Un test nazal, dezvoltat de cercetătorii de la universitatea Yale, ar putea deveni un instrument util care să ajute medicii să poată identifica virusuri necunoscute în prezent. Utilitatea acestor teste ar putea fi dovedită și în evitarea unor viitoare pandemii.
Misiunea oamenilor de știință este una extrem de dificilă, fapt dovedit și de pandemia de Covid-19.
Aceștia, alături de medici ar trebui să fie mereu pregătiți pentru apariția unor variante noi ale virusurilor, emergente, cunoscute sau necunoscute, care pot să nu reacționeze la tratamentele existente și pot provoca noi pandemii.
Monitorizarea bolilor la animale, de exemplu, ar putea oferi informații despre virusurile care ar putea sări de la o specie la alta, reprezentând o amenințare pentru sănătatea umană.
Din păcate, există un teren generos de acoperit în acest sens și nu toți agenții patogeni de animale sunt destinați să infecteze oamenii.
Acum, cercetătorii au la dispoziție un test pe tampon nazal dezvoltat de cercetătorii de la universitatea Yale.
Acest nou instrument ar putea alerta rapid experții cu privire la prezența unei amenințări necunoscute care apare în rândul populației, fără a fi nevoie să detecteze direct virusul.
Testul nazal, o modalitate rapidă și eficientă de a depista virusurile necunoscute
„Deși screening-ul de animale sau de probe umane ar putea identifica virusurile necunoscute, această abordare nu identifică în mod specific virusurile capabili să provoace boli umane”, scriu cercetătorii.
Monitorizarea focarelor necunoscute care vizează agenți patogeni umani, ar putea identifica virusurile în curs de dezvoltare, prea târziu, adică după ce o epidemie a început deja, precizează oamenii de știință.
Noul studiu se bazează pe cercetări anterioare ale aceleiași echipe, care au analizat o anomalie în rezultatele testelor nazale prelevate de la pacienți suspectați de infecții respiratorii.
Testele tipice pe tampoane nazale pot detecta în jur de 10 până la 15 virusuri cunoscute, dar cercetările anterioare au arătat că în unele cazuri există încă dovezi că organismul luptă cu o infecție, chiar și atunci când nu este recunoscut niciun virus.
„A găsi un nou virus periculos este ca și cum ai căuta un ac într-un car de fân”
Mai precis, ar putea fi detectate niveluri ridicate ale unei proteine antivirale produse de mucoasa nazală, cunoscută sub numele de CXCL10.
În noul studiu, un proces amănunțit de secvențiere genetică a fost desfășurat pe probele vechi de tampon nazal în care CXCL10 a fost găsită din abundență, indicând prezența unui virus gripal rar, numit gripa C.
Prin același proces, echipa a identificat patru cazuri de Covid-19 care au rămas nedetectate la momentul prelevării probelor.
Un spital obișnuit ar putea trece prin sute de tampoane nazale în fiecare săptămână care nu arată niciun semn de virus recunoscut, dar prezența CXCL10 ar indica faptul că organismul a simțit prezența unui virus și astfel, probele prelevate ar putea fi analizate mai atent.
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu există virusuri în probe, reacția corpului uman ne poate alerta asupra unor noi variante care nu sunt înregistrate. Mult mai multe virusuri în curs de dezvoltare ar putea fi depistate astfel, spun cercetătorii.
„A găsi un nou virus periculos este ca și cum ai căuta un ac într-un car de fân”, spune imunobiologul Ellen Foxman, de la facultatea de medicină Yale, din Connecticut. „Am găsit o modalitate de a reduce semnificativ dimensiunea carului de fân”, a precizat cercetătoarea.
Lucrarea a fost publicată în revista, The Lancet Microbe.