• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Traseul bolnavului de cancer, pas cu pas
Publicat: 10 februarie, 2023 14:13
Actualizat: 13 februarie, 2023 15:38

Pentru cei care primesc nefasta veste că sunt bolnavi de cancer, urmează un drum sinuos, cu multe necunoscute. Ei au nevoie, pe lângă suport psihologic, să știe pe ce cale să o apuce pentru a beneficia de cel mai bun tratament într-un timp optim. Prof.univ.dr. Tudor Ciuleanu, medic primar în Oncologie Medicală la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca e explicat ce traseu urmează pacienții odată ajunși la IOCN.

prof univ dr Tudor Ciuleanu, IOCN

– De la medicul de familie, sau specialist pentru anumite patologii, pacientul este direcționat către Institutul nostru. Odată ajuns aici, va fi examinat de un oncolog – chirurg, radioterapeut, oncolog medical sau hematolog – iar apoi cazul lui va fi discutat într-o comisie multidisciplinară care include chirurg, radioterapeut, oncolog medical, histopatolog, imagist.

După ce s-a stabilit diagnosticul de malignitate, cazul se stadializează (se determină extinderea și localizarea tumorii) prin tomografie computerizată, RMN sau PET-CT. În urma stadializării și a diagnosticului histopatologic se începe un tratament adecvat, personalizat.
Mai nou se poate face și un diagnostic molecular. Există mutații ce pot să antreneze tratamente personalizate, care vor fi stabilite în urma acestei analize foarte fine.

Când se recurge la intervenția chirugicală?

– Mulți bolnavi cred că tratamentul bolii canceroase este neapărat chirurgical. Când se recurge, de fapt, la intervenții chirurgicale?

– Chirurgia este regina, dacă vreți, a tratamentelor acolo unde boala este localizată. Dacă a ajuns doar în stadiul 1 sau 2, să spunem, tratamentul va fi numai chirurgical. De multe ori, chirurgia se asociază unor tratamente gen radioterapia adjuvantă, chimioterapia adjuvantă, mai nou terapii țintite adjuvante, sau imunoterapii adjuvante.

Sigur, chirurgia este importantă și cu scop paliativ, pentru, de pildă, decompresiunea pe măduva spinării a unor metastaze osoase, sau extirparea unor metastaze cerebrale ori hepatice. Obligatoriu, însă, trebuie asociată cu alte metode terapeutice.

Chimioterapia

– Și aici sunt nuanțate indicațiile. Nu mai vorbim doar de chimioterapie clasică, ci de tratamente sistemice, care includ chimioterapia clasică, dar și hormonoterapia, apoi după anul 2000 terapia moleculară țintită, și după 2015 imunoterapia cu inhibitori ai punctelor de control imun.

Indicațiile sunt clare, nuanțate pe localizări, stadiul bolii și profilul molecular al pacientului. Se detectează tot mai multe mutații pentru care avem medicamente țintite, administrate cel mai adesea pe cale orală, care pot să controleze boala multă vreme. Imunoterapia poate fi făcută ori singură, ori în asociere cu chimioterapia, cu alte imunoterapii sau chiar cu o terapie țintită.

O precizare necesară

Studiile clinice sunt o componentă esențială a activității noastre, iar în Institutul Oncologic fiind mulți pacienți, mulți au și participat la aceste studii.

Aș vrea să îndepărtez temerea unora de a lua parte, pe motiv că “Nu suntem cobai”. Nici într-un caz nu e vorba de așa ceva. Toate studiile au fost discutate de forurile internaționale de etică, de Agenția Națională a Medicamentului, de Comisia de Etică. Ele respectă toate drepturile omului și oferă cel mai bun tratament.

Trebuie spus că pacientul, chiar cu un tratament standard, în cadrul unui studiu clinic are o eficiență mai bună a medicamentului prin simplul fapt că nu este administrat de rutină.

Ești silit de rigorile studiului să urmărești pacientul extrem de riguros, îți vin toate investigațiile la timp și cu mare acuratețe, ai cel mai bun diagnostic histologic și chiar un diagnostic avansat. Uneori se trimit biopsiile la centre de referință din străinătate pentru analize moleculare.

Mai mult, bolnavul primește cele mai noi tratamente – uneori înainte ca ele să fie disponibile pe piață în țările cele mai avansate – și le are gratis.

SURSA: IOCN

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
6 noiembrie, 2023
Parteneriat strategic între UBBMed și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!