• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Ce să mănânci în fiecare zi ca să-ți păstrezi creierul tânăr și concentrat
Publicat: 18 ianuarie, 2023 10:25
Actualizat: 18 ianuarie, 2023 15:05

Ce să mănânci în fiecare zi ca să-ți păstrezi creierul eficient? Aflați care sunt sfaturile unui expert în studierea longevității. Oamenii care se bucură de o viață cât mai lungă sunt denumiți „superAgers”. Aceștia depășesc 80 de ani și au o minte la fel de sprintenă ca atunci când erau tineri. Ei sunt dovada că genetica și stilul de viață joacă un rol important în modul în care creierul îmbătrânește, arată ultimele cercetări în acest sens, potrivit CNBC.

Ce să mănânci în fiecare zi ca să-ți păstrezi creierul eficient?  FOTO: Pixabay.com

Marc Milstein, specialist în sănătatea creierului, explică în cartea „The Age-Proof Brain” cum reușesc acești oameni să-și mențină creierul tânăr și să lupte împotriva unor afecțiuni neurologice precum demența.

El a introdus obiceiurile acestor persoane longevive în rutina sa zilnică, în special pe cele care țin de dietă și mișcare, scrie CNBC.

Acesta vine cu recomandări în ceea ce privește meniul unei zile normale pentru a-ți menține creierul tânăr și concentrat.

Ziua începe cu hidratarea

Milstein spune că se trezește la 7:00 dimineața și, în loc de cafea, bea un pahar cu apă. Creierul nostru este compus din 70% apă, iar hidratarea ajută la menținerea unei activități cerebrale optime.

Apoi, iese afară la o plimbare de zece minute, după care ia un mic dejun bogat în proteine.

De obicei, prima masă a zilei include una dintre următoarele variante:

Pudră de ovăz cu fructe de pădure și unt de arahide.
Ouă poșate și avocado sau banane și unt de migdale, cu pâine integrală.
Tacos cu omletă și spanac fiert sau crud, fasole neagră, roșii tăiate cubulețe și guacamole.

Smoothie din verdeață, fructe de pădure, banane, sfeclă aburită, iaurt grecesc, unt de nuci și semințe de chia.
Parfait stratificat cu iaurt grecesc neîndulcit, fructe de pădure și nuci.

Startul zilei de muncă

Expertul preferă să înceapă munca cu sarcinile cele mai dificile și creative, cât timp creierul este mai alert. La fiecare jumătate de oră încearcă să facă o pauză de două minute pentru a se destinde.

La 11:30 face mișcare înainte de prânz. Vara merge la înot, ceea ce s-a constatat că îmbunătățește memoria, funcția cognitivă și nivelul de energie.

Urmează prânzul, când alege între aceste meniuri:

Wrap tortilla din cereale integrale cu frunze verzi, fasole și proteine ​​slabe precum ton, somon, tofu și pui.
Sandviș cu pâine integrală și spanac, roșii, avocado și carne neprocesată, fără nitrați.

Somon cu legume la grătar și orez brun sau quinoa.
Friptură din carne slabă și legume precum ardei, morcovi, conopidă, ciuperci și broccoli.

Salată de carne de pui și avocado cu dressing balsamic de afine, cu orez brun sau paste integrale de grâu.
Rulouri de sushi cu somon-avocado sau castraveți făcute cu orez brun și supă din păstăi edamame sau soia miso.

Creierul uman se bazează pe legăturile sociale, astfel că acesta încearcă să ia masa măcar o dată pe săptămână în compania cuiva apropiat, fie rudă sau prieten.

După-amiaza: înapoi la muncă, gustări și mișcare

Dacă energia începe să-i scadă, Milstein are mereu la îndemână niște gustări sănătoase, cum ar fi hummus, legume crude, nuci, semințe, banane și brânză.

