• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Traseul bolnavului de cancer, pas cu pas
Publicat: 10 februarie, 2023 14:13
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:20

Pentru cei care primesc nefasta veste că sunt bolnavi de cancer, urmează un drum sinuos, cu multe necunoscute. Ei au nevoie, pe lângă suport psihologic, să știe pe ce cale să o apuce pentru a beneficia de cel mai bun tratament într-un timp optim. Prof.univ.dr. Tudor Ciuleanu, medic primar în Oncologie Medicală la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca e explicat ce traseu urmează pacienții odată ajunși la IOCN.

Traseul bolnavului de cancer
prof univ dr Tudor Ciuleanu, IOCN

– De la medicul de familie, sau specialist pentru anumite patologii, pacientul este direcționat către Institutul nostru. Odată ajuns aici, va fi examinat de un oncolog – chirurg, radioterapeut, oncolog medical sau hematolog – iar apoi cazul lui va fi discutat într-o comisie multidisciplinară care include chirurg, radioterapeut, oncolog medical, histopatolog, imagist.

După ce s-a stabilit diagnosticul de malignitate, cazul se stadializează (se determină extinderea și localizarea tumorii) prin tomografie computerizată, RMN sau PET-CT. În urma stadializării și a diagnosticului histopatologic se începe un tratament adecvat, personalizat.
Mai nou se poate face și un diagnostic molecular. Există mutații ce pot să antreneze tratamente personalizate, care vor fi stabilite în urma acestei analize foarte fine.

Când se recurge la intervenția chirugicală?

– Mulți bolnavi cred că tratamentul bolii canceroase este neapărat chirurgical. Când se recurge, de fapt, la intervenții chirurgicale?

– Chirurgia este regina, dacă vreți, a tratamentelor acolo unde boala este localizată. Dacă a ajuns doar în stadiul 1 sau 2, să spunem, tratamentul va fi numai chirurgical. De multe ori, chirurgia se asociază unor tratamente gen radioterapia adjuvantă, chimioterapia adjuvantă, mai nou terapii țintite adjuvante, sau imunoterapii adjuvante.

Sigur, chirurgia este importantă și cu scop paliativ, pentru, de pildă, decompresiunea pe măduva spinării a unor metastaze osoase, sau extirparea unor metastaze cerebrale ori hepatice. Obligatoriu, însă, trebuie asociată cu alte metode terapeutice.

Chimioterapia

– Și aici sunt nuanțate indicațiile. Nu mai vorbim doar de chimioterapie clasică, ci de tratamente sistemice, care includ chimioterapia clasică, dar și hormonoterapia, apoi după anul 2000 terapia moleculară țintită, și după 2015 imunoterapia cu inhibitori ai punctelor de control imun.

Indicațiile sunt clare, nuanțate pe localizări, stadiul bolii și profilul molecular al pacientului. Se detectează tot mai multe mutații pentru care avem medicamente țintite, administrate cel mai adesea pe cale orală, care pot să controleze boala multă vreme. Imunoterapia poate fi făcută ori singură, ori în asociere cu chimioterapia, cu alte imunoterapii sau chiar cu o terapie țintită.

O precizare necesară

Studiile clinice sunt o componentă esențială a activității noastre, iar în Institutul Oncologic fiind mulți pacienți, mulți au și participat la aceste studii.

Aș vrea să îndepărtez temerea unora de a lua parte, pe motiv că “Nu suntem cobai”. Nici într-un caz nu e vorba de așa ceva. Toate studiile au fost discutate de forurile internaționale de etică, de Agenția Națională a Medicamentului, de Comisia de Etică. Ele respectă toate drepturile omului și oferă cel mai bun tratament.

Trebuie spus că pacientul, chiar cu un tratament standard, în cadrul unui studiu clinic are o eficiență mai bună a medicamentului prin simplul fapt că nu este administrat de rutină.

Ești silit de rigorile studiului să urmărești pacientul extrem de riguros, îți vin toate investigațiile la timp și cu mare acuratețe, ai cel mai bun diagnostic histologic și chiar un diagnostic avansat. Uneori se trimit biopsiile la centre de referință din străinătate pentru analize moleculare.

Mai mult, bolnavul primește cele mai noi tratamente – uneori înainte ca ele să fie disponibile pe piață în țările cele mai avansate – și le are gratis.

SURSA: IOCN

DEspre autor

Absolvent de Filosofie, la UBB, jurnalist în presa scrisă la Transilvania Jurnal, Ziua de Ardeal și Ziarul Clujeanului. Ulterior, reporter la Alfa TV Cluj, producator la TVR Cluj, realizator de emisiuni, producător și editor la Realitatea TV Cluj, realizator emisiuni la Transilvania Live și Digi 24 Cluj. Fondator Via Cluj TV, iar acum manager BuzzNews.ro si ReporterMedical.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj a participat la Sports Festival și a subliniat importanța sportului în prevenția cancerului
17 iunie, 2024
Chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a primit din partea Președinției Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler
22 mai, 2024
UBB a lansat platforma INSPIRE, unică între Polonia și China. Ministrul Cercetării: „e un salt uriaș”

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

DR. Cosmina Șandor, medic specialist Dermato-venerologie și SEO Clinica Optimum, a explicat la emisiunea Medic ...

Autoexaminarea te ajută să descoperi cancerul de piele la timp – Regula ABCDE

Dr. Cosmina Șandor, medic specialist Dermato-venerologie și SEO Clinica Optimum, e explicat la emisiunea Medic ...

Cum aplici corect crema de soare pentru a evita cancerul de piele

Dr. Cosmina Șandor, medic specialist dermato-venerologie și SEO Clinica Optimum, a venit la Reporter Medical ...

Radiațiile solare și melanomul malign, cel mai agresiv cancer de piele

„Cum supraviețuim unei apocalipse zombi” este titlul prezentării făcute de profesorul de Sănătate Publică Răzvan ...

Cherecheș, UBB Med: Cum supraviețuim unei apocalipse zombi. „O nouă pandemie este inevitabilă”

Specialistul în comunicare Dumitru Borțun, prezent la conferința „Sănătatea Familiei și Natalitatea”, găzduită de UBBMed, ...

Dumitru Borțun la UBBMed despre criza demografică din România și modelul „tigrilor” Asiei

Institutul Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a împlinit 95 de ani de existență. Aproape ...

Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) a participat la Sports Festival și a subliniat ...

Institutul Oncologic Cluj a participat la Sports Festival și a subliniat importanța sportului în prevenția cancerului
Success message!
Warning message!
Error message!