Un test care folosește nanoparticule din ADN poate detecta simultan mai multe virusuri respiratorii comune. Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un nou test care „pescuiește” mai multe virusuri respiratorii în același timp, folosind drept „momeală” catene simple de ADN. Testul oferă rezultate extrem de precise în mai puțin de o oră.
Un test dezvoltat recent folosește nanoparticule de ADN pentru a detecta simultan cele mai comune virusuri respiratorii, inclusiv cel al gripei, rinovirusul, virusul respirator sincițial (RSV) și SARS-CoV-2.
Prin comparație, testele PCR, deși sunt foarte specifice și extrem de precise, pot testa doar un singur virus la un moment dat și durează câteva ore pentru a returna un rezultat.
În timp ce multe virusuri respiratorii comune au simptome similare, ele necesită tratamente diferite.
Prin testarea mai multor virusuri simultan, cercetătorii spun că testul poate asigura mai rapid un tratament potrivit pacienților și ar putea să reducă utilizarea nejustificată a antibioticelor.
În plus, testele pot fi utilizate în orice cadru și pot fi modificate cu ușurință pentru a detecta diferite bacterii și virusuri, inclusiv potențiale noi variante ale SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19.
Cercetătorii au arătat că testul poate fi reprogramat cu ușurință pentru a identifica variantele virale, inclusiv variantele virusului care provoacă Covid-19. Abordarea permite o specificitate de aproape 100% datorită preciziei structurilor programabile de nanoparticule ADN.
Rezultatele au fost publicate în revista Nature Nanotechnology.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusurile respiratorii sunt cauza decesului a 20% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani.