Un mecanism folosit de bacterii pentru a se apăra ar putea duce la dezvoltarea de noi antibiotice, conform Scitechdaily.
Cercetătorii de la Princeton Engineering au descoperit un compus care poate ucide bacteriile care cauzează infecții incurabile, având potențialul de a ameliora actuala criză a rezistenței la antibiotice.
Peptide în acțiune
Compusul, numit cloacaenodin, este o peptidă (un lanț scurt de aminoacizi) codificată de bacteriile care trăiesc în intestine ca mecanism de apărare. Peptidele sunt folosite într-o gamă largă de tratamente medicale, iar această peptidă funcționează prin atacarea bacteriilor rivale, fiind „un ucigaș foarte puternic”, potrivit lui A. James Link, profesor de inginerie chimică și biologică.
Atunci când este eliberată, peptida se atașează de enzimele producătoare de ARN ale unei celule țintă și oprește funcțiile de bază ale celulei. Aceasta vizează un grup rezistent la tratamente de agenți patogeni aparținând genului Enterobacter, pe care Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) l-a identificat ca fiind principalul factor determinant al unei crize globale în creștere accelerată: infecțiile bacteriene care, din ce în ce mai mult, sunt rezistente la antibioticele convenționale.
„Nu numai că această peptidă ucide tulpinile comune de Enterobacter din comerț, dar ucide și tulpinile de Enterobacter care provin de fapt de la pacienți din spital și care sunt rezistente la medicamente”, a declarat Link. El a spus că cloacaenodina este unică, deoarece poate distruge tulpini rezistente la medicamente relevante din punct de vedere clinic, ceea ce o face un subiect promițător pentru dezvoltarea de antibiotice.
O nevoie urgentă de noi abordări
Deși inofensive în intestinul uman, unde sunt comune, aceste bacterii pot provoca infecții grave atunci când pătrund în căile respiratorii sau în tractul urinar. Multe dintre ele sunt rezistente la toate medicamentele cunoscute, inclusiv unei clase de antibiotice extrem de eficiente cunoscute sub numele de carbapeneme.
Așa-numita rezistență la mai multe medicamente a crescut vertiginos în ultimele două decenii. În prezent, infecțiile netratabile fac în jur de un milion de victime în fiecare an, iar numărul acestora ar urma să depășească numărul de decese cauzate de cancer și să ajungă la 10 milioane pe an până în 2050, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2019.
Noul compus prezintă proprietăți antibacteriene promițătoare, iar cercetătorii intenționează să înceapă prin testarea acestuia pe modele de infecție animală pentru a confirma că poate elimina infecția și că este sigur pentru celulele animale.