Un nou tratament deosebit de promițător împotriva eczemelor a fost subiectul unui studiu clinic realizat de cercetătorii de la spitalul Mount Sinai din New York, SUA. Eczema, cunoscută și sub numele de dermatită atopică, este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin uscăciune, mâncărimi și inflamarea pielii, care afectează persoane de toate vârstele, dar este mai frecventă la sugari și copii.
Pacienții care au participat în cadrul studiului clinic au înregistrat o ameliorare semnificativă a simptomelor, chiar și la 20 de săptămâni după ce au încetat să mai ia medicamentul, conform Scitechdaily.
Cercetătorii au raportat în revista The Lancet rezultate promițătoare ale unui studiu clinic cu rocatinlimab, o nouă terapie cu anticorpi monoclonali care este adaptată la fiecare pacient în parte. Studiul a fost efectuat pe pacienți cu dermatită atopică moderată până la severă, cunoscută și sub numele de eczeme. Pacienții au prezentat o ameliorare semnificativă a simptomelor în timp ce luau medicamentul, iar beneficiile au persistat timp de până la 20 de săptămâni după ce terapia a fost întreruptă.
Dermatita, ameliorată
Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului sugerează că rocatinlimab are potențialul de a schimba structura genetică a eczemei unei persoane pe termen lung și, potențial, de a susține rezultate de durată chiar și după întreruperea tratamentului. Medicamentul acționează prin inhibarea OX40, o moleculă imună ce joacă un rol-cheie în activarea celulelor inflamatorii care ce contribuie la dezvoltarea eczemei și a altor boli inflamatorii.
„Dermatita atopică, cel mai frecvent tip de eczemă, este o boală inflamatorie cronică debilitantă a pielii, care afectează 1 din 10 americani și milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat Emma Guttman, director al laboratorului de boli de piele inflamatorii din spitalul Mount Sinai.
„Aceasta se dezvoltă adesea la o vârstă foarte fragedă, provocând inflamarea pielii, care devine roșie, extrem de iritată, dureroasă și foarte uscată – simptome care afectează enorm calitatea vieții pacientului. Suntem foarte optimiști cu privire la rezultatele acestui studiu, la potențialul de modificare a bolii și la efectele de lungă durată pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.”
Tratament împotriva eczemelor
Rezultatele susțin rocatinlimab ca fiind un tratament sigur și eficient pentru dermatita atopică moderată până la severă, cu eficacitate și modificare a bolii de lungă durată. Reacțiile adverse raportate au inclus febră, frisoane, dureri de cap, aftoase (afte) și greață.
Cercetătorii intenționează să continue această investigație într-un program de fază 3 în 2023. Studiile viitoare vor include, de asemenea, o populație de studiu mai mare, o urmărire mai lungă și explorarea terapiei combinate (cum ar fi rocatinlimab plus corticosteroizi topici).