Un spray nazal obișnuit a redus semnificativ sforăitul și dificultățile de respirație la copii și a înjumătățit numărul celor care au necesitat o operație de îndepărtare a amigdalelor, potrivit rezultatelor unui nou studiu.
Într-un studiu condus de Institutul de Cercetare pediatrică Murdoch, din Australia, și publicat, marți, în JAMA Pediatrics, specialiștii au constatat că șase săptămâni de tratament un spray nazal cu soluție salină a fost la fel de eficient pentru a ușura tulburările de respirație în timpului somnului la copii ca și un spray nazal cu steroizi antiinflamatori.
Descoperirile au arătat că ambele spray-uri nazale au eliminat simptomele în timpul somnului în aproximativ 40% din cazuri.
Mai mult, cazurile evaluate de un chirurg și care necesitau îndepărtarea amigdalelor sau a polipilor (adenoidelor) au fost reduse la jumătate.
Studiul randomizat a implicat 276 de copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani, și a fost efectuat la Spitalul Regal de Copii și Spitalul de pediatrie Monash.
Amigdalectomia, cea mai comună intervenție chirurgicală pediatrică
Amigdalectomia, operația de scoatere a amigdalelor palatine este cea mai comună intervenție chirurgicală pediatrică pentru copiii din Australia, cu peste 40.000 de astfel de intervenții efectuate în fiecare an.
Folosită în mod obișnuit pentru a trata sforăitul la copii, procedura este costisitoare, dureroasă și reprezintă o povară semnificativă pentru resursele spitalelor.
Potrivit medicilor, unii copii ar putea avea scoase amigdalele și polipii în mod inutil.
„Spray-urile nazale funcționează prin curățarea nasului și reducerea inflamației nu doar la nivelul nasului, ci acționează și în partea din spate a gâtului până la vegetațiile adenoide și țesutul amigdalian pentru a atenua simptomele”, explică cercetătorii implicați în studiu.
Sforăitul și dificultățile de respirație în timpul somnului pot cauza probleme de sănătate pe termen lung
Sforăitul și dificultățile de respirație în timpul somnului afectează aproximativ 12% dintre copii și pot cauza probleme semnificative pe termen lung prin afectarea funcției cognitive, a comportamentului și sănătății cardiovasculare.
Recentul studiu a constatat că un număr substanțial de copii cu tulburări de respirație în somn ar putea fi gestionați inițial de medicul de familie și ar putea să nu necesite trimitere la servicii de specialitate, așa cum se recomandă în prezent.
Potrivit specialiștilor, folosirea acestui tratament mai ieftin și ușor disponibil ar crește calitatea vieții acestor copii, ar reduce povara serviciilor de specialitate și ar scădea timpii de așteptare pentru intervenții chirurgicale și costurile spitalicești.