• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • ADN-ul artificial: Un mod complet nou de a distruge cancerul
Publicat: 2 februarie, 2023 12:37
Actualizat: 6 februarie, 2023 13:06

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au făcut o descoperire în lupta împotriva cancerului folosind ADN-ul artificial, conform Scitechdaily Testele de laborator au țintit și au distrus cu succes celule canceroase umane de col uterin și de sân, precum și celule de melanom malign de șoarece.

ADN-ul artificial în lupta împotriva cancerului
ADN-ul artificial în lupta împotriva cancerului

Cancerul este o boală care afectează milioane de oameni la nivel mondial, și una dintre principalele cauze de deces, în 2018 înregistrându-se aproximativ 9.6 milioane de decese. Se estimează că unul din cinci bărbați și una din șase femei vor dezvolta cancer în timpul vieții lor.

ADN-ul artificial

ADN-ul artificial în formă de ac de păr interacționează cu microARN-ul din celulele canceroase, activând un răspuns imunitar. Echipa a conceput o secvență de ADN sintetizată chimic, special pentru a distruge celulele canceroase. Atunci când au fost injectate în celulele canceroase, secvențele de ADN s-au atașat la moleculele de microARN (miARN) care sunt produse excesiv în anumite tipuri de cancer.

Răspunsul imunitar provocat prin această metodă nu numai că a eliminat celulele canceroase, dar a și împiedicat continuarea creșterii canceroase. Această abordare inovatoare se distinge de tratamentele medicamentoase tradiționale împotriva cancerului și au potențialul de a deschide o nouă eră în dezvoltarea tratamentelor împotriva cancerului.

Tratamentele pe bază de acizi nucleici – și anume ADN și ARN, moleculele vitale purtătoare de informații – pot controla funcțiile biologice ale celulelor. Se preconizează că acestea vor transforma viitorul medicinei și vor oferi un impuls semnificativ în eforturile de a învinge cancerul și alte boli greu de tratat, cauzate de viruși și boli genetice.

Tratament inovator

Un grup de cercetare de la Universitatea din Tokyo, condus de profesorul asistent Kunihiko Morihiro și de profesorul Akimitsu Okamoto de la Școala de Inginerie, a conceput un nou tratament anticancer cu ajutorul ADN-ului artificial. „Ne-am gândit că, dacă putem crea noi medicamente care acționează printr-un mecanism de acțiune diferit de cel al medicamentelor convenționale, acestea ar putea fi eficiente împotriva cancerelor care nu puteau fi tratate până acum”, a declarat Okamoto.

Celulele canceroase pot supraexprima sau produce prea multe copii ale anumitor molecule de ADN sau ARN, ceea ce face ca acestea să nu funcționeze normal. Utilizarea medicamentelor pe bază de acizi nucleici pentru tratamentul cancerului a reprezentat o provocare, deoarece este dificil de a face ca acizii nucleici să facă distincția între celulele canceroase și alte celule sănătoase.

Acest lucru înseamnă că există riscul de a afecta negativ sistemul imunitar al pacientului în cazul în care celulele sănătoase sunt atacate din greșeală. Cu toate acestea, pentru prima dată, echipa a reușit să dezvolte  ADN-ul artificial în formă de ac de păr care poate activa un răspuns imunitar natural pentru a ținti și ucide celulele canceroase.

„Rezultatele acestui studiu reprezintă o veste bună pentru medici, cercetători în domeniul descoperirii de medicamente și pentru pacienții cu cancer, deoarece credem că le va oferi noi opțiuni pentru dezvoltarea de medicamente și politici de medicație. În continuare, vom urmări descoperirea de medicamente pe baza rezultatelor acestei cercetări și vom examina în detaliu eficacitatea acestora, toxicitatea lor și potențialele metode de administrare.” Această cercetare mai are încă mulți pași de parcurs înainte ca un tratament să poată fi disponibil, dar echipa este încrezătoare în beneficiile acizilor nucleici pentru descoperirea de noi medicamente.

DEspre autor

Absolvent al UTCN, Daniel Țăpuleasa activează în media clujeană și națională din anul 2001: NCN, Alpha TV, Realitatea TV, Transilvania LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!