• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Oamenii de știință au descoperit o cale prin care să prevină fibroza cardiacă
Publicat: 19 ianuarie, 2023 10:57
Actualizat: 26 ianuarie, 2023 09:58

Oamenii de știință au identificat un compus care poate opri fibroza cardiacă. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, au descoperit un nou mecanism de încetinire a cicatrizării țesutului cardiac, un proces cunoscut sub numele de fibroză cardiacă.

Cercetătorii au descoperit o cale prin care să prevină fibroza cardiacă. FOTO: Pixabay.com

„Fibroza cardiacă apare ca răspuns la o varietate de solicitări. În anumite cazuri poate fi bună, de exemplu, în cazul unui atac de cord când o cantitate semnificativă din mușchiul cardiac moare, acel mușchi trebuie înlocuit cu ceva.

În acest caz, cicatrizarea fibrotică împiedică inima să se rupă și previne astfel, decesul”, explică Timothy McKinsey, profesor de medicină la divizia de cardiologie și autor al studiului.

”Dar ne interesează fibroza patologică, care este o fibroză necontrolată și apare la persoane care au hipertensiune arterială de lungă durată sau alte comorbidități. Asta poate provoca rigidizarea inimii și poate duce la disfuncție diastolică”, mai spune acesta.

Un inhibitor unic

Studiul echipei de la Universitatea din Colorado, publicat în revista Asociațiai Americane a Inimii, Circulation Research, arată că un compus încetinește fibroza prin inhibarea unei enzime care degradează acele molecule de semnalizare a lipidelor care ajută la prevenirea fibrozei.

„Fibroza cronică este considerată a fi un jucător major în patogeneza insuficienței cardiace”, spune prof. McKinsey. „Insuficiența cardiacă afectează milioane de oameni din întreaga lume și nu există terapii bune pentru a preveni sau vindeca fibroza cardiacă. De aceea am inițiat aceste studii”, a mai precizat el.

Noua descoperire, eficientă în probele umane

Echipa de cercetare și-a început studiul prin efectuarea unor screening-uri de mare capacitate supra fenotipului, folosind un număr mare de compuși, în încercarea de a bloca activarea fibroblastelor, celulele responsabile de declanșarea fibrozei.

Ei au identificat nouă molecule mici care au capacitatea de a bloca activarea fibroblastelor inimii, plămânilor și rinichilor. Dintre cele nouă molecule, compusul SW033291 pare cel mai promițător.

În plus față de testele de laborator și modelele animale, cercetătorii CU au lucrat alți cercetători pentru a crea o nouă biobancă de celule fibroblaste cardiace umane defecte, prelevate de la pacienții care au primit transplanturi de inimă, precum și fibroblaste cardiace de control de la donatori sănătoși.

Pasii următori

Echipa intenționează să se concentreze asupra rolurilor enzimei 15-PGDH în diferite populații de celule, inclusiv fibroblaste, celule imune și cardiomiocite. De asemenea, cercetătorii vor să efectueze studii suplimentare de eficacitate cu SW033291, testându-l în modele mai severe de fibroză cardiacă și disfuncție diastolică.

Gupul intenționează, de asemenea, să analizeze mai îndeaproape funcțiile diferitelor eicosanoide în inhibarea activării fibroblastelor și modul în care acestea activează căile de semnalizare pentru a preveni fibroblastele să provoace fibroză.

„Această cercetare a condus la identificarea unei noi căi care reglează fibroza cardiacă”, spune profesorul McKinsey.

Potrivit autorilor, nu există studii asupra rolului enzimei 15-PGDH în inimă, iar acest studiu deschide noi căi de cercetare și sugerează modalități de a viza fibroza cardiacă pentru a trata o multitudine de boli ale inimii, inclusiv insuficiența cardiacă.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România
6 decembrie, 2023
Epidemie de rujeolă în România
4 decembrie, 2023
Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj
4 decembrie, 2023
Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale ...

Harta șpăgii: În spitalele din Cluj se cere mai puțină șpagă decât în celelalte spitale din România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere creșterea îngrijorătoare ...

Epidemie de rujeolă în România

Consiliul Județean Cluj a anunțat că au fost semnate contractele de finanțare prin PNRR destinate ...

Bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele din Cluj

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate
Success message!
Warning message!
Error message!