Uniunea Europeană a lansat un proiect de colectare și agregare a datelor imagistice despre cancer cu ajutorul inteligenței artificiale. Scopul acestui proiect este de a accelera inovația și diagnosticarea precoce a cancerului între țările membre. Proiectul face parte din Planul european de combatere a cancerului, lansat în 2021, o nouă abordarea a UE în materie de prevenire, tratament și îngrijire.
Noua Inițiativă europeană de imagistică a cancerului va oferi medicilor, cercetătorilor și inovatorilor „acces facil la cantități mari de date imagistice despre cancer”, a anunțat, luni, Comisia Europeană.
Este vorba despre „o infrastructură transfrontalieră, interoperabilă și sigură, care va păstra confidențialitatea și va accelera inovația în cercetarea medicală. Astfel, va fi posibilă, de exemplu, antrenarea de noi tehnologii care utilizează inteligența artificială pe un set mare de date”, anunță Comisia Europeană.
Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat într-un discurs la lansarea Inițiativei că tehnologia digitală schimbă înțelegerea modului în care se dezvoltă cancerul.
Screening extins pentru cancerul de sân, col uterin și colorectal
Noul proiect de date are legătură cu eforturile existente ale UE de a extinde screeningul de rutină pentru cancerul de sân, cel de col uterin și colorectal la 90% dintre cetățenii europeni eligibili.
Companiile europene care lucrează la sisteme de inteligență artificială pentru a ajuta la diagnosticarea și tratarea cancerului includ producătorii de scanere medicale Philips și Siemens, precum și producătorul de medii de contrast cu raze X, Bayer.
Pentru a consolida aceste eforturi, Bayer a acceptat săptămâna trecută să achiziționeze un dezvoltator britanic de IA pentru a ajuta la diagnosticarea bolii din imagini medicale.
Furnizorii de date vor putea apoi să se conecteze la această nouă platformă europeană.
Prima versiune a platformei va fi gata până la sfârșitul anului 2024, iar versiunea finală este așteptată până la sfârșitul anului 2025. Infrastructura digitală va fi pe deplin operațională și va funcționa în 2026.