După muncă, pe drumul spre casă, el sună un membru al familiei sau un prieten pentru a vedea ce mai face și a glumi puțin sau ascultă un număr de stand-up, un audiobook amuzant ori un podcast. Sunt lucruri mărunte, banale, dar care îl ajută să se destindă.

De trei sau patru ori pe săptămână, el face între 30 și 60 de minute de sport.

Creierul adoră activitățile fizice, așa că o alergare, o partidă de tenis sau baschet sunt o terapie grozavă după o zi de muncă.

Însă și o simplă plimbare în parc reprezintă o escapadă excelentă pentru a scăpa de stres.

Seara, timp alături de familie

Câteva variante de meniu pe care acesta le consumă la cină:

Frittata cu broccoli, sparanghel, ciuperci, spanac, ardei roșu prăjit și roșii cherry.
Somon cu puțin ulei de măsline și orez brun sau quinoa.

Fajitas cu pui sau tofu, fasole neagră, fâșii de ardei gras și ceapă cu tortilla din cereale integrale.
Pește cu miso și puțin broccoli la abur.

Pui la grătar cu cartofi dulci și fasole verde la abur.
Cotlete slabe de porc cu broccoli și tăiței de dovlecel sau paste din cereale integrale.

O dată sau de două ori pe săptămână, Milstein cântă cu familia la instrumente muzicale sau termină un film început cu o seară înainte, deși de cele mai multe ori ajunge să se uite la clipuri de pe YouTube pe care ceilalți i le arată.

Ceea ce contează este ca după cină să petreci timp distrându-te cu membrii familiei.

Înainte de a urca în pat, verifică ultimele știri despre echipa preferată de baseball și discută cu soția despre ce s-a întâmplat în timpul zilei. La 21:30 închide telefonul și ascută puțină muzică înainte de a stinge lumina.

Weekendurile, dedicate explorării și relaxării

Fie că își ia familia într-o excursie, fie că merg la un film, la un eveniment sportiv sau la un spectacol, important e să fie ceva nou, pentru că noutățile sunt sănătate curată pentru creier, spune expertul.

Dar întotdeauna are grijă să păstreze puțin timp și pentru a nu face nimic. Uneori, asta poate însemna să stea cu picioarele în sus, alteori să se ducă în grădină și să privească florile sau să admire răsăritul.

Nu e chiar „nimic”, de fapt, ci sunt momente simple din viață pe care trebuie să le savurezi în timp ce respiri adânc și pe care le poți rata cu ușurință în timpul săptămânii.

Toate acestea, concluzionează Marc Milstein, contribuie la starea de bine și te ajută să-ți păstrezi creierul în formă.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat
22 noiembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat
17 noiembrie, 2023
Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri
16 noiembrie, 2023
Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică cât rău fac medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj – nu a avut contracandidat

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu vrea înăsprirea pedepselor pentru medicii care taxează la privat analizele ...

Deputatul Achimaș-Cadariu cere pedepse mai aspre pentru medicii care taxează la privat analizele făcute la stat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este lideră într-un proiect european inovator de integrare și dezvoltare a domeniilor ...

UBB câștigă un proiect de 5 milioane de euro pe Sănătate

Dr. Camelia Vidra, Medic Primar Neonatologie, Spital Cluj REGINA MARIA a subliniat că din punct ...

Din punct de vedere medical, prematurii au mai multe riscuri

Coordonatorul UBB Med, profesorul Răzvan Cherecheș, a anunțat în exclusivitate la Reporter Medical că Universitatea ...

EXCLUSIV Prof Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți și o școală de vară de medicină

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet zaharat, nutritie și boli metabolice a prezentat în studioul ...

Top 5 reguli pentru a slăbi sănătos

O banală infecție pentru majoritatea, COVID 19 poate fi problematică pentru anumite categorii de persoane, ...

Prof. Răzvan Cherecheș, UBB Med: Există o categorie de persoane pentru care COVID 19 e în continuare un pericol
Success message!
Warning message!
Error message!