Consumul de psilocibină, ca și în cazul altor substanțe psihedelice, este ilegal, însă administrarea unor doze controlate din această substanță poate avea efecte terapeutice.
Ciupercile halucinogene
Psilocibina este principalul ingredient psihoactiv din ciupercile halucinogene, numite și „ciuperci magice” sau „shrooms”. Există peste 100 de specii de ciuperci care conțin psilocibină.
Deși oamenii consumă ciuperci halucinogene de mii de ani, compusul a fost izolat abia în 1957 și a fost produs sintetic un an mai târziu. Începând cu 1970, psilocibina și psilocina (un compus din aceeași categorie) au fost incluse de către Asociația pentru combaterea drogurilor din SUA (DEA) în lista substanțelor din Lista I – cea mai restrictivă categorie a guvernului federal.
Efecte terapeutice
În ciuda acestor restricții, studiile clinice recente au constatat că psilocibina este o terapie promițătoare în tratamentul anxietății și a depresiei. Din acest motiv, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a desemnat psilocibina ca fiind o „terapie inovatoare” – o acțiune menită să accelereze procesul de dezvoltare și examinare a medicamentelor.
În februarie 2023, Administrația pentru Produse Terapeutice din Australia a anunțat că psihiatrii vor putea prescrie psilocibină pentru depresia rezistentă la tratament. Cu toate acestea, medicamentul va putea fi utilizat doar într-un mod foarte limitat, iar consumul general al substanței rămâne interzis.
De unde provine psilocibina?
Există peste 100 de specii de ciuperci care conțin psilocibină, cu potențe diferite, a declarat Matthew Johnson, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore, care studiază drogurile psihedelice precum psilocibina.
Ciupercile cu psilocibină au în general tulpini lungi și subțiri, acoperite de capace cu margini maro închis. În SUA, ciupercile magice se găsesc în sud-estul și nord-vestul Pacificului, crescând adesea pe pășuni, pe bălegar de vacă, a declarat Johnson pentru Live Science. Ele cresc, de asemenea, în Mexic, America Centrală și de Sud. Cea mai potentă specie din lume este considerată Psilocybe Azurescens, care se găsește în principal în nord-vestul Pacificului american.
ce bine ca ii mai luminati si pe romanii care confunda o ciuperca medicinala recunoscta ca amelioreaza depresia, anxietatea , PTSD, ADHD, etc cu drogurile potente gen LSD , etnobotanice, etc