• Acasă
  • /
  • Nutriție
  • /
  • Ce să mănânci în fiecare zi ca să-ți păstrezi creierul tânăr și concentrat
Publicat: 18 ianuarie, 2023 10:25
Actualizat: 2 decembrie, 2023 13:49

Ce să mănânci în fiecare zi ca să-ți păstrezi creierul eficient? Aflați care sunt sfaturile unui expert în studierea longevității. Oamenii care se bucură de o viață cât mai lungă sunt denumiți „superAgers”. Aceștia depășesc 80 de ani și au o minte la fel de sprintenă ca atunci când erau tineri. Ei sunt dovada că genetica și stilul de viață joacă un rol important în modul în care creierul îmbătrânește, arată ultimele cercetări în acest sens, potrivit CNBC.

Ce să mănânci în fiecare zi
Ce să mănânci în fiecare zi ca să-ți păstrezi creierul eficient?  FOTO: Pixabay.com

Marc Milstein, specialist în sănătatea creierului, explică în cartea „The Age-Proof Brain” cum reușesc acești oameni să-și mențină creierul tânăr și să lupte împotriva unor afecțiuni neurologice precum demența.

El a introdus obiceiurile acestor persoane longevive în rutina sa zilnică, în special pe cele care țin de dietă și mișcare, scrie CNBC.

Acesta vine cu recomandări în ceea ce privește meniul unei zile normale pentru a-ți menține creierul tânăr și concentrat.

Ziua începe cu hidratarea

Milstein spune că se trezește la 7:00 dimineața și, în loc de cafea, bea un pahar cu apă. Creierul nostru este compus din 70% apă, iar hidratarea ajută la menținerea unei activități cerebrale optime.

Apoi, iese afară la o plimbare de zece minute, după care ia un mic dejun bogat în proteine.

De obicei, prima masă a zilei include una dintre următoarele variante:

Pudră de ovăz cu fructe de pădure și unt de arahide.
Ouă poșate și avocado sau banane și unt de migdale, cu pâine integrală.
Tacos cu omletă și spanac fiert sau crud, fasole neagră, roșii tăiate cubulețe și guacamole.

Smoothie din verdeață, fructe de pădure, banane, sfeclă aburită, iaurt grecesc, unt de nuci și semințe de chia.
Parfait stratificat cu iaurt grecesc neîndulcit, fructe de pădure și nuci.

Startul zilei de muncă

Expertul preferă să înceapă munca cu sarcinile cele mai dificile și creative, cât timp creierul este mai alert. La fiecare jumătate de oră încearcă să facă o pauză de două minute pentru a se destinde.

La 11:30 face mișcare înainte de prânz. Vara merge la înot, ceea ce s-a constatat că îmbunătățește memoria, funcția cognitivă și nivelul de energie.

Urmează prânzul, când alege între aceste meniuri:

Wrap tortilla din cereale integrale cu frunze verzi, fasole și proteine ​​slabe precum ton, somon, tofu și pui.
Sandviș cu pâine integrală și spanac, roșii, avocado și carne neprocesată, fără nitrați.

Somon cu legume la grătar și orez brun sau quinoa.
Friptură din carne slabă și legume precum ardei, morcovi, conopidă, ciuperci și broccoli.

Salată de carne de pui și avocado cu dressing balsamic de afine, cu orez brun sau paste integrale de grâu.
Rulouri de sushi cu somon-avocado sau castraveți făcute cu orez brun și supă din păstăi edamame sau soia miso.

Creierul uman se bazează pe legăturile sociale, astfel că acesta încearcă să ia masa măcar o dată pe săptămână în compania cuiva apropiat, fie rudă sau prieten.

După-amiaza: înapoi la muncă, gustări și mișcare

Dacă energia începe să-i scadă, Milstein are mereu la îndemână niște gustări sănătoase, cum ar fi hummus, legume crude, nuci, semințe, banane și brânză.

După muncă, pe drumul spre casă, el sună un membru al familiei sau un prieten pentru a vedea ce mai face și a glumi puțin sau ascultă un număr de stand-up, un audiobook amuzant ori un podcast. Sunt lucruri mărunte, banale, dar care îl ajută să se destindă.

De trei sau patru ori pe săptămână, el face între 30 și 60 de minute de sport.

Creierul adoră activitățile fizice, așa că o alergare, o partidă de tenis sau baschet sunt o terapie grozavă după o zi de muncă.

