Criza medicilor de familie devine o problemă tot mai mare pentru sistemul medical românesc. Salariile mici, lipsa de finanțare a sistemului și condițiile de muncă sunt principalele motive care îi determină pe unii medici să plece din țară pentru a-și practica meseria, în timp ce pentru mulți medici tineri această specializare a devenit pur și simplu neatractivă. Un deficit major de cadre medicale se înregistrează însă în mediul rural. Mulți medici de la țară au peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că se pregătesc de pensionare, potrivit unor date de la Societatea Națională de Medicină de Familie. Ministerul Sănătății vine cu o soluție. Un proiect-pilot menit să atragă personal medical în zone izolate și în localități fără acces la servicii de medicale.
FOTO: Pixabay.com
Medicina de familie a devenit neatractivă pentru tinerii medici. Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra faptului că în curând vom rămâne fără câteva mii de medici de familie.
Cu toate că anul acesta medicina de familie a fost printre specializările cu cele mai multe locuri alocate la Concursul Național de Rezidențiat, acestea au rămas neocupate.
Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, elaborat de Ministerul Sănătății, care completează o ordonanță de urgență din 2017 privind asistența medicală comunitară.
”Începând cu anul 2023, în localități aflate în zone izolate sau greu accesibile, ori în localități fără acces la servicii de asistență medicală primară și unde atragerea personalului medical se face cu dificultate, Ministerul Sănătății organizează un proiect-pilot, pe o perioadă de 24 luni, în condițiile reglementate prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență”, prevede proiectul de act normativ.
Ministerul nu oferă mai multe detalii în privința acestui proiect, însă obiectivul cel mai probabil este limitarea crizei de medici de familie din România, care se agravează de la an la an.
500 de comune din România, fără medici de familie
Un raport recent al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților arată că peste 500 de comune din România nu au medici de familie.
Un raport publicat anul trecut de Institutul Național de Statistică (INS) arată că numărul de cabinete ale medicilor de familie din România a scăzut cu 182 în 2021, până la 10.470, cea mai mare reducere fiind înregistrată în mediul rural.
Numărul de cabinete medicale de familie a scăzut constant în ultimii ani, de la 11.397 în 2015 până la 11.055 în 2017, 10.944 în 2018, 10.866 în 2019, 10.652 în 2020 și 10.470 în 2021.
Astfel, în doar 6 ani, în perioada 2015-2021, numărul de cabinete medicale de familie a scăzut în România cu 927 (8,1%).