• Acasă
  • /
  • Stiri
  • /
  • Oamenii de știință au descoperit o cale prin care să prevină fibroza cardiacă
Publicat: 19 ianuarie, 2023 10:57
Actualizat: 26 ianuarie, 2023 09:58

Oamenii de știință au identificat un compus care poate opri fibroza cardiacă. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, au descoperit un nou mecanism de încetinire a cicatrizării țesutului cardiac, un proces cunoscut sub numele de fibroză cardiacă.

Cercetătorii au descoperit o cale prin care să prevină fibroza cardiacă. FOTO: Pixabay.com

„Fibroza cardiacă apare ca răspuns la o varietate de solicitări. În anumite cazuri poate fi bună, de exemplu, în cazul unui atac de cord când o cantitate semnificativă din mușchiul cardiac moare, acel mușchi trebuie înlocuit cu ceva.

În acest caz, cicatrizarea fibrotică împiedică inima să se rupă și previne astfel, decesul”, explică Timothy McKinsey, profesor de medicină la divizia de cardiologie și autor al studiului.

”Dar ne interesează fibroza patologică, care este o fibroză necontrolată și apare la persoane care au hipertensiune arterială de lungă durată sau alte comorbidități. Asta poate provoca rigidizarea inimii și poate duce la disfuncție diastolică”, mai spune acesta.

Un inhibitor unic

Studiul echipei de la Universitatea din Colorado, publicat în revista Asociațiai Americane a Inimii, Circulation Research, arată că un compus încetinește fibroza prin inhibarea unei enzime care degradează acele molecule de semnalizare a lipidelor care ajută la prevenirea fibrozei.

„Fibroza cronică este considerată a fi un jucător major în patogeneza insuficienței cardiace”, spune prof. McKinsey. „Insuficiența cardiacă afectează milioane de oameni din întreaga lume și nu există terapii bune pentru a preveni sau vindeca fibroza cardiacă. De aceea am inițiat aceste studii”, a mai precizat el.

Noua descoperire, eficientă în probele umane

Echipa de cercetare și-a început studiul prin efectuarea unor screening-uri de mare capacitate supra fenotipului, folosind un număr mare de compuși, în încercarea de a bloca activarea fibroblastelor, celulele responsabile de declanșarea fibrozei.

Ei au identificat nouă molecule mici care au capacitatea de a bloca activarea fibroblastelor inimii, plămânilor și rinichilor. Dintre cele nouă molecule, compusul SW033291 pare cel mai promițător.

În plus față de testele de laborator și modelele animale, cercetătorii CU au lucrat alți cercetători pentru a crea o nouă biobancă de celule fibroblaste cardiace umane defecte, prelevate de la pacienții care au primit transplanturi de inimă, precum și fibroblaste cardiace de control de la donatori sănătoși.

Pasii următori

Echipa intenționează să se concentreze asupra rolurilor enzimei 15-PGDH în diferite populații de celule, inclusiv fibroblaste, celule imune și cardiomiocite. De asemenea, cercetătorii vor să efectueze studii suplimentare de eficacitate cu SW033291, testându-l în modele mai severe de fibroză cardiacă și disfuncție diastolică.

Gupul intenționează, de asemenea, să analizeze mai îndeaproape funcțiile diferitelor eicosanoide în inhibarea activării fibroblastelor și modul în care acestea activează căile de semnalizare pentru a preveni fibroblastele să provoace fibroză.

„Această cercetare a condus la identificarea unei noi căi care reglează fibroza cardiacă”, spune profesorul McKinsey.

Potrivit autorilor, nu există studii asupra rolului enzimei 15-PGDH în inimă, iar acest studiu deschide noi căi de cercetare și sugerează modalități de a viza fibroza cardiacă pentru a trata o multitudine de boli ale inimii, inclusiv insuficiența cardiacă.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 august, 2024
Semnal de alarmă: Crește numărul de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele
8 august, 2024
Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj a participat la Sports Festival și a subliniat importanța sportului în prevenția cancerului

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, ne spune daca lucrările dentare, plombițele sau coroanele se albesc ...

Se albesc plombițele sau coroanele în urma aplicării gelurilor de albire?

Recent, epidemia de variolă a maimuței, cunoscută și sub denumirea de mpox, a stârnit îngrijorări ...

Epidemia de Variolă a Maimuței (mpox) nu seamănă cu COVID 19 dar e nevoie de precauție

Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu apreciază că îngrijirile paliative în România reprezintă o urgență ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș

Pe măsură ce temperaturile cresc în timpul verii, persoanele care suferă de insuficiență cardiacă se ...

ȘASE LUCRURI pe care le poți face pentru a gestiona insuficiența cardiacă în lunile de vară

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri noi de ...

Semnal de alarmă: Crește numărul de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele

„Cum te simți, cu adevărat?” este întrebarea la care reînvață să răspundă cei ce vizitează, ...

Cum te simți, UNTOLD? Regina Maria te invită să te reconectezi cu emoțiile tale

Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității, ...

Premieră medicală, MedLife: Sleeve-ul Gastric pe cale endoscopică, o procedură minim invazivă pentru tratarea obezității
Success message!
Warning message!
Error message!