• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Dr Molnar, Institutul Inimii Cluj despre stimulatoarele cardiace prelevate de la morți: Se pot recupera dar sunt trimise în ţări din lumea a treia
20 februarie, 2023 18:23

Directorul medical al Institutului Inimii “Niculae Stăncioiu ” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a afirmat, în contextului scandalului de la Iaşi în care erau prelevate dispozitive cardiace de la persoane decedate şi montate altor pacienţi, că în Germania şi Franţa acestea se recuperează de la pacienţi care au murit, sunt verificate şi apoi trimise în ţări din lumea a treia, care nu şi-ar permite unele noi, nefiind utilizate în ţările europene. El a precizat că în România legislaţia spune că nu se reutilizează, informează News.ro.

Adrian Molnar a declarat, luni, la Prima News, că stimulatoarele cardiace sunt gratuite în România şi nici nu ar trebui să se pună în discuţie recuperarea acestora de la persoane decedate.

“Mi se pare nefiresc să îi spui pacientului că dispozitivul respectiv va fi recuperat. La noi în România aceste dispozitive sunt decontate de Casa de Asigurări, sunt gratuite, ele sunt implantate la persoane care au nevoie şi nu nici nu ar fi voie să se pună în discuţie recuperarea acestor dispozitive de la persoane care au decedat. Aţi pus întrebarea dacă în alte ţări se practică acest lucru.

Da, există la nivel european anumite ţări în care legislaţia este adaptată nevoilor acelei ţări. Se spunea că în Germania aceste dispozitive se recuperează. Şi în Franţa.

Este foarte adevărat, m-am informat şi eu şi se recuperează, aceste dispozitive sunt testate înainte să se vadă cât la sută din bateria respectivă mai este valabilă, parametri de funcţionare dacă sunt normali, se recuperează, se resterilizează, se ambalează şi sunt trimise în ţările lumii a treia, unde din cauza condiţiilor bugetare din fiecare ţară capacitatea lor de a cumpăra dispozitive noi este redusă. Aceste dispozitive dacă se recuperează în Germania şi Franţa nu sunt folosite în Germania şi în Franţa sunt trimise în alte părţi unde este nevoie şi pot salva vieţi”, a explicat Adrian Molnar.

El a explicat că resterilizarea acestor aparate nu influenţează funcţionalitatea lor.

“S-a pus şi această problemă dacă această resterilizare a aparatelor nu va influenţa funcţionalitatea acestor aparate. Se pare că nu influenţează funcţionalitatea lor cu toate că pe dispozitivele noi, care sunt şi la noi cumpărate în institut, scrie clar că sunt pentru single-use, nu sunt pentru a fi resterilizate.

Se pare că s-au făcut studii şi s-au publicat studii în Marea Britanie pe un număr mare de dispozitive reutilizate şi resterilizate şi nu au fost constatate un număr mai mare de infecţii mai mult decât la persoanele care s-au instalat dispozitive noi. (…) Nu ar fi o problemă din punct de vedere medical. Problema se pune altfel, legislaţia la noi spune nu se reutilizează şi punct. Nici nu mai încap niciun fel de discuţii”, a mai transmis directorul medical al Institutului Inimii “Niculae Stăncioiu”.

Molnar: „Suntem frustrati”

Întrebat cât de mult este afectată încrederea opiniei publice în sistemul de sănătate din România, Adrian Molnar a răspuns: “Suntem afectaţi de aceste poveşti care se vehiculează peste tot şi pe bună dreptate în foarte multe privinţe. Suntem şi ne simţim frustraţi practic pentru că ne gândim cum ne privesc pacienţii pe marea majoritate a medicilor din România, care încearcă cu disperare să ajute oamenii şi să facă acest lucru zi de zi”.

Cât costă dospozitivele

El a precizat care este preţul unor astfel de echipamente.

“Aceste dispozitive nu au nişte preţuri aşa de mari încât să nu şi le poată permite un guvern ca cel al României să le achiziţioneze. Stimulatoarele cardiace au preţuri de la 500 – 600 de euro bucata până la 2 – 3.000 de euro bucata în funcţie de performanţele pe care le au.

Sunt mai multe tipuri de dispozitive. Defibrilatoarele sunt un pic mai scumpe. Sunt defibrilatoare de 5-6-7.000 de euro, sunt şi de 12.000 de euro în funcţie de parametri pe care îi au şi pe care îi folosesc. S

timulatoarele cardiace care se folosesc şi la noi în Institut. Institutul primeşte pentru acest program o anumită sumă de bani pe care cel care coordonează acest program îşi face achiziţiile, ştiind care este lista de aşteptare a persoanelor, ştiind care este în medie numărul persoanelor care vin în urgenţă şi au nevoie de aceste dispozitive”, a declarat Adrian Molnar.

Se implantează și la institut

El a anunţat câte asemenea echipamente au fost implantate anul trecut la Institutului Inimii din Cluj Napoca.
“La noi în Institut, anul trecut, s-au implantat 577 de stimulatoare cardiace şi 92 de persoane au beneficiat de defibrilatoare.

Pentru defibrilatoarele cardiace, care sunt dispozitivele mai scumpe, acestea se pot achiziţiona în două programe, este un program al Ministerului Sănătăţii, un program al Casei Naţionale de Asigurări.

Ele se implantează care au nevoie pentru a se preveni o moarte subită sau la persoanele care au suferit deja un stop cardiac, au fost resuscitaţi, sunt în Institut şi au nevoie de acest aparat. La aceste persoane se pun în urgenţă, nu există listă de aşteptare”, a mai afirmat directorul medical al Institutului Inimii “Niculae Stăncioiu ” din Cluj-Napoca.

DEspre autor

Aceasta stire a fost preluata de catre un redactor al Reporter medical, prima televiziune online cu specific medical din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!