Însă și o simplă plimbare în parc reprezintă o escapadă excelentă pentru a scăpa de stres.

Seara, timp alături de familie

Câteva variante de meniu pe care acesta le consumă la cină:

Frittata cu broccoli, sparanghel, ciuperci, spanac, ardei roșu prăjit și roșii cherry.
Somon cu puțin ulei de măsline și orez brun sau quinoa.

Fajitas cu pui sau tofu, fasole neagră, fâșii de ardei gras și ceapă cu tortilla din cereale integrale.
Pește cu miso și puțin broccoli la abur.

Pui la grătar cu cartofi dulci și fasole verde la abur.
Cotlete slabe de porc cu broccoli și tăiței de dovlecel sau paste din cereale integrale.

O dată sau de două ori pe săptămână, Milstein cântă cu familia la instrumente muzicale sau termină un film început cu o seară înainte, deși de cele mai multe ori ajunge să se uite la clipuri de pe YouTube pe care ceilalți i le arată.

Ceea ce contează este ca după cină să petreci timp distrându-te cu membrii familiei.

Înainte de a urca în pat, verifică ultimele știri despre echipa preferată de baseball și discută cu soția despre ce s-a întâmplat în timpul zilei. La 21:30 închide telefonul și ascută puțină muzică înainte de a stinge lumina.

Weekendurile, dedicate explorării și relaxării

Fie că își ia familia într-o excursie, fie că merg la un film, la un eveniment sportiv sau la un spectacol, important e să fie ceva nou, pentru că noutățile sunt sănătate curată pentru creier, spune expertul.

Dar întotdeauna are grijă să păstreze puțin timp și pentru a nu face nimic. Uneori, asta poate însemna să stea cu picioarele în sus, alteori să se ducă în grădină și să privească florile sau să admire răsăritul.

Nu e chiar „nimic”, de fapt, ci sunt momente simple din viață pe care trebuie să le savurezi în timp ce respiri adânc și pe care le poți rata cu ușurință în timpul săptămânii.

Toate acestea, concluzionează Marc Milstein, contribuie la starea de bine și te ajută să-ți păstrezi creierul în formă.

DEspre autor

Narcisa Pop are 15 ani de experienţă în jurnalism TV, presă scrisă și comunicare. A lucrat ca reporter, redactor, producător şi realizator de emisiuni la NCN, TVR, Transilvania Live și Digi24. Este absolventă a Facultății de Litere și a celei de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 februarie, 2025
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale
5 februarie, 2025
Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 noiembrie, 2024
Testări gratuite la Institutul Oncologic din Cluj pentru a preveni cancerul de col uterin
18 octombrie, 2024
Încălzirea globală, studiată la UBB. Laborator unic în România va analiza gazele cu efect de seră

Dr. Ștefan Moț, medic primar Cardiolog la Spitalul Monza Ares din Cluj a explicat într-un ...

Dr. Ștefan Moț, despre procedura de reparare transcateter a insuficienței mitrale

Invitatul nostru de astăzi, dr. Alexandru Necula, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria ...

Litiaza biliară: Când se intervine chirurgical? Ce răspunde dr Alexandru Necula

Dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la Spitalul MONZA ARES din Cluj-Napoca, ne-a vorbit într-un ...

Dr. Iulia Diaconescu, Spitalul MONZA ARES: Importanța testului de efort în evaluarea sănătății cardiace
COMUNICAT DE PRESĂ: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj a investit în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale

Invitatul de astăzi al Podcastului Reporter Medical este un om al premierelor în domeniul educației ...

PODCAST cu Dragoș Păun, fondatorul platformei de educație medicală EDUSON, un Netflix al medicilor

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la ședințe ...

Institutul Oncologic din Cluj a dublat capacitatea de tratament pentru bolnavii care vin la chimioterapie

Dr. Călin Popa, medic primar Chirurgie Cardiovasculară la MONZA ARES București a vorbit la Reporter ...

Dr. Călin Popa, MONZA ARES: „Nu există o simptomatologie tipică pentru anevrismul de aortă”

Profesorul Dan Dumitrașcu a vorbit într-un podcast la Reporter Medical despre transumanism – simbioza om-tehnologie. ...

PODCAST Profesorul Dan Dumitrașcu, despre transumanism – simbioza om-tehnologie
Success message!
Warning message!
Error message!