. Se vor face teste suplimentare pentru a fi siguri de diagnostic înainte de a se putea planifica tratamentul.

Anomalii ale celulelor glandulare

Celule glandulare atipice: Atunci când celulele glandulare nu au un aspect normal, dar au caracteristici îngrijorătoare care ar putea fi canceroase, termenul folosit este cel de celule glandulare atipice (AGC). În acest caz, pacientei trebuie să i se facă mai multe teste.

Adenocarcinom

Cancerele celulelor glandulare se numesc adenocarcinoame. În unele cazuri, medicul care examinează celulele poate spune dacă adenocarcinomul a început în endocervix, în uter (endometru) sau în altă parte a corpului.

Alte neoplazii maligne

Această categorie se referă la alte tipuri de cancer care nu afectează aproape niciodată colul uterin, cum ar fi melanomul malign, sarcoamele și limfomul.

Evoluția cancerului cervical poate dura chiar și câțiva ani și, de multe ori, este aproape asimptomatică. Totuși , atunci cand se manifestă, poate avea simptome precum sângerări sau scurgeri vaginale anormale, ce pot fi confundate cu alte afecțiuni. În aceste cazuri, dacă un test PAP nu a detectat celulele anormale, cel mai probabil următorul test le va identifica. Mergi neapărat la medicul ginecolog dacă observi sângerări între menstruații, după actul sexual sau după instalarea menopauzei.

În urma unor rezultate Papanicolau anormale, deseori medicul va recomanda efectuarea testului pentru detectarea papilomavirusului uman (HPV) . În unele cazuri se efectuează o dublă testare, în care atât un test Papanicolau, cât și un test HPV sunt efectuate concomitent.

 

Surse:             Wikipedia

ReginaMaria.ro

Cancer.org

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
21 noiembrie, 2023
UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!