Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au făcut o descoperire în lupta împotriva cancerului folosind ADN-ul artificial, conform Scitechdaily Testele de laborator au țintit și au distrus cu succes celule canceroase umane de col uterin și de sân, precum și celule de melanom malign de șoarece.
Cancerul este o boală care afectează milioane de oameni la nivel mondial, și una dintre principalele cauze de deces, în 2018 înregistrându-se aproximativ 9.6 milioane de decese. Se estimează că unul din cinci bărbați și una din șase femei vor dezvolta cancer în timpul vieții lor.
ADN-ul artificial
ADN-ul artificial în formă de ac de păr interacționează cu microARN-ul din celulele canceroase, activând un răspuns imunitar. Echipa a conceput o secvență de ADN sintetizată chimic, special pentru a distruge celulele canceroase. Atunci când au fost injectate în celulele canceroase, secvențele de ADN s-au atașat la moleculele de microARN (miARN) care sunt produse excesiv în anumite tipuri de cancer.
Răspunsul imunitar provocat prin această metodă nu numai că a eliminat celulele canceroase, dar a și împiedicat continuarea creșterii canceroase. Această abordare inovatoare se distinge de tratamentele medicamentoase tradiționale împotriva cancerului și au potențialul de a deschide o nouă eră în dezvoltarea tratamentelor împotriva cancerului.
Tratamentele pe bază de acizi nucleici – și anume ADN și ARN, moleculele vitale purtătoare de informații – pot controla funcțiile biologice ale celulelor. Se preconizează că acestea vor transforma viitorul medicinei și vor oferi un impuls semnificativ în eforturile de a învinge cancerul și alte boli greu de tratat, cauzate de viruși și boli genetice.
Tratament inovator
Un grup de cercetare de la Universitatea din Tokyo, condus de profesorul asistent Kunihiko Morihiro și de profesorul Akimitsu Okamoto de la Școala de Inginerie, a conceput un nou tratament anticancer cu ajutorul ADN-ului artificial. „Ne-am gândit că, dacă putem crea noi medicamente care acționează printr-un mecanism de acțiune diferit de cel al medicamentelor convenționale, acestea ar putea fi eficiente împotriva cancerelor care nu puteau fi tratate până acum”, a declarat Okamoto.
Celulele canceroase pot supraexprima sau produce prea multe copii ale anumitor molecule de ADN sau ARN, ceea ce face ca acestea să nu funcționeze normal. Utilizarea medicamentelor pe bază de acizi nucleici pentru tratamentul cancerului a reprezentat o provocare, deoarece este dificil de a face ca acizii nucleici să facă distincția între celulele canceroase și alte celule sănătoase.
Acest lucru înseamnă că există riscul de a afecta negativ sistemul imunitar al pacientului în cazul în care celulele sănătoase sunt atacate din greșeală. Cu toate acestea, pentru prima dată, echipa a reușit să dezvolte ADN-ul artificial în formă de ac de păr care poate activa un răspuns imunitar natural pentru a ținti și ucide celulele canceroase.
„Rezultatele acestui studiu reprezintă o veste bună pentru medici, cercetători în domeniul descoperirii de medicamente și pentru pacienții cu cancer, deoarece credem că le va oferi noi opțiuni pentru dezvoltarea de medicamente și politici de medicație. În continuare, vom urmări descoperirea de medicamente pe baza rezultatelor acestei cercetări și vom examina în detaliu eficacitatea acestora, toxicitatea lor și potențialele metode de administrare.” Această cercetare mai are încă mulți pași de parcurs înainte ca un tratament să poată fi disponibil, dar echipa este încrezătoare în beneficiile acizilor nucleici pentru descoperirea de noi medicamente.