• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Adolescenții care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au cu 50% mai multe șanse să dezvolte scleroză multiplă
Publicat: 25 ianuarie, 2023 18:23
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:35

Avertisment: adolescenţii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte au cu 50% mai multe şanse de a dezvolta scleroză multiple. Cu alte cuvinte, somnul insuficient şi deranjat în timpul adolescenţei poate creşte cu până la 50% şansele de a fi diagnosticat cu această afecţiune, au declarat oamenii de ştiinţă, potrivit  Independent.

Somn adolescenti scleroza multipla
Adolescenții care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au cu 50% mai multe șanse să dezvolte scleroză multiplă. FOTO: Pixabay.com

Dar studiul, realizat de Institutul Karolinska din Suedia, a constatat că un somn de peste şapte ore poate ajuta la evitarea acestei afecţiuni.
Experţii au declarat că social media şi lucrul în ture de noapte sunt principalele motive pentru care adolescenţii nu au parte de un somn adecvat.

Scleroza multiplă este o afecţiune care durează toată viaţa, care afectează creierul şi măduva spinării şi implică probleme de vedere, de mişcare a braţelor sau a picioarelor şi de echilibru.

Afecțiunea este incurabilă, iar medicamentele şi tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Deşi se crede că scleroza multiplă se datorează geneticii, există şi alţi factori de mediu care o provoacă, cum ar fi lipsa luminii solare şi a vitaminei D, fumatul, obezitatea la adolescenţi şi febra glandulară, potrivit Independent.

Factorii declanșatori ai sclerozei multiple

Munca în schimburi a fost, de asemenea, legată de un risc crescut de apariţie a acestei afecţiuni, în special la o vârstă fragedă.

Vârsta medie de diagnosticare este de 34 de ani, deşi simptomele iniţiale pot fi observate la începutul vârstei de 20 de ani.

Medicul Torbjörn Åkerstedt, autorul studiului de la departamentul de neuroştiinţe clinice al Institutului Karolinska din Suedia, a declarat că au fost demonstrate, de asemenea, asocieri între utilizarea social media şi modelele de somn.

„Disponibilitatea tehnologiei şi a accesului la internet în orice moment contribuie la un somn insuficient în rândul adolescenţilor şi reprezintă o problemă importantă de sănătate publică”, mai spune specialistul.

Cercetătorii de la Epidemiological Investigation of Multiple Sclerosis au studiat pacienţi din spitale şi clinici de neurologie private.

Aceştia au folosit un studiu caz-control bazat pe populaţie cu rezidenţi suedezi cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani, între 2005 şi 2013 şi, respectiv, 2015 şi 2018.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, somnul scurt ar putea dura mai puţin de şapte ore, deşi un somn adecvat de bună calitate este recomandat între şapte şi nouă ore, iar perioadele lungi ar putea înregistra mai mult de zece ore de somn.

Rezultatele cercetării

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai prost somn, atât ca durată, cât și ca şi calitate, în timpul creşterii, au fost mai expuse riscului de a fi diagnosticate cu SM.

„Intervenţiile educaţionale adresate adolescenţilor şi părinţilor lor cu privire la consecinţele negative pentru sănătate ale somnului insuficient sunt importante. Somnul insuficient şi calitatea scăzută a somnului în timpul adolescenţei par să crească riscul de a dezvolta ulterior SM. Un somn suficient de odihnitor, necesar pentru o funcţionare imunitară adecvată, poate fi astfel un alt factor de prevenire a SM”, mai spune medicul.

Studiul, publicat în Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, a constatat că somnul de calitate slabă este mai frecvent în rândul adolescenţilor, potenţial din cauza schimbărilor fiziologice, psihologice şi sociale din viaţa lor.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
Alimente de evitat când ținem post
9 aprilie, 2024
Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj
29 martie, 2024
Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”
19 martie, 2024
UBB Med are cea mai performantă platformă de imagistică din Europa de Est. Proiect de 25 de milioane de euro
18 martie, 2024
5 ani de realizări medicale remarcabile și responsabilitate pentru siguranța pacienților la Spitalul Regina Maria Cluj

Alimente de evitat când ținem post. Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade ...

Alimente de evitat când ținem post

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019, profesor William Kaelin, este invitat special al ...

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2019 vine la Cluj

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Cancerul de corp uterin: Nu trebuie neglijată nici cea mai mică sângerare

Dr. Claudia Ordeanu, medic primar radioterapie, specialist oncologie medicală la Institutul Oncologic din Cluj, ne-a ...

Ce este BRAHITERAPIA și în ce tipuri de cancer e indicată

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”. În cadrul acestui workshop ...

Affidea România a organizat la Cluj evenimentul “Imagistica medicală întalneşte oncologia”

Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, le spune părinților într-o emisiune la Reporter Medical ce ...

Bolile pe care le riscă copiii care consumă alimente ultraprocesate și zahăr în mod excesiv

Dr. Duțu Bogdan, medic primar cardiolog specializat în cardiologie intervențională la spitalul Monza Ares din ...

Durerea de picioare și arteriopatia obliterantă periferică

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

De ce avem EPIDEMIE DE RUJEOLĂ? Deputatul Achimaș-Cadariu: „Se face jocul antivacciniștilor”
Success message!
Warning message!
Error message!