Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Australia și Centrul pentru Cancer, Peter MacCallum, au descoperit că o proteină, cunoscută sub numele de menină, contribuie la dezactivarea anormală a unor gene specifice în celulele canceroase.
Una dintre caracteristicile cancerului este aceea că reglarea normală a genelor este perturbată, iar acest lucru face ca celulele canceroase să arate și să se comporte diferit față de celulele normale.
Celulele canceroase pot opri anumite gene, menținându-le într-o stare latentă.
Prin dezactivarea unor gene imune specifice, unele tipuri de cancer sunt capabile să evite detectarea de către sistemul imunitar, devenind în esență invizibile.
Acest lucru permite cancerului să se dezvolte și să devină mai agresiv.
Prin țintirea meninei folosind terapii medicamentoase, cercetătorii cred că pot reactiva aceste gene, făcând celulele canceroase din nou vizibile și permițând sistemului imunitar să le caute și să le distrugă.
Descoperirile publicate joi, înNature Cell Biology, ar putea duce la tratamente noi și mai eficiente pentru limfom și cancer pulmonar.
Descoperirile recente îi vor ajuta pe oamenii de știință să învețe mai multe despre modul în care funcționează celulele
„Descoperirea noastră are implicații majore pentru multe domenii diferite de cercetare, întrucât trebuie să înțelegem modul în care celulele iau decizii și să schimbe modul în care acționează pentru a găsi noi modalități de a trata cancerul”, a declarat profesorul Mark Dawson Dawson, unul dintre coordonatorii cercetării.
Aceștai au folosit tehnologia de editare a genelor pentru a șterge menina din celulele canceroase.
„S-a demonstrat anterior că menina activează genele. Cu toate acestea, cercetările noastre au descoperit în mod neașteptat că menina funcționează pentru a menține aceste gene într-o stare de repaus inactiv”, a spus profesorul asociat ANU Marian Burr, unul dintre cei nouă cercetători în programul Snow Medical din întreaga țară și autor principal al studiului.
Prin ștergerea meninei oamenii de știință au putut activa genele imune, ceea ce este esențial pentru a ajuta sistemul imunitar să detecteze și să omoare celulele canceroase.
În prezent, există medicamente specifice dezvoltate care inhibă menina și care sunt în prezent testate în studii clinice pentru forme specifice de leucemie.
„Descoperirile noastre extind potențialele utilizări clinice ale acestor medicamente. Am arătat că inhibitorii de menină pot fi utilizați în combinație cu alte tratamente existente pentru a îmbunătăți uciderea limfomului și a celulelor canceroase pulmonare în laborator.