• Acasă
  • /
  • Reportaj
  • /
  • ADN-ul artificial: Un mod complet nou de a distruge cancerul
Publicat: 2 februarie, 2023 12:37
Actualizat: 6 februarie, 2023 13:06

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au făcut o descoperire în lupta împotriva cancerului folosind ADN-ul artificial, conform Scitechdaily Testele de laborator au țintit și au distrus cu succes celule canceroase umane de col uterin și de sân, precum și celule de melanom malign de șoarece.

ADN-ul artificial în lupta împotriva cancerului
ADN-ul artificial în lupta împotriva cancerului

Cancerul este o boală care afectează milioane de oameni la nivel mondial, și una dintre principalele cauze de deces, în 2018 înregistrându-se aproximativ 9.6 milioane de decese. Se estimează că unul din cinci bărbați și una din șase femei vor dezvolta cancer în timpul vieții lor.

ADN-ul artificial

ADN-ul artificial în formă de ac de păr interacționează cu microARN-ul din celulele canceroase, activând un răspuns imunitar. Echipa a conceput o secvență de ADN sintetizată chimic, special pentru a distruge celulele canceroase. Atunci când au fost injectate în celulele canceroase, secvențele de ADN s-au atașat la moleculele de microARN (miARN) care sunt produse excesiv în anumite tipuri de cancer.

Răspunsul imunitar provocat prin această metodă nu numai că a eliminat celulele canceroase, dar a și împiedicat continuarea creșterii canceroase. Această abordare inovatoare se distinge de tratamentele medicamentoase tradiționale împotriva cancerului și au potențialul de a deschide o nouă eră în dezvoltarea tratamentelor împotriva cancerului.

Tratamentele pe bază de acizi nucleici – și anume ADN și ARN, moleculele vitale purtătoare de informații – pot controla funcțiile biologice ale celulelor. Se preconizează că acestea vor transforma viitorul medicinei și vor oferi un impuls semnificativ în eforturile de a învinge cancerul și alte boli greu de tratat, cauzate de viruși și boli genetice.

Tratament inovator

Un grup de cercetare de la Universitatea din Tokyo, condus de profesorul asistent Kunihiko Morihiro și de profesorul Akimitsu Okamoto de la Școala de Inginerie, a conceput un nou tratament anticancer cu ajutorul ADN-ului artificial. „Ne-am gândit că, dacă putem crea noi medicamente care acționează printr-un mecanism de acțiune diferit de cel al medicamentelor convenționale, acestea ar putea fi eficiente împotriva cancerelor care nu puteau fi tratate până acum”, a declarat Okamoto.

Celulele canceroase pot supraexprima sau produce prea multe copii ale anumitor molecule de ADN sau ARN, ceea ce face ca acestea să nu funcționeze normal. Utilizarea medicamentelor pe bază de acizi nucleici pentru tratamentul cancerului a reprezentat o provocare, deoarece este dificil de a face ca acizii nucleici să facă distincția între celulele canceroase și alte celule sănătoase.

Acest lucru înseamnă că există riscul de a afecta negativ sistemul imunitar al pacientului în cazul în care celulele sănătoase sunt atacate din greșeală. Cu toate acestea, pentru prima dată, echipa a reușit să dezvolte  ADN-ul artificial în formă de ac de păr care poate activa un răspuns imunitar natural pentru a ținti și ucide celulele canceroase.

„Rezultatele acestui studiu reprezintă o veste bună pentru medici, cercetători în domeniul descoperirii de medicamente și pentru pacienții cu cancer, deoarece credem că le va oferi noi opțiuni pentru dezvoltarea de medicamente și politici de medicație. În continuare, vom urmări descoperirea de medicamente pe baza rezultatelor acestei cercetări și vom examina în detaliu eficacitatea acestora, toxicitatea lor și potențialele metode de administrare.” Această cercetare mai are încă mulți pași de parcurs înainte ca un tratament să poată fi disponibil, dar echipa este încrezătoare în beneficiile acizilor nucleici pentru descoperirea de noi medicamente.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Sebastian Cosmin Surugiu, Medic Primar Ginecolog la Spitalul Ares din Cluj-Napoca, a explicat pentru ...

Embolizarea fibromului uterin, explicată de Dr. Cosmin Surugiu, Spitalul Monza Ares Cluj

Screeningul pentru cancerul de colon este esențial pentru detectarea timpurie a polipilor, reducerea riscului de ...

Dr. Voicu Mercea, Spitalul Regina Maria din Cluj: Când e indicată colonoscopia pentru a preveni cancerul de colon?

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor
Success message!
Warning message!
Error message!